fbpx

Громади Рівненщини вивчають трудове законодавство в умовах війни

Рубрика Новини
МістоРівне

Трудове законодавство в умовах воєнного стану зазнало чи не найбільше змін. Експерти «U-LEAD з Європою» чимало уваги приділяють цій темі та допомагають громадам розібратися із нововведеннями. Команда регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області організувала інформаційну сесію для представників громад з Рівненщини та Прикарпаття.

Учасники інформаційної сесії ознайомилися зі змінами нормативно-правового регулювання оплати праці працівників установ та закладів бюджетної сфери, включаючи здійснення виплат та трудові гарантії особам, залученим до оборони держави.

Радниця з муніципальних фінансів та управління регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області Ірина Кондратюк зазначила, що в трудовому законодавстві велика кількість змін та нововведень, територіальні громади повинні все контролювати, щоб робити все згідно процедури та норм законів.

Юрій Голинський, радник з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Львівській області, презентував присутнім ключові законодавчі новації у сфері оплати  праці.

«У період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я», – розповів Юрій Голинський.

Роботодавець може запроваджувати дистанційний формат роботи, якщо вони зможуть повноцінно виконувати свої трудові обов’язки. У такому випадку заробітна плата нараховується у звичайному режимі. Також обговорювалися простій не з вини працівники та особливості оплати праці в цей період.

Наталія Любченко, радниця з питань  муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Хмельницькій області, ознайомила присутніх із змінами в оплаті праці в органах місцевого самоврядування, комунальних закладах та установах. За її словами, під час простою при оплаті праці не враховують надбавки та доплати, які зазначені у трудовому договорі. Доплата до мінімальної заробітної плати не здійснюється.

Також обговорювалися особливості виплат особам, долученим до оборони держави. Микола Гулько, радник з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Черкаській області, зазначив, що за мобілізованим зберігається місце роботи, посада та середній заробіток. Такі працівники повинні надати перелік документів, які будуть підтверджувати їх статус мобілізованого.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль