fbpx

У дев’яти громадах на заході України запровадять систему енергетичного менеджменту

В умовах російської агресії енергоефективність та ощадливий підхід до використання ресурсів вийшли на перший план. 31 березня у Івано-Франківську відбулася конференція «Впровадження системи енергетичного менеджменту — інструмент енергетичної безпеки громад», присвячена запуску проєкту «Співпраця задля впровадження систем енергетичного менеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей». Про це повідомляється на сайті U-LEAD .

Проєкт втілює Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття в рамках кооперації між українськими громадами та данським муніципалітетом Гульборгсунн. Цій співпраці допомагає розвиватися ініціатива «U-LEAD з Європою» із розбудови міжнародних партнерств між громадами України та ЄС під назвою «Мости довіри».

Заступниця директора Програми U-LEAD Олена Томнюк зазначила, що у такий складний для нашої країни період стійкість громад та їхня енергетична безпека надзвичайно важливі. Європейський Союз і інші міжнародні партнери продовжують наголошувати на вирішальній ролі громад у подоланні критичних наслідків російської агресії, а також у відновленні та відбудові України.

“Упродовж наступних шести місяців 9 громад із трьох областей отримають підтримку в розробці та впровадженні систем енергетичного менеджменту, які дозволять їм ефективно управляти та моніторити споживання”.

Такі системи запровадять в Городенківській, Галицькій та Долинській громадах Івано-Франківської області, Глибоцькій, Новоселицькій та Хотинській громадах Чернівецької області, Горінчівській, Свалявській та Ясінянській громадах Закарпатської області. Їхнє введення передбачає підготовку муніципальних енергоменеджерів, розробку місцевих програм енергоефективності, інвентаризацію викидів СО2 і розробку заходів щодо їх скорочення та моделювання енергетичних балансів територій, виходячи з нових реалій.

“Ми досягнемо ефективнішого використання енергії, що знизить навантаження на бюджет громади. Також впровадження такої системи має бути поєднане зі зменшенням споживання та переходом на відновлювальні джерела енергії”, – відмічає керівниця проєкту Тетяна Данилів.

Ігор Мельничук, виконавчий директор МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття», зазначив, що побудова нової моделі, заснованої на децентралізації енергетичного сектору, стає все більш нагальною як для наших громад, так і для закордонних друзів та партнерів.

“Навесні 2022 року ми розуміли, що зима буде найскладнішою за весь час існування нашої держави. Завдяки самоорганізації мешканці були психологічно готові та пережили її без паніки. Але ця зима не остання, і необхідно вже зараз думати і моделювати майбутнє, враховуючи всі виклики війни, яка триває. Сьогодні понад 30% семирічного бюджету Європейського Союзу спрямовується на політику зеленого курсу (енергетика). На нашому порядку денному перемога, відбудова і відновлення, енергетична децентралізація та енергетичний менеджмент, модернізація інфраструктури громад і розвиток відновлювальних джерел”, – розповів він.

В рамках воркшопу громадами-учасниці підписали резолюцію про створення мережі енергетично сталих громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль