fbpx

ОНОВЛЕНО! Як країни Європи та світу допомагають біженцями України?

Рубрика Новини

Внаслідок війни зі сторони російської федерації збільшилося число біженців з України, які шукають прихисток в інших країнах Європи та світу. Людям, які вирішили покинути межі України, необхідно мати достовірну інформацію, як їм діяти в тій чи іншій країні. Команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» провела моніторинг низку сайтів країн, які зголосилися приймати на своїй територій біженців з України.

Доповнюється… Матеріал написаний станом на 12.30 01.03.2022

Республіка Польща

Польща активно допомагає біженцям з України та започаткувала низку ініціатив з підтримки українців. Зокрема підготовленні брошури для біженців з важливою інформацією та координатами пунктів у Польщі для забезпечення тимчасового проживання, забезпечення гарячою їжею, водою базовою медичною допомогою біженців з нашої держави.

Пункти перетину кордону де діють пункти підтримки:

  • Dorohusk-Jagodzin

Suchodolski Palace Communal Culture and Tourism Center, ul. Parkowa 5, 22-175 Dorohusk – housing estate

  • Dolhobyczów-Uhrynów

Border Culture and Recreation Center, ul. Spółdzielcza 8, 22-540 Dołhobyczów

  • Zosin-Ustyluh

School Complex in Horodło, ul. Piłsudskiego 58, 22-523 Horodło

  • Hrebenne-Rawa Ruska

Primary School in Lubycza Królewska (back of the sports hall), ul. Jana III Sobieskiego 5, 22-680 Lubycza Królewska

  • Korczowa-Krakowiec

Common room, Korczowa 155, 37-552 Korczowa

  • Medyka-Szeginie

Sports Centre – Medyka 285, 37-732 Medyka

  • Budomierz-Hruszew

Primary School in Krowica Sama 183, 37-625 Krowica Sama

  • Krościenko-Smolnica

Former Primary School in Łodyna, Łodyna 41, 38-700 Ustrzyki Dolne

Номер гарячої лінії: +48 47 721 75 75

Офіційні джерела:

https://www.gov.pl/web/udsc/ukraina

https://www.humanitarianresponse.info/en/operations/ukraine/document/Government-of-Poland-Information-for-refugees-from-Ukraine

Також створено базу  даних, яка була створена в рамках ініціативи низового населення щодо допомоги біженцям із зруйнованої війною України. Вона містить інформацію щодо легалізації перебування у Польщі транспорту, тварин, рече, а також щодо роботи, медичної, психологічної та  юридичної допомога. Ознайомитися з базою даних можна тут.

Існує група допомоги українцям у соціальні мережі Facebook – https://www.facebook.com/groups/683793819641997/.

Також чимало інформації про допомогу Польщі українським біженцями можна прочитати у матеріалі команди Громадського простору за цим посиланням.

Республіка Молдова

Республіка Молдова створила спеціальний державний сайт з корисними посиланнями для біженців. На ресурсі можна ознайомитися з групами допомоги,  отримати допомогу з пошуком житла, дізнатися інформацію про медичну допомогу, харчування, фінансові послуги, перевезення тварин та багато іншого.

Телефон гарячої лінії – 0 8000 1527

Сайт ініціативи – https://dopomoga.gov.md//

Румунія

Румунія з розумінням віднеслася до напливу біженців з України на своїх кордонах та максимально сприяє українцям після перетину кордону. У Румунії працює національна рада у справах біженців, яка надає всю необхідну інформаційну та іншу підтримку. Більше інформації про допомогу за цим посиланням.

Федеративна республіка Німеччина

Німеччина в стадії активного напрацювання нових політик щодо біженців з України. Станом на 01.03.2022 року відома наступна інформація:

  • біженці прийматимуться без зайвої бюрократії (складного та тривалого оформлення).
  • Детальне питання обговорюватиметься на європейському рівні на наступному засіданні у четвер 03.03.22
  • українцям швидше за все відразу видаватимуть тимчасовий дозвіл на проживання на три роки.
  • для того, щоб застосувати цей регламент, повинні проголосувати за 15 країн з 27 (також ці країни мають становити 65% населення Європейського союзу)
  • до статусу біженця входитиме: дозвіл на роботу, доступ до соціальних мит, медичні послуги, освіта для дітей та підлітків, возз’єднання сім’ї

Інформація доповнюється.

Джерело:

https://www.zeit.de/politik/ausland/2022-02/flucht-ukraine-eu-kommission-aufnahme-asylverfahren?fbclid=IwAR2t6HifPFEC64VpyOWupagYcKMp3n8l2mlq42HHN6bIhkw8gnF4PabC-Ek

Відомі деталі порядку в’їзду з України до Німеччини та перебування на території ФРН.

Федеральне міністерство внутрішніх справ інформує Федеральні землі Німеччини про наступне:

  • У зв’язку з актуальною ситуацією в Україні ми розуміємо, що вимагати від громадян України, які перебувають на території Німеччини з короткостроковими візами, подання документів на отримання довгострокового дозволу на проживання зараз неможливо, якщо вони не перетнули німецький кордон з візою, яка вже передбачає таке подання.
  • Громадянам України, які в’їхали до Німеччини, користуючись безвізовим режимом, після завершення перших 90 днів право на перебування буде продовжено ще на 90 днів. Будь ласка, звертайтесь у Відділ реєстрації іноземних громадян (Ausländerbehörde) за місцем Вашого перебування.

На даний момент Європейський Союз перевіряє можливості створення для українських громадян спрощеної процедури отримання права на перебування. Таким чином, подавати клопотання про отримання статусу біженця буде вже не потрібно. Подальша інформація щодо нових процедур з’явиться вже найближчими днями.

Право подавати клопотання про отримання статусу біженця існуватиме і надалі, якщо хтось захоче скористатись цим правом.

  • Оскільки повітряний простір над Україною зараз закритий і авіакомпанії припинили рейси, громадяни України не можуть безпосередньо потрапляти на територію Німеччини. Яким буде порядок перетину кордону тих країн Шенгенської зони та ЄС, що межують з Украною, вирішуватимуть відповідні країни.
  • З 2017 року громадяни України користуються правом безвізового в’їзду до Європейского Союзу на термін до 90 днів – за наявності біометричного паспорту. За відсутності такого паспорту громадянам України потрібна відповідна віза. Однак, за наявності гуманітарних причин, країни-члени Європейського Союзу можуть робити винятки з цього правила.

У країнах, що межують з Україною, зараз працюють невеличкі команди з дипломатичних представництв Німеччини у Варшаві, Кракові, Кишиневі, Братіславі, Бухаресті та Будапешті, які готові на окремих пунктах перетину кордону надавати консульску підтримку громадянам Німеччини, що покидають територію України.  Також вони можуть консультувати бажаючих щодо візових питань та питань, пов’язаних з обмеженнями через коронавірус.

Більше інформації за посиланням – https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/ministerium/ukrain-war-ukr/faq-list-ukrain-war.html

Республіка Словенія

Республіка Словенія допомагає біженцям з України. Працює телефон гарячої лінії +386 40 853 421 для отримання інформації про допомогу, яку біженцям з України надає Республіка Словенія. Оператори розмовляють англій

Більше інформації на офіційному сайті.

Іспанія

Українські мігранти, які перебувають в Іспанії на незаконних підставах, зможуть легалізуватися.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Твіттері написав прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчез.

“В Іспанії мешкають близько 100 тис. українців. Ми маємо намір ухвалити кілька рішень, аби вони тут легально жили й працювали, а також мали гарантований доступ до освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, як усі громадяни цієї держави”, – зазначив Санчез.

Він наголосив, що Європа втратить значно більше, якщо толеруватиме руйнування Путіним світового порядку, ніж якщо застосовуватиме проти РФ жорсткі санкції. “Скільки коштуватиме нам, якщо ми дозволимо Путіну порушувати міжнародне право? Для Європи ціна буде абсолютно неприйнятною, значно вищою за ту, що ми заплатимо через економічні санкції”, – зазначив прем’єр-міністр.

Інформація доповнюється.

Великобританія

Міністр закордонних справ Ліз Трасс каже, що уряд “терміново розглядає, що ще ми можемо зробити”, щоб допомогти українським біженцям, які тікають від нападу Росії на їхню країну.

Уряд все частіше стикається з закликами скасувати візові правила для українців, які шукають притулок у Великобританії.

Уряд Великої Британії запровадив тимчасові пільги на отримання візи для членів сімей громадян Великобританії в Україні, включаючи відмову від збору за подання заявки.

Але громадяни Великобританії розповіли ВВС, що у них виникло довге очікування та технічні проблеми, коли вони намагалися отримати візи для членів своїх сімей в Україні.

У оновлених інструкціях міністерство внутрішніх справ стверджує, що у Великобританії є “кілька офіційних візових маршрутів для українців, які не є на утриманні громадян Великобританії”.

Згідно з інструкцією, вони можуть подати заяву через консульство Великобританії в українському місті Львові або сусідній країні, наприклад, Угорщині, Польщі чи Румунії.

Відповідаючи на запитання, чи не буде уряд скасувати візові вимоги для українців, які приїжджають до Великої Британії, пані Трусс сказала програмі Sunday Morning BBC One: «Це відчайдушна ситуація.

https://www.bbc.com/news/uk-politics-60545469.amp

Інформація доповнюється.

Іспанія

Українські мігранти, які перебувають в Іспанії на незаконних підставах, зможуть легалізуватися.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Твіттері написав прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчез.

“В Іспанії мешкають близько 100 тис. українців. Ми маємо намір ухвалити кілька рішень, аби вони тут легально жили й працювали, а також мали гарантований доступ до освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, як усі громадяни цієї держави”, – зазначив Санчез.

Він наголосив, що Європа втратить значно більше, якщо толеруватиме руйнування Путіним світового порядку, ніж якщо застосовуватиме проти РФ жорсткі санкції. “Скільки коштуватиме нам, якщо ми дозволимо Путіну порушувати міжнародне право? Для Європи ціна буде абсолютно неприйнятною, значно вищою за ту, що ми заплатимо через економічні санкції”, – зазначив прем’єр-міністр.

Інформація доповнюється.

Бразилія

Бразилія створює “гуманітарний паспорт” для прийому українських біженців, заявив президент Жаїр Болсонару у понеділок в інтерв’ю радіостанції Jovem Pan.

Болсонару також сказав, що у Бразилії проживає велика українська громада, зокрема близько 600 000 людей у ​​південному штаті Парана.

Інформація доповнюється.

ООН

Агентство Організації об’єднаних націй у справах біженців (UNHCR) створило сайт help.unhcr.org/ukraine для біженців та шукачів притулку, що знаходяться в Україні.

Основна інформація, на жаль, не доступна українською мовою  (є російська, французька, англійська, арабська та перська мови)

За посиланням є перелік  ресурсів, де можна отримати допомогу та інформація про особливості подання заявки на статус біженця.

Ситуація з умовами перетину кордону країн біженцями з України постійно змінюється. Команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» продовжуватиме моніторити офіційні інформаційні ресурси та доповнюватиме матеріал новими даними.

Корисна інформація про транспортне сполучення з різними країнами ЄС

Німецькі та чеські залізниці безкоштовно перевозитимуть українців

Німецькі та чеські залізниці безкоштовно перевозитимуть українців

Німецька залізнична компанія Deutche Bahn та чеська залізниця CD безкоштовно превозитимуть українських біженців по Німеччині та Чехії. DB також перевозитиме людей з Польщі, а CD взагалі виконуватиме гуманітарні рейси з польсько-українського та словацько-українського кордонів до Чеської Республіки. Німецька DB буде безкоштовно перевозити українських біженців усіма потягами далекого сполучення з Польщі до Німеччини.

Безкоштовні поїздки на потягах та автобусах у Словаччині для українських громадян

Безкоштовні поїздки на потягах та автобусах у Словаччині для українських громадян

Залізнична компанія Словацької Республіки (ZSSK) та автобусний перевізник Slovak Lines пропонують безкоштовні подорожі для українських громадян. ZSSK встановила безкоштовний проїзд у всіх потягах для громадян України з паспортом або ID-карткою. У потягах з обов’язковими місцями працівники дозволять перевезення людей навіть без дійсного місця.

Безкоштовні подорожі по Польщі на PKP Intercity для громадян України

Безкоштовні поїздки по Польщі на потягах PKP Intercity для громадян України

Польська залізнична компанія PKP Intercity пропонує безкоштовний проїзд для громадян України. Про це повідомляє прес-служба перевізника. Скористатися пропозицією можна протягом наступних 4 тижнів. Безкоштовні перевезення здійснюються 2 класом в потягах категорії економ TLK та IC PKP Intercity у внутрішньому сполучені, включаючи пересадки на наступні внутрішні сполучення перевізника зазначених категорій.

RegioJet: безкоштовні нічні потяги зі Львова в Чехію для громадян України

RegioJet: безкоштовні нічні потяги зі Львова в Чехію для громадян України

Чеська транспортна компанія RegioJet пропонує безкоштовні нічні потяги зі Львова в Чехію для громадян України. Про це повідомляє прес-служба компанії. Отож, RegioJet запускає щоденний гуманітарний залізничний коридор між Україною та Прагою. Рейси виконуватимуться щоденно в кожному напрямку з рухомим складом із 20 вагонів для перевезення осіб та палетів з гуманітарною допомогою.

Безкоштовний транспорт від декількох перевізників для українців!

http://lowcostavia.com.ua/free-transport-for-ukrainians/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=free-transport-for-ukrainians

Інформація про житло

Airbnb надасть безкоштовне житло для 100000 біженців з України!

http://lowcostavia.com.ua/airbnb-nadast-zhytlo-dlya-100000-ukrainciv/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=airbnb-nadast-zhytlo-dlya-100000-ukrainciv

Ці перебування фінансуватиметься Airbnb, Inc., донорами Фонду біженців Airbnb.org і щедрістю господарів через Airbnb.org.

Усі, хто хоче відкрити свої будинки, щоб підтримати ці зусилля, можуть дізнатися, як долучитися до Airbnb.org.

https://news.airbnb.com/help-ukraine/

Ситуація з умовами перетину кордону країн біженцями з України постійно змінюється. Команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» продовжуватиме моніторити офіційні інформаційні ресурси та доповнюватиме матеріал новими даними.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль