fbpx

За підтримки U-LEAD 12 громад напрацюють проєкти з удосконалення системи управління відходами

Рубрика Новини
МістоРівне

Стартував другий етап навчальної програми «Кроки для спеціалістів: Управління відходами», яку минулого року започаткували в «U-LEAD з Європою». На інформаційній сесії, яка відбулася на базі регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області, проаналізували проміжні результати першого етапу та обговорили подальші кроки щодо підготовки проєктів з удосконалення системи управління відходами в громадах.

 «Ми розпочинаємо другий етап нашої навчальної програми та бачимо, що питання управління відходами важливе для Міністерства відновлення та інших партнерів. Зараз необхідно, щоб територіальні громади отримували допомогу в розробці проєктів у сфері управління відходами та пошуку джерел їх фінансування. Ми готові співпрацювати з територіальними громадами, з профільними міністерствами та іншими партнерами, щоб досягти ефективних результатів», – зазначив радник з питань муніципальних інвестицій ULEAD Олег Черниш.

Експерт розповів, що для участі в другому етапі навчальної програми відібрано 12 проєктних пропозицій від територіальних громад з усієї України.

Експерти U-LEAD проведуть для відібраних громад низку навчальних заходів та індивідуальних консультацій. Загалом робота триватиме до листопада 2023 року, саме до цього часу мають бути напрацьовані фінальні варіанти проєктних заявок та попередні варіанти проектно-кошторисної документації.

Відібрані проєкти стосуються різних напрямків, зокрема будівництва чи реконструкції полігонів твердих побутових відходів, встановлення об’єктів з перероблення відходів, підвищення системи управління відходами чи комплексного управління біовідходами в територіальних громадах.

Олег Черниш повідомив, що проєкти різні за масштабами та бюджетами, вартість яких коливається від 100 тис. євро і до 18 млн. євро. Загалом середня вартість відібраних проєктів становить 2,5 млн. євро.

«Ми вже маємо перші розрахунки бюджетів поданих проєктів. Наші експерти разом з представниками громад продовжуватимуть роботу над їх удосконаленням. Існує дуже велика ймовірність, що вартість кожного проєкту зросте, оскільки всі вони масштабні та вимагають великого фінансування для досягнення усіх цілей», – підкреслив експерт.

Експерт з питань управління відходами «U-LEAD з Європою» Дмитро Лазненко надав громадам основні рекомендації щодо підготовки проєктних пропозиції, які мали узагальнюючий характер та стосувалися усіх проєктів. Невдовзі з громадами працюватимуть експерти індивідуально.

«У другому етапі навчальної програми з управління відходами громади-учасниці фіналізують свої проєктні заявки та отримають фахові консультації від наших експертів. У підсумку вони матимуть готові проєкти, які можна подавати на конкурси від міжнародних програм технічної підтримки та отримувати фінансування для їх реалізації», – наголосив керівник регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області Руслан Сивий.

Зазначимо, що роботу в рамках програми продовжують Копичинецька та Підгаєцька громади Тернопільської області, Бориславська та Самбірська громади Львівської області, Городнянська громада Чернігівської області, Славутицька громада Київської області, Березівська та Конотопська громади Сумської області, Курненська громада Житомирської області, Городоцька громада Хмельницької області, Солоницівська громада Харківської області та спільна заявка двох громад з Дніпропетровської області – Саксаганської та Жовтоводської.

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль