fbpx
Голосуйте!
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Голосування завершене
до закінчення голосування

Здолбунівська громада облаштовує шелтери для переселенців та організовує для них дозвілля

Рубрика Новини
МістоРівне

З початком повномасштабного вторгнення зі сторони росії громади України зіштовхнулися з новими реаліями життя, які диктує війна. Програма «U-LEAD з Європою» у відповідь на нові виклики надала екстрену підтримку для 10-ти громад Рівненщини – Острозької, Рокитнівської, Здолбунівської, Корецької, Радивилівської, Клеванської, Млинівської, Володимирецької, Козинської та Зорянської. 

З моменту передачі допомоги у більшості громад вже встигли облаштувати прихистки для вимушених переселенців, які стали для них тимчасовим місцем для проживання. Про це інформують у Регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Рівненській області.

«Відбір громад, а також перелік товарів, які їм надані, були тісно узгоджені з Мінрегіоном. Координацію діяльності з отримання допомоги громадами здійснювала наша команда Регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області. Комунальні установи, заклади та підприємства отримали товари, які дозволять їм краще надавати основні послуги на підтримку ВПО. Це, зокрема, похідні ліжка, каремати, спальні мішки, вовняні ковдри, баки для води та генератори. Завдяки цим товарам в територіальних громадах були облаштовані додаткові місця для розміщення внутрішньо переміщених осіб», – розповідає Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області.

Серед громад, які отримали допомогу, була Здолбунівська міська рада. У територіальній громаді зареєстровано 1535 ВПО, з них близько 200 проживають в шелтерах громади. Здолбунівська громада від початку війни прийняла 2639 зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб з Київської, Харківської, Херсонської, Донецької, Луганської та Чернігівської областей, з них 354 осіб проживали в 4  організованих місцях для ВПО.

«Найбільше навантаження на себе прийняли дошкільні навчальні заклади, в пікові моменти там перебувало до 100 осіб в кожному, але в середньому кожен заклад приймав 50 осіб. Здолбунівська громада виявилась в більшості випадків транзитним місцем перебування ВПО, які після обстрілів знаходили тимчасовий прихисток у нас, перепочивали і рушали далі, в більш безпечні місця. Але значна частка ВПО залишалося у нас на проживання», – розповідає Марія Орлова, начальниця відділу проектної діяльності, розвитку та міжнародного співробітництва міської ради.

У Здолбунівській громаді діє гуманітарний штаб при Територіальному центрі соціального обслуговування. Громада забезпечує ВПО всім необхідним – від засобів індивідуальної гігієни до психологічної підтримки. Всі комунальні підприємства дбають про створення комфортних умов перебування та забезпечують безперебійне постачання якісних комунальних послуг. Здолбунівський ЦНАП спільно з відділом соціальних гарантій міської ради організовує доступність надання всіх соціальних та адміністративних послуг для жителів громади та ВПО.

«Завдяки злагодженій роботі та підтримці місцевого бізнесу, простих громадян, а також міжнародних програм, наприклад, таких як «U-LEAD з Європою», створюються  комфортні умови для перебування ВПО в громаді, в тому числі забезпечуються 3-х разовим гарячим харчуванням ВПО, що проживають в шелтерах», – ділиться Марія Орлова.

Для соціалізації та включення ВПО в життя громади проводяться культурні заходи, наприклад, було організовано концерт Рівненської обласної філармонії, проводяться майстер-класи, екскурсії для ВПО містом Здолбунів. Молодіжний простір «Home’ЯК» регулярно проводить інтеграційні заходи для місцевої молоді з молоддю ВПО. Також у громаді активно допомагають ВПО з  працевлаштуванням.

Як повідомляють у громаді, отримані від «U-LEAD з Європою» генератори були розподілені серед трьох комунальних підприємств. У відносно мирний період вони використовуються для забезпечення виконання виїзних ремонтних робіт, де відсутня можливість підключення до електромережі. Раніше обладнання таке орендували, а у період ведення активних воєнних дій на території громади може використовуватись як альтернативне джерело енергії для людей, що цього потребують, у першу чергу це стосується ВПО.

Баки для води наразі дуже виручають КП «Здолбунівське», завдяки чому забезпечується підвіз води до мікрорайонів міста, де обмежене водопостачання з різних причин.  Каремати та спальники були передані до Молодіжного простору для проведення заходів на  відкритому просторі Зелений газОН, у яких часто беруть участь вимушені переселенці.

 «Під час війни кожна громада зіштовхнулася з новими викликами, яких раніше не було. І потрібно було швидко реагувати на них, в тому числі і щодо розміщення ВПО та забезпечення їх усім необхідним, в тому числі і психологічної підтримки. Підтримка від міжнародних партнерів допомагала нам справитись з цими викликами і бути впевненими у наближенні до нашої перемоги. Це суттєва підтримка за яку ми дуже вдячні», – резюмує Владислав Сухляк, голова Здолбунівської громади.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль