fbpx

Деколонізація: на Рівненщині необхідно перейменувати три населені пункти

Рубрика Новини
МістоРівне

27 липня набрав чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Відповідно до його норм дві державні інституції оприлюднили власні рішення, які слід буде врахувати органам місцевого самоврядування.

У представників місцевих рад виникає чимало питань щодо подальшого алгоритму дій, оскільки питання перейменування вулиць чи населених пунктів завжди викликало ажіотаж серед жителів громад.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Рівненській області Михайло Шелеп прокоментував нововведення та розповів, які з місцевих рад Рівненщини мають розпочати процедуру перейменування населених пунктів.

За словами експерта, Національна комісія зі стандартів державної мови з другої спроби затвердила Перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови. У цей перелік  потрапили два населені пункти з Рівненської області:

  • село Мятин, що входить до складу Бугринської сільської територіальної громади.
  • село Придорожне, що належить до Привільненської сільської територіальної громади.

Також Михайло Шелеп повідомив, що Український інститут національної пам’яті підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики.

Цей перелік ще буде доповнюватися, але наразі в ньому значиться один населений пункт з Рівненської області – село Московщина, яке належить до Млинівської селищної територіальної громади.

«Органам місцевого самоврядування у шестимісячний строк з дня оприлюднення цих переліків слід провести консультації з громадськістю та подати на розгляд Верховної Ради України власні пропозиції щодо перейменування населених пунктів», – роз’яснює норми законодавства Михайло Шелеп.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль