fbpx

Форум “CIVIC TECH 4 NGO” об’єднав релокованих активістів з усієї України

Рубрика Новини

З 12-14 травня 2023 року маленьке село Мартинківці на Хмельниччині перетворилося на місце зустрічі та натхнення для релокованих громадських організацій з усієї України, адже там відбувся Форум “CIVIC TECH 4 NGO”. Цей захід мав на меті дати можливість обмінятись досвідом активістам та дозволив їм дізнатись більше про громадські технології.

Форум був організований Благодійним фондом соціальних реформ та підтримки “Надія” з м. Авдіївка, який наразі веде свою діяльність в м. Старокостянтинів (Хмельницької обл.). Благодійний фонд соціальних реформ до повномасштабного вторгнення встиг реалізувати декілька значних проектів в місті Авдіївка. Це зокрема перше в Україні впровадження електронних петицій та громадської ради при військово-цивільній адміністрації. Реалізували проекти з громадянської освіти, впровадження реформ на місцях, бюджету участі та енергоефективності. Розуміючі суспільний запит та тенденцію до цифровізації суспільства, керівник організації Олександр Мелешко вирішив розширювати свої компетенції в сфері Civic Tech та ділитись своїм досвідом з іншими громадськими активістами. Так і народилась ідея Форуму.

“Сьогодні Інтернет зайняв особливе місто в нашому житті, а мобільний телефон став нашою невід’ємною частиною, за допомогою якого ми взаємодіємо із оточуючим світом. Вважаю, що будь яку проблему можливо вирішити за допомогою громадських технологій. Простір для Ідей проектів корисних для суспільства обмежений лише нашою фантазією та знаннями в цій сфері.” – поділився Олександр.

В організації події також допомагала ГО “Заходи”, що релокувалась з м. Маріуполь і вже рік допомагає ВПО в м. Хмельницький. Для проведення заходу голова організації Юрій Давиденко надав приміщення табору “Над Збручем” у с. Мартинківці, відновленням якого активісти займаються з червня 2023 року. Ідея проєкту полягає в тому, щоб перетворити старий закинутий дитячий табір на справжній реабілітаційний центр для ВПО та місце для проведення заходів для релокованих громадських організацій.

“За допомогою спільних зусиль активісти з окупованих територій та ВПО можуть збиратись, реабілітуватись, проводити різні заходи” – говорить Юрій.

Форум відвідали громадські організації:

  1. ГО “Заходи” (м. Маріуполь, наразі м. Хмельницький, Мукачево)
  2. ВМГО “ФДУ” (м. Краматорськ, наразі м. Хмельницький)
  3. ГС «Все буде добре» (м. Краматорськ, наразі м. Хмельницький)
  4. ГО “Молодіжний СХІД” (м. Краматорськ, наразі м. Київ)
  5. ГО Інтермаріум Груп (м. Єнакієве, наразі м. Хмельницький)
  6. Музейний підряд (с. Нескучне, Волноваського району, наразі Дніпропетровська обл.)
  7. ГО “Ukrainian Patriots” (м. Маріуполь, наразі м. Дніпро)
  8. Представниця Відділ культури, туризму, молоді, сімї та спорту (смт. Мангуш, наразі м. Одеса)
  9. ГО “Паросток” (м. Вінниця)

Спікерами виступили:

Олександр Мелешко – директор Благодійного фонду соціальних реформ “Надія”, керівник інтернет-оператора в Авдіївці, майбутній Full-stack web-розробник та консультант у сфері громадських технологій.

Тема: Воркшоп: “Створення сайту для НГО” 

  • Реєстрація доменних імен для НГО
  • Deploy HTML5/CSS3 сайтів на GoogleDrive, GitHub та Cloudflare page
  • Створення власного хмарного сервера на Amazon з базою даних та хостинг на ньому сайту НГО на WordPress. 
  • Отримання сертифікату SSL для сайту та підключення його до власного домену

Юрій Давиденко – засновник і голова громадської організації “Заходи”, проєктний менеджер MRPL IT Cluster і відомий активіст з багаторічним досвідом у галузі громадських технологій.

Тема:

  • “Tech soup для НГО”
  • “Google for Nonprofit та Workspace”

Ольга Дзержинська – членкиня правління Української асоціації молодіжних рад та Голова молодіжної ради при Донецькій ОДА.

Тема: “ІТ-інструменти для НГО”

Ігор Дзержинський – заступник голови ГО «КРУ-ЮФК», регіональний керівник проекту «TATOhub», громадський діяч.

Тема: “Civic Tech – Громадські технології”

Учасники Форуму провели три насичених дні, наповнених новими знаннями,  спілкуванням з колегами з різних міст та незабутніми враженнями. 

Завершальна частина форуму була присвячена закриттю заходу та нетворкінгу. Учасники мали змогу обговорити свої інсайти, обмінятись контактами та поговорити про співпрацю в майбутньому. 

Форум “CIVIC TECH 4 NGO” став справжньою платформою для розвитку громадських організацій. Учасники змогли не лише прокачати свої навички у галузі громадських технологій, але й познайомились з іншими активістами, обмінювались думками та ідеями. Сподіваємось, що Форум стане справжнім каталізатором для подальшого розвитку НГО та сприятиме зміцненню громадського сектору в Україні!

Проєкт реалізується Благодійним фондом соціальних реформ та підтримки “Надія” у партнерстві з ГО “Заходи” в рамках проєкту «NGO relocation», який реалізовує команда громадської організації Освітньо-аналітичний центр розвитку громад у партнерстві із National Endowment for Democracy.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль