fbpx

Громадська організація з Тернополя компенсувала кошти за житло для близько 700-та переселенців

Рубрика Новини

Повномасштабна війна російської федерацій проти України змусила сотні тисяч сімей покинути свої домівки у пошуках безпечного місця для тимчасового проживання. У числі вимушених переселенців чимало журналістів та громадських активістів, які через свою роботу були на «прицілі» в окупантів. У перші дні війни команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві з Національним фондом на підтримку демократії (NED) започаткували ініціативу з компенсації коштів за орендоване житло саме для журналістів та громадських активістів, щоб убезпечити їх від загроз, які були в  зоні активних бойових дій.

«У довоєнний період наша громадська організація працювала з громадськими активістами, працівниками органів місцевого самоврядування та представниками молодіжних рад. Основне завдання, яке ми перед собою ставили – підвищити роль мешканців в прийнятті рішень та якість роботи громадських активістів у громадах. Війна змінили фокус нашої роботи, але підтримка громадських активістів та журналістів залишилася в пріоритеті. За підтримки фонду NED ми започаткували ініціативу, яка допомогла сотням активістів та журналістів отримати компенсацію за місяць оренди житла. Ми розуміли, що така допомога потрібна їм, оскільки вони переїхали в нові області та ще не адаптувалися до нових умов життя. Фонд  NED нас підтримав і ми з командою більше місяця працювали, щоб допомогти якомога більшій кількості людей», – розповідає Максим Черкашин, керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».

За умовами ініціативи компенсація коштів за оренду житла терміном в один місяць могли отримати громадські активісти, журналісти та їхні сім’ї, якщо вони його винаймали у Тернопільській, Волинській, Рівненській, Львівській, Закарпатській, Хмельницькій, Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

«Як волонтерка громадської організації «Восток-SOS», я якось звикла допомагати людям, це був такий безперервний процес з 2014 року. І зараз мені просто стає легше на душі, коли я роблю щось корисне, можу комусь стати в нагоді. Але в мене є ще власні потреби і я також звертаюсь по допомогу та дуже ціную, коли її отримую. Тому хочу подякувати організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», яка компенсувала мені та моїй родині оренду житла на місяць. Зараз це неоціненна підтримка для мене», – коментує Марія Гуляєва, громадська активістка, членкиня ГО «Восток-SOS».

З моменту запуску ініціативи до організації надійшло 236 заявок з проханням про допомогу. Загалом команда громадської організації допомогла 683 переселенцям, з яких 395 – дорослі, 288 – діти.

«Приємно вражена роботою громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад». Хочеться вірити, що у майбутній мирній Україні все працюватиме так чітко, швидко і людяно, як у вас. Дякую!», – зазначає Алла Мегель, головний редактор газети «Сектор дії».

Найбільше заявок було з міста Києва – 60, та з Донецької області – 45, в тому числі 22 з Маріуполя. Також за допомогою зверталися активісти та журналісти з Луганщини (23 заявки) та Харкова (20 заявок).

«Дуже дякуємо команді «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за допомогу та підтримку, яка надається зараз  громадським активістам, журналістам та їхнім сім’ям, які були змушені стати переселенцями з зони активних бойових дій, у питаннях компенсації витрат на проживання. Дуже вдячні за допомогу та підтримку багатьох сімей, це дуже важлива річ у теперішній час,  коли триває війна, коли людяність, доброта та підтримка допомагає кожній родині. Вашу допомогу запам’ятаємо назавжди», – діляться представники ГО «Асоціація юристів Луганської області».

Також в рамках ініціативи команда ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» вирішила запустити новий проєкт під назвою «Історії нескорених». Суть проєкту полягає у написанні історій про життя переселенців, які продовжують працювати в громадському секторі чи в журналістиці, не дивлячись на перешкоди та складну ситуацію в країні.

«Здавалося б війна багатьох активістів та журналістів зупинила, змусила про все забути, але спілкуючись з ними, розумієш, що в реальності все виглядає з точністю до навпаки. Радує та надихає той факт, що громадські активісти та журналісти, знайшовши безпечний прихисток для себе та своїх сімей, продовжують працювати задля кращого майбутнього України. Про таких людей та їхні історії ми продовжуватимемо розповідати», – коментує Сергій Волохатий, менеджер з комунікації громадської організації.

Нагадаємо, що ініціатива реалізовується командою громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві з Національним фондом на підтримку демократії (NED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль