fbpx

Ворохтянська громада знайшла партнера у Румунії

Нещодавно відбулася офіційна церемонія підписання меморандуму в онлайн-форматі про співпрацю між представниками румунського муніципалітету Чугуд та Ворохтянської територіальної громади. Про це повідомляють у  регіональному офісі U-LEAD  в Івано-Франківській області.

Голова румунського міста Чугуд Георге Даміан та голова Ворохтянської селищної ради Олег Дзем’юк презентували свої муніципалітети і підписали меморандум про співпрацю шляхом накладення електронного цифрового підпису.

«Налагодження міжнародного співробітництва для громад Прикарпаття є запорукою того, що ми матимемо доступ до фінансових ресурсів Європейського Союзу. У такий спосіб, ми ще до вступу в ЄС, можемо розвивати інфраструктуру територіальних громад, вчитися правильно комунікувати із своїми жителями та залучати їх до управлінських процесів. У європейських муніципалітетів можна знайти чимало схожих прикладів і повчитися в них. Ворохтянська громада робить важливі кроки у пошуку міжнародних партнерів за підтримки «ULEAD з Європою». У подальшому ми готові надавати допомогу в пошуку міжнародних партнерів іншим громадам, які проявлятимуть зацікавленість у цьому», – підкреслив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування  регіонального офісу U-LEAD  в Івано-Франківській області Максим Чопей.

Підписанню меморандуму передувало стажування двох представників Ворохтянської громади у румунському муніципалітету. Українські фахівці за сприяння «U-LEAD з Європою» протягом тижня вивчали досвід своїх колег у наданні адміністративних послуг, реалізації міжнародних проєктів, управління освітою, культурою та іншими напрямками.

 «Ми були надзвичайно зацікавлені у співпраці з румунським муніципалітетом, у якому гостинно прийняли наших працівників на стажування. У такий складний час для нашої держави нам дуже необхідна співпраця з європейськими колегами, які надають Україні чимало допомоги. Переконанні, що досвід комуни Чугуд буде надзвичайно цікавим та корисним для нашої громади. Ми готові співпрацювати, переймати досвід та ділитися своїми здобутками. Впевнені, що започаткована співпраця буде працювати та принесе користі для них громад», – поділився Ворохтянський селищний голова Олег Дзем’юк.

За його словами, для Ворохтянської громади важливо перейняти досвід муніципалітету Чугуд у залученні грантових коштів для реалізації проєктів.  Олег Дзем’юк зазначив, що спільно з румунською комуною можна готувати проєктні заявки на міжнародні фонди. Саме цей напрямок обидві сторони визначили пріоритетним у подальшій співпраці.

«Для нас дуже важливим є галузь освіти, тому ми хотіли б співпрацювати також і в цьому напрямку з румунськими колегами. Не менше важливим є питання водовідведення, поводження з твердими побутовими відходами та інша господарська діяльність. Надзвичайно цікавого подивитися на цей напрямок роботи в Чугуді та спробувати певні практики перейняти для Ворохтянської громади», – розповів Олег Дзем’юк.

Окремо обговорювався туризм як ще одна галузь, в якій українська та румунська громади могли співпрацювати. Ворохтянська громада має досить розвинену туристичну інфраструктуру, що приносить чимало коштів у місцевий бюджет.

Голова румунської комуни Чугуд Георге Даміан висловив підтримку українському народу та підкреслив готовність співпрацювати з Ворохтянською громадою задля спільного розвитку.

«Для нас важливим залишається напрямок підготовки та реалізації спільних проєктів, які фінансуватимуться міжнародними фондами. Йдеться не лише про локальний рівень громади, а й про більші території та регіони. Ми маємо певний досвід у цій сфері, тому віримо, що така співпраця та кооперація дасть нам багато користі. Особливо, якщо ми будемо співпрацювати у трикутнику місцевий уряд, громадськість та бізнес», – наголосив Георге Даміан.

Мер румунського міста погодився, що туризм, проєктний менеджмент та освіта повинні стати стовпами майбутньої співпраці між двома муніципалітетами.

Олег Дзем’юк запросив румунських колег відвідати Ворохтянську громаду на рівні офіційних делегацій та ознайомитися з її місцевістю і діяльністю.

Сторони домовилися взяти час для напрацювання більш конкретних пропозицій та ідей проєктів, які стануть основною для зміцнення партнерства.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Заступник керівника ГО "Освітньо-аналітичний центр розвитку громад"
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль