fbpx

U-LEAD працює з громадами над налагодженням процесу релокації бізнесу

Рубрика Новини
МістоУжгород

Програма «U-LEAD з Європою» активно допомагає громадам ефективно працювати в умовах воєнного стану. 29 березня відбулась інформаційна сесія для фахівців громад Закарпаття, яка стосувалася актуальних питань релокації бізнесу з регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Захід організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Закарпатській області спільно із Департаментом економічного та регіонального розвитку, торгівлі, залучення інвестицій, забезпечення виконання державних програм та контролю за їх виконанням Закарпатської ОВА

«В умовах воєнного стану надзвичайно важливою є успішна діяльність бізнесу та сплата ним податків. Територіальним громадам Закарпаття слід активно працювати в напрямку забезпечення сприятливого та безпечного  середовища для розвитку бізнесу», – наголосив Микола Сюсько, керівник Регіонального офісу U-LEAD в Закарпатській області.

За словами Івана Завиднюка, директора департаменту економічного та регіонального розвитку, практично з початку війни у Закарпатській області створено спеціальний чат-бот в Telegram для налагодження кісної комунікації з представниками бізнесу, який планує переїхати в їхній регіон.

«Велику допомогу бізнесу, який розгортає виробництво на Закарпатті, надає держава, включаючи забезпечення логістики від Укрзалізниці та Укрпошти. Частина підприємств переїхали самостійно, найчастіше це представники IT-сфери, які не мають громіздкого обладнання. Також розглядається варіант із будівництвом житла та використання старих приміщень для розміщення потужностей бізнесу», – розповів Іван Завиднюк.

Посадовець закликав закарпатські громади активізувати роботу у напрямку пошуку та земельних ділянок, які потенційно можуть бути цікавими бізнесу.

Юлія Поліщук, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD, розповіла учасникам інформаційної сесії про допомогу для бізнесу, яку можуть надати органи місцевого самоврядування.

Експертка зауважила, що в першу чергу це стосується надання пільгових умов в оренді комунального майна та створення комфортних умов для роботи бізнесу, яке може включати позачерговий розгляд заяв у ЦНАП, укладення договорів із сімейними лікарями, влаштування дітей в садочки тощо.

Також наголошувалося на можливості запровадження програм підтримки бізнесу, які вже діють в різних областях. Дмитро Прокопець, радник з питань муніципальних фінансів та управління «U-LEAD з Європою», поділився кращими кейсами таких ініціатив.

У кінцівці заходу Людмила Чабак, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD, ознайомила представників громад з примірним алгоритмом релокації бізнесу, який включає земельні, орендні, податкові, трудові, документальні та інші аспекти.

Зазначимо, що експерти «U-LEAD з Європою на постійному зв’язку з територіальними громадами України та продовжують оперативно надавати посадовим особам ОМС необхідні консультації з актуальної тематики.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль