fbpx

У Тернополі команди з 10-ти ОГС вивчали стратегічне планування та проєктний менеджмент

Рубрика Новини

21-23 серпня у місті Тернополі збиралися представники 10-ти ОГС, які були відібрані для участі в менторській програмі в рамках проєкту «Західноукраїнський хаб громадськості активності 2.0». Захід організувала команда ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Національного фонду за демократію (NED).

«Організації-учасниці менторської програми в своїй діяльності опікуються різними напрямками – культурою, підтримкою молоді або ВПО, екологічними проєктами, психологічною просвітою, соціальними ініціалами та згуртуванням громадськості. В рамках проєкту вони отримають менторський супровід від нашої команди та консультації. Також трьом громадським організаціям за результатами пітчингу будуть надані міні-гранти для реалізації їхніх проєктів», – розповів заступник керівника ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Сергій Волохатий.

Перший день хакатону був присвячений розгляду теми щодо стратегічного планування роботи громадської організації. Максим Черкашин проаналізував основні структурні компоненти стратегії розвитку громадської організації, детально зупиняючись на кожному.

«Стратегія розвитку – це не просто красиво оформлений документ, в якому чітко та структуровано розписана діяльність громадської організацій. Стратегія – це про сталий розвиток громадської організації, це своєрідний «дороговказ», який дозволять команді покроково досягти місії організації. Завдяки стратегічному плануванню організація мінімізує ризики «розпорошення» діяльності та робить ставку на довгострокову реалізацію своєї місії, враховуючи потенційні можливості для розвитку та певні виклики», – зазначає керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин.

Відтепер команди громадських організацій можуть самостійно провести SWOT-аналіз та вміють робити матрицю зацікавлених сторін.

«Наша організація працює з ВПО та їхніми сім’ями, проводимо для них чимало різних заходів, які потребують фінансування та інших ресурсів. В рамках хакатону ми отримали багато нових знань та зробили аналіз над нашими помилками. Вважаємо, що такі заходи дуже необхідні. Хочеться відзначити професійність тренерів, які надавали багато корисної інформації через низку практичних завдань», – поділилася керівниця БО Благодійний фонд «ТернопільХаб-НовеЖиття» Ольга Феленко.

В наступні дні учасники заходу попрацювали над місією та візією своїх громадських організацій і визначили стратегічні та операційні цілі діяльності ОГС на найближче майбутнє.

«Хакатон був надзвичайно корисним, особливо, якщо говорити за «молоді» організації. У нас не було стратегічного плану роботу, а ми його, практично, за три дні розробили. Приїхавши додому, ми можемо його доопрацювати та зробити таким, як він має виглядати», – ділиться враженнями від заходу керівниця ГО «Психопростір» Марія Папіна.

Також вони розглядали проєктний менеджмент та фандрайзинг. Максим Черкашин розповів їм про основи проєктного менеджменту, починаючи з самих азів. За його словами, в сучасних умовах важко уявити громадську організація, в якій не пишуть проєктні заявки, а її учасники не володіють відповідними навиками.

«Проєктний менеджмент – ключовий інструмент для залучення додаткових ресурсів для реалізації ідей громадської організації. Підготовка проєктної заявки – це своєрідне «мистецтво», яке вимагає від менеджерів певних навичок та знань. Одного рецепту для написання успішної заявки немає, але є базові вимоги, яких слід дотримуватися та знати про них, коли ви працюєте над проєктною пропозицією», – наголосив Максим Черкашин.

В кінці хакатону представники ОГС отримали домашнє завдання, яке полягає у підготовці ними проєктних пропозицій та бюджету. Свої напрацювання вони презентують під час другого хакатону, на якому також розглядатимуться питання щодо комунікаційної діяльності ОГС та інструментів залучення громадськості.

«Коли ми їхали на цей захід, то дуже переживали чи справдяться наші очікування. Тепер з впевненістю можна сказати, що так, оскільки ми дізналися для себе багато нового та закріпили ті знання, які мали раніше. Ми зрозуміли, що отримали певні навички з тематики заходу та можемо ділитися досвідом з іншими. Сподобалася атмосфера на хакатоні, велика подяка організаторам», – коментує представниця ГО «Екологічний погляд» Вероніка Гаджега.

Зазначимо, що в рамках  програми менторського супроводу три громадські організації, за результати пітчингу та оцінюванню експертів, отримають міні-гранти для реалізації ініціатив у їхніх громадах.

«Маю емоційні та класні враження від трьохденного хакатону. Ми, як молода громадська організація, багато не розуміли та не знали, а на заході почули важливу інформацію щодо покращення роботи нашої організації. Зрозуміли, що слід напрацювати структуру організації, наші цілі та місію. Також досить багато було учасників з різним досвідом, з яким ми охоче ознайомлювалися. У подальшому хочеться побільше відвідувати таких заходів, оскільки вони додають сили та впевненості в собі», – оцінює свою участь в хакатоні керівниця ГО «Культурний коловороток» Ганна Жила.

Захід проходить в рамках проєкту «Західноукраїнський хаб громадської активності 2.0», який реалізовує ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки National Endowment for Democracy

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль