fbpx

Ірина Рачицька: «Страшно не впасти, страшно не піднятись»

Сьогодні ми розповідаємо про Ірину Рачицьку, голову молодіжної ради Славутської ТГ, що на Хмельниччини та переможниці у конкурсі «Золотий фліпчарт» в номінації «Молодіжна рада року», де отримала почесне 3-тє місце в експертній оцінці.

 

  • Пані Ірина, ви як голова молодіжної ради, розкажіть про свій досвід роботи в громадському секторі?

 

У громадському секторі раніше я участі не брала, тому коли  приєдналась до Молодіжної ради – це було щось зовсім новим та незвичним, але дуже цікавим. До цього я брала активну участь лише у школі, та позашкільних заходах.

 

  • Коли та чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

 

До Молодіжної ради я прийшла у 2020 році, була одним із кандидатів на посаду голови Молодіжної ради. І за голосуванням я отримала найбільше голосів, в той момент коли я про це дізналась, спочатку навіть не вірилось, емоції переповнювали.

І ось вже другий рік поспіль ми плідно працюємо з нашою командою, не зупиняємось на досягнутому, та рухаємось вперед!

 

  • Які виклики були перед вами?

 

Із самого початку на перших зібраннях у нас виникла така проблема, що члени команди не проявляли активність, не висловлювали свою думку та бачення, але це все через те, що ми були мало знайомі. Ми «зрушили з місця» коли почали часто збиратися, обговорювати ідеї проєктів та реалізовувати їх.

 

  • Розкажіть про свою команду молодіжної ради?

 

У нас дружня, креативна та працьовита команда. В першу чергу – це активісти, яким небайдуже майбутнє нашого. Приємно, що є люди, які тебе вислухають, підтримають, і обов’язково щось підкажуть.

 

  • Пам’ятаєте, який проєкт чи захід був першим?

 

Так дуже добре пам’ятаю. Першим проєктом який ми реалізували був «Година Землі». Це був конкурс малюнків на екотематику серед вихованців садочків та учнів шкіл. Переможцям були вручені призи у вигляді сертифікатів. Цим заходом ми хотіли привернути увагу людей до бережного ставлення природи.

  • Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

 

Молодіжній раді з місцевого бюджету на молодіжну політику виділяють 300 000 гривень у рік на реалізацію проєктів.

 

  • Чи вдається співпрацювати з активною молоддю області?

 

Так вдається, із нашої команди Даша Савчук є членом Молодіжної ради при Хмельницькій обласній державній адміністрації. Яка співпрацює з активними представниками громадського сектору.

 

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

 

Заохочувати людей до активної участі у житті суспільства

 

  • Громадське життя на Хмельниччині: на скільки воно є активним, на твій погляд?

 

На мою думку, за останні роки громадське життя на Хмельниччині дуже розвинулось. Створилось чимало громадських організацій, які активно та наполегливо працюють, і сприяють розвитку населення.

 

  • Ви виграли в конкурсі «Золотий фліпчарт» в номінації «Молодіжна рада року». Які враження? Що порадите кандидатам в наступному році?

 

Ми були надзвичайно раді почути цю новину. Адже для нас – це показник, що ми рухаємось у правильному напрямку та  жодному разі не зупинятись на досягнутому. Плануємо ще  більше працювати, розвиватись і докладати зусиль. На наступний рік кандидатам хочу поради ризикнути, подати заявку на конкурс та спробувати свої  сили. Адже ми так само одного разу ризикнули, і результат ви бачите самі.

 

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

 

Для активістів, які тільки починають свій шлях можу сказати одне: не бійтесь зробити помилку, ми всі на помилках вчимось і в результаті досягаємо бажане. В будь-якому випадку краще щось зробити не так, але потім виправити і розвиватися далі, ніж нічого не робити і залишатись на тому самому місці. Адже сенс життя полягає у тому аби рухатись далі, і не зупинятись..

 

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Хмельницькій області Ольга Мороз. Проєкт реалізовує команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль