fbpx

Медична клініка на колесах завітала в Смизьку громаду

Рубрика Новини
МістоРівне

У Смизі ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН» спільно з ФК «Єврошпон-Смига» реалізувала благодійний проєкт «Здорова молодь Смизької громади». Для цього запросили у своє селище медичну клініку на колесах, яка працювала тут 10 днів у червні. Загалом понад 166 хлопчиків та 84 дівчинки Смизької громади отримали безкоштовні медичні послуги лікарів-педіатрів та стоматологів, які спрямовані на профілактику і запобігання хронічним та неінфекційним захворюванням підростаючого покоління. Реалізація ініціативи вдалася завдяки трьохсторонній співпраці ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН», Міжнародного благодійного фонду «Дар життя» і Дитячо-юнацького футбольного клубу «Єврошпон-Смига».

Міжнародний благодійний фонд «Дар життя» розпочав свою роботу як медична клініка на колесах в 1992 році  за сприяння доктора-кардіолога Степана Дудяка. Він жив і працював у США, але був вихідцем із Тернопільщини. Разом із меценатами зі США, Лютеранською церквою, вони спонсорували дві такі лікарні на колесах для України. Першочергово лікарі надавали допомогу постраждалим від Чорнобильської катастрофи, зараз мандрують різними куточками України, щоб наблизити медичні послуги до сільського населення.

 «Медична клініка на колесах – єдина в Україні, – розповідає Вікторія Костюк, голова ГО «Інтонація ЗМІН». Задум запросити лікарів з МБФ «Дар життя» з’явився ще минулої осені, коли ми дізналися, що в цей проєкт досі працює. Нашу громаду записали в чергу на 2021 рік, а після узгодження всіх організаційних моментів, пошуку спонсорів та місця для зупинки автобусів, ідею вдалося втілити в життя. Наша команда взяла на свої плечі величезну відповідальність, щоб все відбулося. На жаль, через карантинні обмеження лікарі могли оглянути лише 24-26 пацієнтів за день, а запит був набагато вищий.»

З 07 по 18 червня якісні медичні послуги були доступні для вихованців футбольного клубу, дітей з багатодітних і малозабезпечених сімей, а також дітей жінок, які постійно підтримують та беруть участь у місцевих соціальних ініціативах. Персонал двох медичних автобусів складається з 2 педіатрів, 4 стоматологів, 1 асистента лікаря та 1 реєстратора. Лікарі проводять професійний огляд та діагностику, при потребі роблять аналіз крові на цукор/гемоглобін, аналіз сечі, скринінг зору/слуху та ін. Лікарі-стоматологи здійснюють професійний огляд, фторування, видалення, лікування карієсу та деякі ендодонтичні процедури.

«Все може розпочатися із простого повідомлення у фейсбук, – коментує Роман Ходзінський, помічник директора МБФ «Дар життя».- Звичайне питання може перетворити мрію на реальність, адже для нашого фонду важливо наближати медичні послуги до населення, щоб посилювати самозарадність людей і надавати людському життю більшої цінності. Ми завжди раді відповідальному партнерству, адже на приймаючу сторону лягають витрати за проживання, трьохразове харчування лікарів та персоналу клініки, оплата комунальних послуг та охорона автобусів на час перебування. МБФ «ДАР ЖИТТЯ» оплачує заробітну плату лікарів, обладнання, медичні препарати, ліки, інформаційні матеріали та обслуговування автобусів.»

Проєкт «Здорова молодь Смизької громади» був підтриманий місцевим соціально відповідальним бізнесом, який допоміг громадській організації оплатити організаційні витрати, які становили понад 35 000 грн, але це лище маленька частка усієї вартості ініціативи, адже основну частину бюджету бере на себе МБФ «Дар життя».

«Ми раді, що медична клініка вперше завітала в Смигу і працювала тут у період між Днем захисту дітей та Днем молоді, адже заради підростаючого покоління ми й організовуємо всі наші ініціативи. Ми об’єднали нашу ідею та ресурси футбольного клубу «Єврошпон-Смига» та місцевих спонсорів, тому все вдалося. Окреме спасибі лікарям, медичному персоналу та нашій волонтерці Світлані Вознюк, які разом прикладали зусиль, щоб усі пацієнти та учасники проєкту були задоволені та побачили справжню цінність свого здоров’я і людського життя», – додає Інна Псюк, керівниця ініціативи.

Напередодні Дня медика громадська організація та Смизька селищна рада нагородила керівництво та лікарів МБФ «Дар життя» подяками за великий вклад в розвиток громадянського суспільства, віддану і жертовну працю заради збереження здоров’я дітей та молоді. Зі Смиги медична клініка помандрувала на південь України, щоб продовжити свою місію і наближати медичні послуги до людей.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль