fbpx

МОЛОДІЖНА СТОЛИЦЯ УКРАЇНИ ТЕПЕР НА РІВНЕНЩИНІ: ІСТОРІЯ ВІРИ В ПЕРЕМОГУ ТА МОЛОДЬ

Рубрика Новини

Молодіжною столицею України – 2022 став Острог! Нарешті нам вдалося зв’язатися з членами команди, щоб вони поділилися своїми секретами та історією свого шляху до високого звання.

Острог – давнє, історичне, культурне, туристичне місто, наповнене студентською молоддю також. За 4 роки у місті відбулися позитивні зміни у молодіжній політиці. Засновано та активно діє Молодіжна рада при Острозькій міській раді, учнівське та студентське самоврядування, засновано 4 громадські організації, які якісно працюють з молоддю. Виграно більше 10 грантів та залучено кошти на розвиток молодіжної інфраструктури. Проведено БУР табір із залученням 45 волонтерів. Започатковано роботу Волонтерського центру «ЦЕНТР ДОБРА», до якого доєдналися місцеві бізнесмени, юристи, психологи, перукарі та інші мешканці, які допомагають для людей з малозабезпечених і багатодітних сімей, для дітей з інвалідністю та людей, які потребують допомоги, проведено десятки профорієнтаційних заходів, екологічних акцій. У 2020 році започатковано акцію “Соціальний хліб” та періодично з залученням місцевих волонтерів розвозиться свіжа випічка та необхідні продукти для одиноких пенсіонерів та осіб, що опинилися у складних життєвих обставинах.

За 3 роки проведено сотні заходів культурно-масового, спортивного та освітнього характеру: «Державотворець», «Молодіжний працівник»,  «Молодіжний бізнес-інкубатор», фестиваль «Острог-Ренесанс», відкриття «Культурного Барбакану», Всеукраїнські та Міжнародний турнір з волейболу та боксу, обласні з футболу, баскетболу та флорболу, молодіжна акція «Чашка кави з міським головою», «Чашка кави з депутатом». Зараз новостворена громада працює над розробкою Стратегії розвитку Острозької громади до 2027 року, де за результатами опитування, ключовим є розвиток молоді, спорту, освіти, культури та туризму.

Анастасія Штундер, начальниця відділу молоді та спорту Острозької міської ради, ділиться спогадами: «Рішення подати заявку на Конкурс було прийняте від дня, коли його оголосили вперше – у 2017 році. Уже вчетверте м. Острог спільно зі всіма стейкхолдерами молодіжного процесу подає заявку на конкурс «Молодіжна столиця України», щороку ми наближалися до мети. А найголовніше що наше конкурсне місце стає все вище, а розвиток молодіжної політики стає якісно кращим у всіх сферах. Коли у 2017 році, ми ще не знали про консультаційно-дорадчі органи, стажування для молоді, табори та волонтерство, коли фінансів на рік було близько 40 тис., то у 2020 – 2021 рр. ми вже маємо Молодіжну раду, громадські організації, ми беремо участь та виграємо національні та міжнародні конкурси та гранти, про наше місто почули в Європі, а бюджет на реалізації молодіжних подій складає близько 500 тис.грн. Щороку наша місія стає все більш стратегічною та далекоглядною, ми віримо в молодь, їхню рішучість та силу, підтримуємо їхні починання, адже коли інвестуєш у дітей та молодь сьогодні то за 10 років не потрібні будуть “Програми по безробіттю”. Реалізована, сучасна, креативна, розумна молодь – запорука хорошого теперішнього та доброго майбутнього».

За останні два роки було створено Молодіжну ради при Острозькій міській раді, що дало можливість молоді стати на 8 щабель драбини Харта, все що зараз відбувається в місті твориться для молоді за участі молоді, разом з молоддю і лише спільними зусиллями. Відкрито 3 молодіжні центри (Підлітковий клуб “Надія” перетворено у вільний простір, Hub316, Острог. Гончаренко центр). Завдяки синергії та консолідації влади/бізнесу/громади та завдяки залученню великої кількості волонтерів та меценатів отримано нагороди у конкурсі “Кращих практик молодіжної роботи України 2020” з практиками “Повір у себе бо “Надія”є” – перетворення закинутого підвалу у відкритий простір для молоді”, автором якого є Ольга Стецюк, та “Програма студентських обмінів “Плацкарт”, авторкою та координатор кою якої стала голова Молодіжної ради Естер Матер’ян.

Завдяки цим практикам народилися й екологічні ініціативи і зараз школи мають свої контейнери для сортування сміття, в університеті засновано Еко-клуб, до якого входять більше 150 студентів, які щомісяця проводять екологічні акції-прибирання. Ми стали членами руху Let’s do it Ukraine, ZeroWaste.

«Наша головна мета – перетворити Острог на Friendly city – місто дружнє до ініціатив, креативу, до потреб людей з інвалідністю, до гендерної рівності, до екології, до сучасних знань, до розвитку усього, що дає людям впевненість, комфорт та безпеку. Цьогоріч ми максимально об’єднали  сили усіх громадських активістів, ГО міста, учнів, студентів, підприємців, відділів та управлінь. На даний час маємо злагоджену команду (члени молодіжної ради, влада, громада та місцеві підприємці), яка сприяє створенню комфортних умов для розвитку молоді, готова витрачати час, зусилля, ресурси та всі свої сили для здобуття титулу. «Молодіжна столиця України – 2022» – це не просто звання, це мрія, ціль, можливість, досягнення та віра молоді в їхній голос та зусилля», – розповідає міський голова Юрій Ягодка.

Влада міста є відкритою до молоді – це підтверджує проведення спільних заходів, підтримка ініціатив, реалізація Програми підтримки молоді, співпраця з молодіжними громадськими організаціями, комунікація з учнівською та студентською молоддю. Позиція органу місцевого самоврядування – влада чує та допомагає. Позиція молоді – ми креативні люди, тому нам важливо бути почутими та реалізованими і нам це вдається.

Ольга Стецюк, керівниця відділу проектної та інвестиційної діяльності, додає: «Сьогодні розвиваємо молодь, через 5 років молодь розвиватиме місто. Головний слоган: Острог – місто, що об’єднує! Історія, що об’єднує! Освіта, що об’єднує! Традиції, що об’єднують! Релігія, що об’єднує! Культура, що об’єднує! Молодь Острога має можливість проходити стажування в органах місцевого самоврядування у відділах міської ради, на підприємствах та організаціях, у приватних фірмах, де бажаючі можуть бути присутніми у процесі роботи протягом 5-7 днів».

На основі потреби професійного зростання молоді починаючи від шкільного віку в школах запроваджено “Шкільне підприємництво”, де діти навчаються продавати свої вміння за гроші, та послуги. Таким чином у продовження теми профорієнтації було проведено “Школу успіху” https://www.instagram.com/schoolofsuccess.ostroh/ від Фонду Кличка – ініціаторка Анна Лавренюк, програму особистісного зростання для молоді “Державотворець.Острог” https://www.oa.edu.ua/ua/info/news/2019/23-10-02, від Міністерства молоді та спорту,  перший “Молодіжний бізнес інкубатор” https://www.ostroh.rv.ua/news/2020/9832, що дав можливість з ідеї відкрити свій власний бізнес для 28 учасників. Запроваджено Громадський бюджет (бюджет участі), який дає можливість для кожного мешканця ініціювати власні та голосувати за інші важливі проекти, кошти на які виділяють з місцевого бюджету, за 2 роки було подано більше 20 проєктів, 4 з яких отримали перемогу.

Що дає для міста перемога:

Місто-переможець національного конкурсу “Молодіжна столиця України” отримає чимало переваг і приверне увагу не тільки туристів, а й інвесторів. Адже такий статус допоможе в налагодженні співпраці з містами-молодіжними столицями в Європі (аналогічний конкурс проводиться у європейських країнах); промоція міста в межах України та на європейському рівні; проведення в місті всеукраїнського молодіжного форуму; підвищення рівня участі молоді у процесах розроблення, ухвалення та впровадження управлінських рішень на місцевому рівні; підвищення рівня туристичної привабливості. В свою чергу збільшиться фінансування молодіжних заходів на 2022 рік. У фіналі конкурсу брали участь такі міста: Вінниця, Івано-Франківськ, Луцьк, Маріуполь, Миколаїв, Одеса, Острог, Умань, Хмельницький та Чернівці. Тож уявіть масштаб та ціну здобутої Острогом перемоги.

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Рівненській області Вікторія Костюк. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль