fbpx

Волинським громадам розповіли про діяльність U-LEAD та нові ініціативи у 2023 році

Рубрика Новини
МістоЛуцьк

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує надавати комплексну консультативну підтримку громадам Волині у різних напрямках. Саме таким був основний меседж нещодавньої інформаційної сесії, яку підготувала команда регіонального офісу U-LEAD у Волинській області. У заході взяли участь голови волинських територіальних громад.

За словами керівника регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Волинській області Анатолія Пархом’юка, експерти U-LEAD працюють з територіальними громадами Волині із самого старту реформи децентралізації. «Команда нашого регіонального офісу провела багато роботи над створенням об’єднаних територіальних громад у Волинській області. Ми активно долучалися до процесу формування нового адміністративно-територіального устрою та надавали свої рекомендації до змін в законодавстві», – додав Анатолій Пархом’юк.

З моменту повномасштабного вторгнення Програма «U-LEAD з Європою» не припиняла свою діяльність та продовжувала допомагати громадам Волині долати нові виклики. У 2022 році експерти регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Волинській області надали більше 110 індивідуальних онлайн-консультацій для волинських громад, які стосувалися різних сфер діяльності.

Громади Волині активні учасники ініціатив від U-LEAD, які стосуються навчань для старост, фінансистів, програм з підготовки проєктних менеджерів, розробки стратегій розвитку, інвестиційних паспортів тощо.

«Наші навчальні ініціативи покликані підвищувати спроможність територіальних громад. Від 24 лютого 2022 року ми не припиняли працювати, хоча дещо змінився підхід та формат роботи. Нам вдалося запустити нові ініціативи, які максимально відповідають потребам та запитам громад під час воєнного стану. Ми працюємо для наших громад, дякуємо їм за співпрацю та прагнення зміцнюватися», – розповідає Анатолій Пархом’юк.

Протягом 2022 року представники громад Волині взяли участь в низці навчальних ініціатив від «U-LEAD з Європою», які стосувалися продовольчої безпеки, бюджетної стабілізації, розробки інвестиційних паспортів чи підготовки розвиткових проєктів.

Відтак, за підтримки експертів U-LEAD Устилузька громада вже розробила проєкт програми продовольчої безпеки та працює над її втіленням. Ще 4 територіальні громади – Нововолинська, Ковельська, Ратнівська та Турійська, розробили інвестиційні паспорти, які були представлені перед місцевим бізнесом та потенційними інвесторами.

Під час війни U-LEAD надав екстерну підтримку для 10-ти громад Волинської області за тематичним пакетом «Прихисток», в яку входили генератори, ємності для води, спальні мішки та інші речі для облаштування тимчасових прихистків.

Експерти зазначили, що у 2023 році підтримка від «U-LEAD з Європою» будуватиметься на трьох стовпах – консультаціях для органів місцевого самоврядування, розвитку спроможності громад та відбудови на місцях. Окрім цього, експерти «U-LEAD з Європою» в рамках ініціативи «Мости довіри» допомагатимуть громадам Волині з пошуком міжнародних партнерів, що є важливим напрямком роботи під час війни.

Вже зараз у U-LEAD запустили нову ініціативу по роботі з ВПО, яка дозволить громадам налагодити ефективну роботу з внутрішньо переміщеними особами на місцях та розробити відповідні програми підтримки.

Також стартувала програма з просування цифрової трансформації на місцях, завдяки якій громади сформують концепції та запустять диджитал-проєкти, засновані на поточних потребах мешканців та органів влади громад. У квітні розпочнеться відбір територіальних громад для участі в програмі з кадрових питань. На кінець травня запланований старт навчальної ініціативи з управління комунальним майном.

«Велика подяка «ULEAD з Європою» за співпрацю та допомогу у реалізації низки проєктів. Перед громадами зараз багато викликів та нововведень, які завдяки підтримки експертів ULEAD набагато легше сприймати і застосовувати на практиці. Завжди отримуємо фахові консультації з актуальної тематики, що дуже допомагає. Для територіальних громад зараз великим викликом є відтік кадрів. Відтак, для органів місцевого самоврядування важливо, що їхні працівники можуть пройти навчання, це допомагає нам готувати нових фахівців. Дякуємо ULEAD, що підтримує нас та допомагає розвиватися», – ділиться заступниця голови Турійської громади Жанна Яковініч.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль