fbpx

Активістам роз’яснили особливості реєстрації громадських та благодійних організацій

Рубрика Новини

В Україні останніми роками активно розвивається громадський сектор та волонтерський рух. Повномасштабна війна зі сторони російської федерації значно активізувала благодійну та волонтерську діяльність. У результаті цього появилося багато охочих зареєструвати громадську чи благодійну організації.

20 квітня для активістів з усієї Україна команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві із Південно-Західним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції організувала вебінар на тему «Реєстрація благодійних та громадських організацій: покрокова інструкція».

Юлія Бабина, перший заступник начальника Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, розповіла учасникам вебінару особливості державної реєстрації благодійних та громадських організацій в умовах воєнного стану. Спікерка наголосила, що зараз практично всі реєстраційні процеси можна здійснювати в електронному форматі, оскільки все робиться для безпеки та зручності отримувачів послуг.

Учасники ознайомилися з ключовими нормативно-правовими актами, які регламентують процес реєстрації громадської чи благодійної організації в період воєнного стану.

Детально про перелік необхідних документів для реєстрацій організацій активістам розповів Василь Марцинкевич, начальник відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Тернопільській області.

«Процес державної реєстрації громадських об’єднань визначається положеннями Закону України «Про громадські об’єднання» та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Поряд з цим, громадському активісту не слід забувати про підзаконні нормативно-правові акти, якими деталізуються норми вищевказаних законодавчих актів», – зазначив спікер.

Учасники ознайомилися з переліком усіх документів, які будуть необхідні при реєстрації громадської чи благодійної організації. Із зразками типових документів усі бажаючі можуть ознайомитися на сайтах регіональних управлінь Міністерства юстиції України.

Про особливості реєстрації волонтером учасникам заходу розповідала Вікторія Феофілова, голова громадської організації «Горизонт змін. Спікерка розповіла про алгоритм дій, які необхідно зробити, щоб отримати офіційний статус волонтера. Зазначалося, що це в Україні така практика відносно нова, тому у багатьох вникають певні труднощі при спробах реєстрації волонтером.

В ході заходу присутні задавали питання, що дозволило створити якісний майданчик для комунікації та обміну досвідом.

Захід проходив в рамках проєкту «Західноукраїнський хаб громадської активності», який реалізовує команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві з Національним фондом на підтримку демократії (NED).

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль