fbpx

Громади Тернопільщини ознайомилися із наданням соціальних послуг під час війни

Рубрика Новини

Територіальні громади Тернопільщини з перших днів війни отримують комплексну консультаційну допомогу від експертів Програми «U-LEAD з Європою». Нещодавно для фахівців громад Тернопільщини команда  Регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області організувала інформаційну сесію щодо особливостей надання соціальних послуг під час дії воєнного стану.

 «Програма «ULEAD з Європою» попри всі виклики продовжує консультувати територіальні громади. На державному рівні прийнято низку нових нормативно-правових актів з різних напрямків, зокрема й щодо соціальної сфери. Наші експерти підготували детальні роз’яснення, які допоможуть громадам якісно надавати соціальні послуги в умовах воєнного стану», – підкреслила Наталія Онищук, керівниця регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області.

З представниками громад працювали Валерій Мікуліч та Інна Святна, радники «U-LEAD з Європою».

Валерій Мікуліч, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області, зазначив, що соціальна сфера вже вдруге бере на себе удар. З першими викликами ми зіштовхнулися у 2014 році. Нині маємо нові завдання ще більші виклики, з яким громад необхідно максимально ефективно справитися.

Надання соціальних послуг під час воєнного стану регламентують Указом Президента від 24 лютого 2022 року №64/2022, ст. 18 Закону України «Про соціальні послуги» та п.2 порядку організації надання соціальних послуг затвердженим Кабінетом Міністрів України від 01.06.2020 №587.

«Органи місцевого самоврядування в рамках законів України та Конституції України мають право самостійно визначати особливості організації та надання соціальних послуг. Територіальним громадам рекомендується надавати соціальні послуги екстрено (кризово). Безпосередньо надавачами таких послуг можуть бути центри соціальних служб та центри надання соціальних послуг», – додав експерт.

Також Валерій Мікуліч розповідав про соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та організацію догляду вдома під час воєнного стану.

Представникам громад детально роз’яснено порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, включаючи надання допомоги та компенсації.

Так, внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, уповноважених осіб виконавчого органу сільських, селищних чи міських рад чи центрів надання адміністративних послуг.

Радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Інна Святна ознайомила представників територіальних громад з особливостями фінансування соціального захисту населення під час воєнного стану. Зокрема, фахівці дізналися про основні законодавчі акти, якими регламентуються норми щодо фінансування соціальної сфери.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль