fbpx

Жінок Рівненщини навчають управляти громадами з точки зору потреб жителів

Рубрика Новини
МістоРівне

В Рівному розпочався новий освітній проєкт для жінок, який допоможе активізувати їхню громадську і політичну діяльність. До навчання долучилися жіночі громадські організації Центр підтримки громадських ініціатив “Чайка”, Всеукраїнська громадська організація “Ліга жінок-виборців України 50/50”, Агенція розвитку громад “Інтонація ЗМІН”, Рівненське регіональне представництво Активна Громада, «Центр розвитку та психологічної допомоги “Фемілі”.

Вікторія Костюк, учасниця тренінгу “Гендерно орієнтоване врядування (ГОВ) як невід’ємна складова належного врядування” поділилася  короткими тезами, які ПОВИННІ знати і жителі Смизької громади:

  1. Лише коли жінки будуть наближені до прийняття рішень, тоді можна буде вирішити проблеми, які їх турбують!
  2. Гендерно орієнтоване бюджетування – це рішення, орієнтовані на кожного.
  3. Долати стереотипи (упередження) – набагато важче, ніж застосовувати інновації. Стереотипи впливають на прийняття наших щоденних рішень!
  4. Оцінка потреб людини – одна з ознак гендерного врядування. А до прийняття рішень потрібно залучати жінок і чоловіків різного статусу і віку.
  5. Якщо ми хочемо когось ощасливити, то спочатку потрібно запитати в цих людей, а що для них “щастя”.
  6. Відсутність або наявність політичної волі щодо гендерного підходу в пливає на життя КОЖНОГО жителя громади.
  7. Те, що ініційоване знизу, має більше право на впровадження, ніж те, що спускається зверху.
  8. Щоб службовці були ефективними, то потрібно задовільняти потреби людей, які тут живуть. Саме громадські організації є буфером між людьми і владою.
  9. Якщо багато маленьких людей у своїх маленьких громадах будуть робити свої маленькі справи, то вони змінюватимуть щодня цей світ!
  10. Ми все не змінимо, систему не зломимо, але нам потрібно діяти, виходячи з потреб людей, і робити те, на що ми маємо вплив. Але потрібно щоразу збільшувати свій вплив, щоб зрозуміти заради чого ми живемо!

Жителям громади потрібно активно долучатися до демократичних процедур, обирати й ставати депутатами, контролювати місцеву владу, громадський бюджет, старостати, майбутню громадську рада, формувати молодіжну раду, треба вміти управляти спільним майном, створювати ОСББ, об’єднуватися в активні громадські об’єднання й організації за інтересами й т.д… Без активних дій звичайних людей громада буде приречена. Влада належить народові. В Україні є безліч ресурсів, що б її втілювати на місцях. Але поки на жаль, всі чекають міцних господарників і воліють обурюватися лише у Facebook. Такий спосіб змін у житті громади, на жаль,  не принесе!

Проєкт «Гендерний паритет у політичному та громадському житті – запорука сталого розвитку громад Рівненщини» впроваджується ГО Центр підтримки громадських ініціатив “Чайка” за підтримки Уряду Великої Британії через Міністерство закордонних справ у партнерстві з NDI Ukraine – National Democratic Institute

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль