fbpx

10 громад розробили свої статути

Рубрика Новини

У U-LEAD завершили реалізацію нової ініціативи по розробці статутів, учасниками якої були представники десяти громад з усієї України.

Програма підтримки «Розробка Статуту територіальної громади», яку започаткували в «U-LEAD з Європою», тривала протягом чотирьох місяців. Під супроводом експертів учасники розробили статути громад з врахуванням історичних, національно-культурних, соціально-економічних особливостей та особливостей здійснення місцевого самоврядування в громадах.

Над розробкою програми підтримки працювала потужна експертна команда, яка не лише розробила проєкти статуту і локальних положень, а поєднала в одному курсі інформацію про підходи і практики регулювання у статутах інструментів безпосередньої участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення.

Керівниця робочої групи «Участь громадськості», координаторка Програми підтримки «Розробка статуту територіальної громади», радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD у Вінницькій області Людмила Гурба розповіла:

«Наша команда навчала як закріпити форми та порядок участі громади у вирішенні питань місцевого значення, як організувати процес популяризації інструментів громадської участі, розробляла разом з учасниками можливі стратегії по організації процесу обговорення розроблених документів в адміністративному центрі громади та старостинських округах громади. Звісно, ми не запропонували учасникам універсального статуту, бо такого нема. У кожній громаді свої історичні, соціально-економічні та інші особливості здійснення місцевого самоврядування. Кожна громада має на «озброєнні» свої форми участі, які вже вдало працюють, а є й ті інструменти, які менш робочі або взагалі не працюють, Ми всі їх проаналізували і заклали у статут як того вимагає законодавець».

Завданням програми підтримки «Розробка статуту територіальної громади» було закріпити законодавчі інструменти участі громадськості в єдиному уніфікованому документі — Статуті громади, але учасники також навчалися напрацьовувати ефективну систему залучення жителів громади до процесу прийняття рішень на місцевому рівні.

Пустомитівський міський голова Олег Серняк зазначив:

«Такі проєкти є дуже важливими, оскільки вони дають нам можливість поставити більш довготермінові цілі. На жаль, 90% нашого часу йде на якусь поточну роботу і дуже важко зосередитися на чомусь довговічному. Статут, можна сказати, є «конституцією» для громади, але його чи стратегію, ми ставили на другий, бо, здавалося б, це не є сьогоднішня проблема. Подібні програми підтримки змушують нас задуматися над тим, що такі речі потрібно робити вже, а не відкладати на завтра. Завдяки співпраці з експертами, їхній методичній підтримці та спланованій роботі ми отримали бажаний результат – напрацювали проєкт статуту нашої громади».

Тематика заходів програми підтримку була спрямована й на підвищення прозорості місцевого самоврядування у питаннях залучення громадян до вирішення питань місцевого значення.

головна спеціалістка з питань цифрової трансформації Новицької сільської ради Мар’яна Сімків прокоментувала:

«Програма була дійсно корисною та продуктивно. Тренерки часто комунікували з нами, завжди були на зв’язку та допомагали нам. Ми та наша громада отримала дуже багато, оскільки статут зробити самостійно дуже складно, потрібно витратити багато часу та зусиль. Взявши участь у програмі підтримки, ми отримали низку експертних рекомендацій, які допомогли нашій громаді напрацювати статут. Дякуємо за таку навчальну ініціативу, яка принесла багато користі громаді».

Експерти пояснювали як у громадах необхідно вибудовувати взаємовідносин з громадськістю, використовуючи закріплені і регламентовані в статутах та локальних положеннях процедури, і форми взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю.

«У нашої громади вже був розроблений статут, але ми його доопрацювали згідно рекомендацій експертів U-LEAD. Статут та інші положення регламентують участь громадськості в житті громади, об’єднують її та дають можливість активістам проявити себе. Ми долучалися до розробки статуту та інших документів, які допомагатимуть нам розвивати громаду і втілювати задумане», — ділиться учасниця програми з Буринської громади, керівниця ГО «Лотос» Оксана Сергієнко.

Своїми думками та враженнями від участі у програмі підтримки також поділилася головна спеціалістка юридичного відділу виконавчого комітету Гайсинської міської ради Софія Сікорська:

«Мені сподобалося, що в тексті статуту ми впровадили низку нових сучасних норм щодо гендерної рівності, ветеранської політики, соціального захисту, впровадження поняття «місто побратим» чи безбар’єрності. Раніше ці норми не були в статуті нашої громади, якому вже 24 роки, а тепер ми його оновимо. Якщо ми рухатимемося у запровадженні цих норм, то вдасться розвивати громаду, охоплюючи низку нових напрямків. Також для нас був чудовий поштовх переглянути інші положення в громаді, зокрема щодо електронних петицій чи громадських ініціатив. Ми отримали поради від експертів як удосконалити ці документи, щоб інструментами участі користувалася якомога більша кількість людей і вони були дієвими».

Також учасники розробили три локальних положення: про місцеві ініціативи, електронні петиції та громадські слухання. У цих документах деталізуються норми певних законів та статуту громади.

Людмила Гурба резюмувала:

«Ціль, яку ми прогнули досягти, щоб ознайомившись із текстом статуту, кожен житель зрозумів, як у його громаді влаштоване місцеве самоврядування, що зобов’язана робити місцева влада для задоволення потреб жителів, які є конкретні механізми й процедури контролю над прийняттям та реалізацією рішень місцевої ради та інше. Статут має бути написаний доступною мовою, щоб кожен житель міг його почитати і зрозуміти як працює той чи інший інструмент участі. Програми підтримки «Розробка статуту територіальної громади» – це великий внесок U-LEAD у майбутній розвиток громад-учасниць, адже статут є не лише локальною «конституцією» громади, а також тим документом, який свідчить про спроможність громади до саморозвитку та відкриває можливості для отримання інвестицій на розвиток громади».

Facebook
Telegram
Twitter
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль