fbpx

За підтримки U-LEAD у 48-ми громадах створили плани комунікації змін

Рубрика Новини
МістоЛьвів

Ініціатива, яку запустили в «U-LEAD з Європою», допомогла 48 громадам громадам напрацювати дієві комунікаційні інструменти та створити плани комунікації змін.

Відбувся фінальний захід Мережі з обміну досвідом «Створення плану комунікацій змін у громаді». У ній брали участь представники 48-ми громад з усієї України, які пройшли комплексне навчання з комунікації. Партнером «U-LEAD з Європою» у реалізації цієї ініціативи була громадська організація «Інтерньюз-Україна», експерти якої проводили освітні заходи та надавали індивідуальні консультації для фахівців громад.

Цей захід відбувся на базі регіонального офісу U-LEAD у Львівській області і на якому підбили підсумки Мережі та презентували результати громад-учасниць.

“Ми підбиваємо підсумки роботи, яку розпочали разом з колегами та представниками громад ще наприкінці березня 2023 року, коли відбувся перший семінар в рамках Мережі. Учасники Мережі пройшли пришвидшений курс з питань стратегічних комунікації. Разом з експертами вони працювали над планами комунікації змін з різних напрямів. Було пророблено колосальну роботу, щоб вони отримали необхідні знання та навички для налагодження якісної комунікації на рівні своїх громад”, – зазначила керівниця цього регіонального офісу Галина Хрущак.

Учасники мережі відвідали 3 семінари та 4 тренінги, на яких розглядали поняття комунікацій, підходи до налагодження внутрішньої та зовнішньої комунікації в органах місцевого самоврядування, кризову комунікацію та інші питання. Експерти також надавали індивідуальні консультації щодо напрацювання власних планів комунікацій.

“Ми працювали над комунікаційними планами для кожної з громад, аналізували чимало вихідних даних, але нас всіх об’єднувало розуміння того, що комунікації важливі, особливо, якщо це стосується певних нововведень. У нас була велика кількість годин семінарів, тренінгів та консультацій, на яких ми ділилися з учасниками власними знаннями та експертизою. Важливо ознайомитися з історіями громад-учасниць, почути їхній досвід, який може бути важливим для інших. У громад зараз багато однакових викликів та проблем, якими слід ділитися, щоб знайти спільне ефективне рішення”, – наголосила креативна директорка ГО «Інтерньюз-Україна» Діана Іщенко.

Представники громад-учасниць ініціативи розповіли про власні кейси впровадження комунікаційних змін, зокрема під час воєнного стану.

“Завдяки цьому навчанню у нашій громаді відбулося покращення комунікації з жителями з різних питань. Ми побачили, що навіть завдяки елементарним інструментам комунікації, включаючи роботу з негативними коментарями, вдається отримувати зворотній зв’язок від жителів громад, їхні поради, рекомендації чи побажання. Навчання дало розуміння, що інформацію на наших ресурсах необхідно розміщувати регулярно. Нам ще не вдалося налагодити комунікацію з кожною цільовою аудиторією, яку запланували, але ми над цим працюємо. Експерти U-LEAD допомогли систематизувати комунікаційні процеси та розставити правильні акценти”, – ділиться своїми враженнями від навчання заступниця голови Клеванської територіальної громади Ірина Тимощук.

Про комунікаційний план роботи з ВПО, який вдалося розробити в рамках програми, розповідала заступниця голови Димерської територіальної громади Лілія Калашнікова. За її словами, у їхньому випадку було важливим напрацювати ефективний алгоритм дій для інтеграції внутрішньо переміщених осіб. У Димерській громаді визначили для себе кілька пріоритетних напрямів роботи, серед яких відновлення пошкоджених будинків та соціальних захист незахищених верств населення, у тому числі ВПО, кількість яких постійно збільшувалася.

“Правильна комунікація з ВПО відігравала ключову роль у налагоджені контакту з ними. Ми запровадили відповідні програми підтримки ВПО та створили спеціальні канали для оперативної комунікації та обміном інформації з ними. У нас створена для цього окрема сторінка в соціальних мережах та окремий розділ на сайті, де розміщується уся важлива інформація для ВПО”, – додала Лілія Калашнікова.

Експерти допомогли громадам напрацювати плани комунікації змін різних напрямів, зокрема освіти, управління відходами, благоустрою, місцевого розвитку, молодіжної політики, культури, інтеграції ВПО, активізації громадянського суспільства та інших.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль