fbpx

Введення мінімального податкового зобов’язання збільшить надходження в бюджети громад Волині

Рубрика Новини

Введення мінімального податкового зобов’язання стало одним із ключових новел у податковому законодавстві. Нова норма повноцінно розпочинає працювати саме у 2023 році. Команда регіонального офісу «ULEADз Європою» у Волинській області організувала інформаційну сесію на тему «Мінімальне податкове зобов’язання. Як з цим інструментом працювати громаді у 2023 році?». Партнером заходу стало Головне управління ДПС у Волинській області.

«Фінансова складова напряму впливає на якість надання послуг у територіальних громадах та виконання ними основних повноважень. Мінімальне податкове зобов’язання – новий інструмент в адмініструванні податків. Територіальні громади потребують додаткових роз’яснень практичного впровадження цього нововведення. У громадах є чимало земель, які оформленні не належним чином, тому місцеві бюджети недотримують чимало коштів. Завдяки мінімальному податковому зобов’язанню цю несправедливість вдасться вирішити», – зазначив керівник регіонального офісу «ULEAD з Європою» у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Заступниця начальника відділу адміністрування ПДФО та єдиного внеску управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Волинській області Наталія Бондаренко розповіла про передумови запровадження мінімального податкового зобов’язання. Вона нагадала, що поняття мінімального податкового зобов’язання в українському законодавстві появилося у 2021 році, коли був прийнятий Закон України №1914 від 30 листопада 2021 року.

За її словами мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) стосується суб’єктів, які мають у власності або користуються на правах оренди, суборенди, емфітевзису, постійного користування земельними ділянками віднесеними до сільгоспугідь.

«Таке нововведення покликане вивести сільськогосподарські землі з тіньового обробітку, що автоматично дозволить зменшити втрати місцевих бюджетів від недоотримання податків», – наголосила посадовець.

Наталія Бондаренко розповіла, що мінімальне податкове зобов’язання включає в себе податок на прибуток підприємств, ПДФО та військовий збір від продажу власної сільгосппродукції, єдиний податок та земельний податок.

Від сплати МПЗ звільняється низка земельних ділянок, перелік яких виокремили в законодавстві. Зокрема, це стосується земельних ділянок, що використовуються дачними чи садівничими кооперативами, землі запасу, невитрибувані паї, земельні ділянки розміщенні у Чорнобильській зоні тощо.
Відповідно до змін внесених Законом № 2120-IX, тимчасово за 2022 та 2023 звітні роки не нараховується та не сплачується МПЗ за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться бойові дії, а також ті, які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Також фахівці надали роз’яснення з інших тем, які цікавили учасників заходу, зокрема щодо обчислення плати за землю, податку на нерухоме майно, туристичного збору та інших місцевих податків та зборів.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.
Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль