fbpx

Громади на Львівщині завдяки U-LEAD мають альтернативні джерела електроенергії

Рубрика Новини
МістоЛьвів

Програма «U-LEAD з Європою» у відповідь на виклики спричиненні військовою агресією росії надала підтримку для 10-ти територіальних громад Львівщини у вигляді генераторів, ємностей для води, спальників та інших речей першої необхідності.

Таку допомогу громади отримали ще влітку, але зараз вона особливо актуальна під час відключення електроенергії. Про це розповідають у регіональному офісі U-LEAD у Львівській області.

Громади Львівщини за останній місяць зазнали низки ракетних ударів зі сторони росії, що спричинило масові відключення електроенергії внаслідок руйнувань об’єктів критичної інфраструктури.

Новороздільська територіальна громада зіштовхнулася з новими викликами підготовленою, оскільки мала для цього складений план дій та відповідне обладнання, надане Програмою «U-LEAD з Європою» та іншими організаціями.

Як розповіла заступниця голови Новороздільської громади Ольга Ганачевська, внаслідок «прильоту» по критичній інфраструктурі жителі громади залишилися без електроенергії, а відповідно без води та інших важливих речей.

«Отриманні генератори та ємності для води нам дуже пригодилися. Генератори ми використовували в мобільних пунктах, які розміщувалися в нашому місті та інших населених пунктах. В цих пунктах люди могли підзарядити телефони та інше обладнання. У нашому місті діяли кілька таких пунктів, щоб людям було максимально зручно. У нас є чимало об’єктів критичної інфраструктури, ми вже відчули, що таке війна, що таке «приліт». Ми розуміємо, що багато людей залишаються без електроенергії, зв’язку, води, тому така допомога від U-LEAD дуже потрібна. Дякуємо за генератори та інше обладнання, що для нас дуже важливо», – наголосила Ольга Ганачевська.

Ємності з водою в громаді розмістили в певних соціальних приміщеннях, за необхідності жителі могли підходити та поповнювати свої запаси. Спальні мішки та інші речі, які були надані громаді, передані для потреб внутрішньо переміщених осіб, які проживають в гуртожитках та приватному секторі. У Новороздільській громаді зараз діє три шелтери на базі гуртожитків навчальних закладів.

У громаді планують практику облаштування мобільних пунктів для підзарядки техніки поширити на всі населенні пункти. Зараз Новороздільська громада активно працює над створенням пунктів обігріву, які також працюватимуть, завдяки генераторам.

«У нашій громаді більше двох днів не було світла, все порозряджувалося, а мобільні пункти стали єдиною можливістю зарядити телефон чи ноутбук. В місті діяло декілька пунктів, тому мешканцям з різних районів та частин міста, можна було зарядити свої пристрої. Завдяки цьому ми всі залишалися на зв’язку із своїми рідними та могли вирішувати свої робочі питання», – ділиться житель Новороздільської громади Володимир Крижанівський.

З схожими проблемами зіштовхнулися й у Рудківській громаді, в якій також були відключення електроенергії. У громаді генератори від «U-LEAD з Європою» розмістили в об’єктах соціальної інфраструктури – Будинку милосердя, школі та місцевому закладі охорони здоров’я.

«Під час відключення світла ми використовували ці генератори, як альтернативне джерело електроенергії. У цих же закладах знаходяться ємності з водою, щоб в разі відключення світла, у нас були запаси. Така допомога для нас надзвичайно важлива, оскільки у нашій громаді генераторів практично не було, по крайній мірі на соціальних об’єктах», – зазначила заступниця голови Рудківської громади Світлана Ференц.
За словами керівниці регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Галини Хрущак, коли Програма «U-LEAD з Європою» одразу ж у перший місяць війни планувала надати невідкладну допомогу громадам України, які постраждали від війни, то громади з західних областей країни отримували такий вид допомоги, який допоміг би їм впоратися із викликами, пов’язаними з прийомом великої кількості внутрішньо переселених людей.

«Ми не планували, що ці речі допоможуть громадам долати і такі виклики, як безпосереднє руйнування інфраструктури та наслідки цього. Дуже добре, що завдяки цьому обладнанню, яке вже було в громадах, мешканці змогли задовольнити першочергові потреби під час вимкнень електроенергії», – наголошує експертка.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль