fbpx

Завершився проєкт «Зміцнення спроможності ОГС у західних областях України»

Команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» завершила реалізацію проєкту «Зміцнення спроможності ОГС у західних областях України».

Проєкт тривав один рік та діяв у Тернопільській, Волинській, Рівненській, Хмельницькій, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях.

Мета проєкту – підвищити інституційну спроможність ОГС, які знаходяться в одній з 8-ми областей заходу України, а також сприяти збільшенню кількості громадських активістів та еволюції їх у громадські організації.

Організаційна спроможність та стратегічне планування

В рамках проєкту 10 організацій громадського суспільства пройшли комплексне навчання з стратегічного планування та запровадження внутрішніх політик.

Керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин наголосив, що наявність стратегічних документів та внутрішніх політик в ОГС сприятимуть підвищенні їхньої організаційної спроможності та дозволять більш ефективно працювати, включаю співпрацю з донорами та міжнародними організаціями.

Перший блок сесії стосувався  статуту громадської організації. Учасникам заходу розповідали про зміни в статутах громадських організацій та надав роз’яснення щодо процедури внесення необхідних змін.

Учасники навчальної сесії вивчали й організаційну структуру та внутрішні політики громадської організації. Цей блок презентував менеджер проєктів ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Олександр Кикта. За його словами, внутрішні політики не є обов’язковими, на відміну від установчих документів, але також є важливими, оскільки дозволяють краще організувати роботу команди та підвищити її організаційну спроможність.

Після проходження навчання, громадські організації отримали менторську підтримку від експертів щодо розробки, розглянутих на сесії стратегічних документів, їх підготовки та впровадження.

Немає опису світлини.

Підтримка новостворених громадських організацій: навчання та менторинг

Одне із ключових завдань проєкту полягало в підтримці новостворених ОГС, які ще не мають достатнього досвіду в громадській діяльності та реалізації проєктів. На конкурсній основі було додатково відібрано 3 ОГС, які створені після 24 лютого 2022 року.

Загалом для участь в конкурсі надійшло 17 заявок від новостворених громадських організацій з різних областей заходу України.

За результатами конкурсного відбору переможцями стали:

  • ГО «Година для України» (Тернопільська область)
  • ГО «Центр сталих ініціатив» (Рівненська область)
  • БО «БФ «Гуманітарний центр «Совине гніздо» (Закарпатська область)

Відібрані ОГС отримали:

  • Виїзні навчання з проєктного менеджменту, фандрайзингу та комунікації
  • Аналіз організаційних документів та внутрішніх політик
  • Експертну підтримку в підготовці проєктних пропозицій
  • Менторство на всіх етапах реалізації проєкту
  • Консультаційну підтримку з фінансових, юридичних, організаційних та інших питань.

 

Для команд відібраних організацій проводилися виїзні менторські візити для посилення їхньої організаційної спроможності.

«Проведення виїзних навчання для команд НГО є ефективним методом для підвищення їхньої організаційної спроможності. Ми розуміємо, що в такий спосіб можемо детально пропрацювати певний напрямок та зустрітися з усією командою організації. На загальних заходах такої можливості немає, тому ми й вирішили провозити виїзні навчання», – підкреслив заступник керівника ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Сергій Волохатий.

В рамках виїзних тренінгів експерти зосереджувалися на широкому спектрі питань: проєктний менеджмент, фандрайзинг, внутрішні політики, стратегічне планування, командотворення, комунікаційна діяльність, співпраця зі ЗМІ, волонтерський менеджмент тощо.

«Виїзні навчання були дуже цікавими. Матеріал викладався доступно та зрозуміло, особливо сподобалась робота в групах над написанням проектів. Для мене, як і для команди, це новий крок та досвід, і є ще багато над чим працювати, щоб досягти наших поставлених цілей. Для себе я дізналась багато пізнавального та цікавого. Завдяки простому поясненню, змогла легко освоїти викладений матеріал», – ділиться враженнями представниця ГО «Година для України» Христина Реведжук.

Форуми і вебінари як платформи для комунікації та обміну досвідом

З моменту запуску проєкту «Зміцнення спроможності ОГС у західних областях України» експерти ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» надали 120 консультацій з різної тематики: стратегічних документів та внутрішніх політик, правових питань та фандрейзингу.

«Під час консультування громадських активістів ми намагалися надавати максимально практичні роз’яснення, які вони могли одразу застосувати на практиці. Чимало запитів стосувалися заповнення грантових заявок, які вимагали детального вивчення умов конкурсу чи ідеї, але приємно, що наші поради знайшли свої відображення у фінальних варіантах проєктних пропозицій. У результаті наші менті вигравали гранти, які були напрацьовані в рамках нашого менторську супроводу, що свідчить про позитивний вплив нашого проєкту на їхню діяльність», – зазначає керівник проєкту Максим Черкашин.

Немає опису світлини.

Для залучення більшої цільової аудиторії проводилися й вебінари:  «Все про реєстрацію громадської організації» та «Податкова звітність громадських організацій».

«Тематика цих заходів визначалася на основі запитів від представників громадського сектору з цільових областей проєкту. Ми намагалися їх структурувати та визначати, які запити можна «закрити» через індивідуальні консультації, а які потребують додаткових роз’яснень та залучення зовнішніх експертів. В результаті провели вебінари з реєстрації ОГС та податкової звітності, оскільки ці теми цікавили велику кількість активістів», – розповів менеджер проєкту з освітнього напрямку Олександр Кикта.
Немає опису світлини.

Також за час проєкту було організовано та проведено чотири форуми, а саме: «Трансформація громадського сектору: якими ми будемо завтра?», «Комунікація у громадському секторі: тренди та можливості», «Бізнес та громадський сектор: точки дотику та росту» та «Місцеве самоврядування та громадський сектор: розвиток через співпрацю».

 «Комунікація – дуже важлива та потрібна тема в контексті роботи громадських організацій, в межах громад, на державному та міжнародному рівнях. В умовах війни ми всі зрозуміли, що потрібно багато працювати та створювати «спільний голос» та звучати потужно. Хочеться відзначити дуже професійний склад спікерів та спікером. Було дуже цікаво, багато інтерактивну та нових навичок як для початківці, так і для людей, які мають більший досвід у комунікації. Вдалося поспілкуватися з багатьма людьми, поділитися кейсами та обмінятися досвідом», – резюмувала комунікаційниця ГО «Громадський центр «Нова генерація» Анна Кучерак-Зоря.

Свою спроможність посилала й команда ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад». Учасники організації за підтримки експертів напрацювали  карту послуг та успішно пройшли курс навчання для тренерів щодо розробки навчальних та консультаційних програм для місцевих ОГС. Такі навички забезпечать сталість у наданні консультацій та інших послуг для громадських активістів після завершення проєкту.

Цей проєкт реалізовує ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР  Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст публікації не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Facebook
Telegram
Twitter
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль