fbpx

Декларування у 2024 році для працівників ОМС: терміни, вимоги та роз’яснення

Рубрика Новини

До 31 березня 2024 року триває кампанія декларування за 2023 звітний період. Декларації про доходи повинні подати працівники ОМС, депутати місцевих рад та інші декларанти.

У Регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області організували інформаційну сесію щодо особливостей декларування у 2024 році. Партнером заходу виступило Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Керівник Регіонального офісу Олег Яременко наголосив, що відновлення декларування стало важливим кроком для підвищення рівня прозорості та підзвітності в роботі органів місцевого самоврядування.

«Зараз настає активна фаза подачі декларацій працівниками ОМС та депутатами місцевих рад. Враховуючи деякі нововведення, ми спільно з партнерами підготували захід, де надамо усі роз’яснення», – додав він.

Головний спеціаліст сектору з питань запобігання та виявлення корупції  Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Ангеліна Мусієнко зазначила, що 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон про відновлення декларування.

«Тоді одночасно стартувала й кампанія декларування за 2021-2022 роки, яка тривала до 31 січня 2024 року та вже закінчилася. Декларації за 2023 рік подаються за загальними правилами, тобто до 31 березня 2024 року. Важливо чітко дотримуватися встановлених термінів та вчасно подати декларацію. Якщо буде запізнення хоча б на одну хвилину – це вже трактується як невчасне подання декларації, внаслідок чого особу можуть притягнути до адміністративної відповідальності», – нагадала учасникам заходу Ангеліна Мусієнко.

За її словами, кожен суб’єкт декларування перед заповненням декларації має дотримуватися усіх вимог НАЗК та ознайомитися з роз’ясненнями. Зокрема це стосується термінів подачі, суб’єктів та об’єктів декларування, нормативів, відомостей тощо.

Ангеліна Мусієнко нагадала, що згідно з Законом України «Про запобігання корупції» та Порядком  від 23.07.2021 № 449/21 передбачено три види декларацій – щорічну, декларацію при звільненні та декларацію кандидата на посаду. Експертка розповіла про особливості кожного виду декларації, терміни подачі та інші деталі.

Експертка радила для отримання певної інформації використовувати відкриті офіційні державні реєстри, наприклад, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України та інші.

Аналізувався Наказ  Національного агентства з питань запобігання корупції від 06 листопада 2023 року N 249/23 «Про затвердження Переліку посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків». В органах місцевого самоврядування це посади міських, селищних та сільських голів. Окремо розглядалися посади службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище.

Фахівчиня проаналізувала усі розділи декларації та по кожному з них надала рекомендації для заповнення.

У деклараціях в розділі «Суб’єкти декларування» обов’язково вказуються особа, яка перебуває у шлюбі  із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», та діти зазначеного суб’єкта до  досягнення ними повноліття незалежно від їх спільного проживання із суб’єктом.

«Тривале проживання чоловіка та жінки окремо у зв’язку з особливостями їхньої професійної діяльності, навчанням, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми не може свідчити про припинення фактичних шлюбних відносин або про їх відсутність. Це ж саме стосується і тривалого проживання окремо через повномасштабне вторгнення. Наприклад, виїзд одного з подружжя, дітей до іншого міста чи закордон, участь члена сім’ї декларанта у захисті України від військової агресії тощо», – пояснила експертка.

Також у цьому розділі слід вписувати будь-які особи, які спільно проживали, були пов’язані спільним побутом, мали взаємні права та обов’язки із суб’єктом, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі. Крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних.

Згідно з законодавством в декларації відображаються відомості про об’єкти нерухомості, що належать суб’єкту декларування та членам його сім’ї на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право.

«У деклараціях не потрібно зазначати відомості про модульні містечка, заклади освіти, охорони здоров’я, відпочинку, реабілітації, де тимчасово проживають ВПО, інші громадяни, які покинули своє житло через війну. Також у деклараціях не зазначається інформація про об’єкти нерухомості, якщо такі об’єкти в установленому законом порядку визнані знищеними внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф», – пояснила експертка.

Щодо рухомого майна, крім транспортних засобів,   декларується все майно вартість якого перевищує встановлений Законом поріг у 100 прожиткових мінімумів, який для 2023 року складає  268 400 грн.

Ангеліна Мусієнко підкреслила, що в розділі «Доходи, у тому числі подарунки» слід зазначати відомості про заробітну плату, пенсію, дохід від надання майна в оренду, проценти тощо.

«Допомогу від міжнародних організацій та інших держав можна не вносити в декларацію. Це стосується тільки тих декларацій, звітний період яких повністю або частково припадає на період дії воєнного стану. Водночас необхідно декларувати усю допомогу, яка виплачується від України. Наприклад, це допомога для ВПО, програма «єДопомога», покриття витрат на проживання тощо», – роз’яснює Ангеліна Мусієнко.

Учасникам заходу розповіли й про декларування грошових активів. Так, якщо сукупна вартість усіх наявних станом на останній день звітного періоду в суб’єкта декларування або члена його сім’ї грошових активів не перевищує 50 ПМ, такі активи не зазначаються в декларації.

Суб’єкт декларування, якщо припустився помилки, має право подати виправлену декларацію впродовж 30 днів після подання декларації через свій персональний електронний кабінет, але лише один раз.

 

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Заступник керівника ГО "Освітньо-аналітичний центр розвитку громад"
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль