fbpx

Волонтерський менеджмент закриє нагальні потреби громади

Рубрика Новини

Експерти «U-LEAD з Європою» продовжують допомагати громадам напрацьовувати ефективні механізми взаємодії та співпраці ОМС з волонтерами. Цього разу представникам ОМС розповідали про основи волонтерської діяльності та волонтерського менеджменту.

У «U-LEAD з Європою» провели інформаційну сесію щодо залучення та ефективної координації волонтерів у громаді. Представникам органів місцевого самоврядування розповідали про основи волонтерської діяльності та волонтерського менеджменту.

За словами координатора напрямку «волонтерство» та радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області Михайла Шелепа, на початках тематика волонтерства була дещо незвичайною для місцевого самоврядування, але зараз ситуація значно змінилася.

«Дедалі частіше представники органів місцевого самоврядування говорять про необхідність якісної комунікації та взаємодії з волонтерами. Така співпраця є взаємовигідною та взаємокорисною. Наші експерти проводять низку заходів, які покликанні допомогти фахівцям з громад отримати необхідні інструменти для покращення співпраці з волонтерами», — зазначив Михайло Шелеп.

Спікерками на інформаційній сесії виступили експертки з волонтерських програм «U-LEAD з Європою, представниці Української волонтерської служби Анна Бондаренко та Олена Вузька.

Учасникам заходу Олена Вузька нагадала, що волонтерство — це добровільна, неприбуткова, суспільно корисна діяльність, спрямована на вирішення або пом’якшення соціальної проблеми:

«Основними рисами волонтерства є добровільність, неприбутковість та суспільна користь. Якщо бракує хоча б одного компоненту, то ми вже говоримо не про волонтерство, а про якусь іншу діяльність. Також слід розуміти, що волонтер – це активний мешканець чи мешканка громади, які за власним бажанням готові витратити свій час, зусилля та талант на користь суспільства або конкретної людини, яка потребує допомоги».

Також вона нагадала 16 напрямів волонтерства, які визначені в Законі України «Про волонтерську діяльність»:

«Волонтерство охоплює десятки напрямів та видів діяльності: від надання адресної допомоги потребуючим до організації евакуаційних маршрутів та проведення щотижневих занять з дітьми».

Михайло Шелеп проаналізував правові засади залучення органами місцевого самоврядування громадян до волонтерської діяльності:

«Органи місцевого самоврядування, їх посадові особи забезпечують сприятливі умови для здійснення волонтерської діяльності, її популяризації серед громадськості та надають іншу підтримку. Наприклад, вони можуть поширювати інформацію про організації та установи, які залучають до своєї діяльності волонтерів. Це визначено у Законі України «Про волонтерську діяльність».

У тих громадах, де немає активних громадських об’єднань чи благодійних фондів, або ж вони не покривають усіх важливих сфер, де інші потребують допомоги, можливі інші сценарії. Так, залучати громадян до волонтерської діяльності можуть органи місцевого самоврядування самостійно, або ж через їх комунальні установи. За словами Михайла Шелепа, це теж передбачено законодавством.

Саме для таких випадків посадовим особам й слід добре розумітися на понятті «волонтерського менеджменту». Адже тут організацією, що залучає волонтерів буде вже ОМС.

Анна Бондаренко розповіла, що органи місцевого самоврядування можуть залучати волонтерів для закриття певних конкретних запитів, які можуть бути пов’язані з видачею гуманітарної допомоги, підтримки літніх людей чи в інших випадках, коли потрібне екстрене реагування на якусь подію чи проблему:

«Постійна підтримка групи волонтерів, залучення їх до певних робіт та спільне планування діяльності є дуже важливим. Ці процеси дозволять спланувати волонтерський менеджмент — алгоритм, що має на меті побудову стійких стосунків між організацією та волонтерською спільнотою, та дозволяє спільно й ефективно досягати поставлених цілей та суспільних змін, яких прагне організація».

Експертка переконана, що завдяки якісному волонтерському менеджменту можна швидко закрити нагальні потреби у громаді, вдасться підвищити ефективність взаємодії посадовців та волонтерів, створити дружню волонтерську спільноту.

Анна Бондаренко навела приклад циклу волонтерського менеджменту, в якому виокремлено вісім етапів, які необхідно враховувати при побудові співпраці з волонтерами:

«Цикл складається із планування програми діяльності волонтерів, їх залучення, відбір, адаптація, мотивація, супровід, визнання та залучення до спільноти. Це цілісний інструмент, що дозволяє якісно спланувати та реалізувати роботу з волонтерами»

За словами експертки, кожен етап волонтерського менеджменту дуже важливий, до нього слід підходити підготовленими та все добре обдумувати. Наприклад, це стосується методів пошуку волонтерів, їх мотивації працювати та форматів підтримки.

Зазначалося, що для роботи з волонтерами органи місцевого самоврядування можуть виділяти певні ресурси. Зазвичай вони охоплюють витрати на проїзд, проживання чи харчування волонтері. Також це кадрові ресурси, які проявляються у залученні працівників для втілення програми. Не менш важливим є інформаційні ресурси – поширення інформації для залучення волонтерів у соціальних мережах, сайті ОМС чи ЗМІ. Також волонтери потребують певних інструментів для роботи, засобів зв’язку, доступом до Інтернету чи електромережі, що можуть забезпечити в ОМС,

«Хоча волонтер не отримує коштів за свою діяльність, він має чітко розуміти зони й межі відповідальності, умови надання волонтерської допомоги та звітування про неї, підтримку, яку він може отримати від органів місцевого самоврядування», — резюмувала експертка.

Інформаційні сесії на тему «Як ОМС залучити та ефективно координувати діяльність волонтерів у громаді?» будуть і надалі проводитися в рамках відкритих заходів з інформування «Середа з U-LEAD». Також, є можливість звернутися із запитом до Програми «U-LEAD з Європою» щодо проведення консультацій з питань дотичних до волонтерства.

Facebook
Telegram
Twitter
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль