fbpx

Експерти U-LEAD надали рекомендації громадам з розвитку міжнародних партнерств

Рубрика Новини
МістоУжгород

Програма «U-LEAD з Європою» допомагає громадам у пошуку міжнародних партнерів та роз’яснює алгоритм налагодження співпраці. Представники громад Закарпатської, Львівської, Волинської, Рівненської та Житомирської областей стали учасниками інформаційної сесії щодо розвитку міжнародних партнерств, яку організували у Програмі «U-LEAD з Європою».

 «У роботі з громадами U-LEAD особливу увагу приділяє налагодженню міжнародних партнерств. В рамках ініціативи «Мости довіри» нам вдалося налагодити вже десятки таких партнерств з європейськими муніципалітетами. Нам потрібно розуміти, що міжнародна співпраця – це не лише сприяння в наданні гуманітарної допомоги, а передусім пошук можливих шляхів для спільного розвитку у форматі реалізації спільних проєктів між українськими громадами та їхніми міжнародними партнерами», – підкреслив керівник регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області  Микола Сюсько.

Експерти U-LEAD роз’яснили учасникам заходу сутність партнерства громад, його види, мету та завдання. Радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD у Черкаській області Юлії Поліщук зазначила, що якісне партнерство територіальних громад будується на зацікавленості кожної зі сторін у позитивних результатах спільної діяльності.

«Базові принципи партнерства формуються на самому початку налагодження співпраці. Ці принципи включають в себе прозорість та чесність відносин, рівний доступ до співпраці та взаємну вигоду. Таким чином, вдасться сформувати відправну точку для розвитку подальшого партнерства. Насамперед громадам слід оцінити та проаналізувати власну ситуацію та потреби, а тоді вже переходити до етапу налагодження партнерств», – наголошує Юлія Поліщук.

Керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернівецькій області. Тетяна Татарчук надала  рекомендації громадам щодо пошуку міжнародних партнерів.

«Визначення мети потенційної співпраці та її напрямків – це перше, що слід зробити керівництву територіальної громади. Під час війни ми бачимо допомогу від міжнародних партнерів у вигляді гуманітарних вантажів чи фінансової підтримки, але партнерство включає в себе значно ширші можливості. Наприклад, це може бути співпраця в комунальній сфері, в освіті, медицині, культурі чи обміну досвідом в реалізації проєктів розвитку.», – наголошувала експертка.

Тетяна Татарчук зазначила, що невдовзі свою роботу розпочнуть нові програми транскордонного співробітництва, тому міжнародне партнерство громад набуде нової ваги. Такі партнерства будуть важливими для українських громад та дозволять їм брати участь в низці міжнародних проєктів.

Експерти презентували громадам основні канали для пошуку міжнародних  партнерів. Розповідалося про ініціативу U-LEAD «Мости довіри», завдяки якій українські громади розвивають співпрацю з європейськими муніципалітетами. Представникам громад радили на регулярній основі моніторити сайтів міжнародних організацій, посольство чи асоціацій органів місцевого самоврядування, на яких публікується інформація про пошук партнерів. Ще одним важливим каналом для пошуку партнерів можуть стати міжнародні форуми, конференції чи виставки.

У кінцівці заходу практичним досвідом розвитку міжнародних партнерств поділися голова Великоберезнянської громади Закарпатської області Богдан Кирлик. Закарпатська громада має багаторічний досвід співпраці з муніципалітетами з Словенії, Польщі, Румунії та інших країн. Завдяки таким партнерства громада реалізувала низку міжнародних проєктів у різних напрямках.

«Міжнародну співпрацю ми розпочинали не маючи досвіду та знань, але поступово вдалося все налагодити. Експерти U-LEAD роблять важливу справу, роз’яснюючи громадам алгоритм розвитку партнерств. Представники громад отримують унікальну покрокову інструкцію, яка дозволить налагоджувати ефективні міжнародні партнерства», – поділився  Богдан Кирлик.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль