fbpx

Волинським громадам роз’яснили зміни у трудовому законодавстві в умовах війни

Рубрика Новини

Фахівці з громад Волині, Рівненщини та Львівщини стали учасниками інформаційної сесії, яку організували в регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Волинській області. Подія стосувалася організації охорони праці в органах місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

«З моменту введення в Україні наша законодавча база почала активно змінюватися. Наші експерти регулярно працюють над наданням рекомендацій для органів місцевого самоврядування з різної тематики, щоб на місця правильно застосовувалися зміни. В умовах воєнного стану на перше місце виходять безпечні умови праці, над якими повинні працювати в органах місцевого самоврядування та докладати максимум зусиль для цього», – наголосив Анатолій Пархом’юк, керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області.

З представниками громад працювали Наталія Баланюк та Валерій Мікуліч, радники з питань децентралізації та місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою». Основна мета заходу – ознайомити посадових осіб органів місцевого самоврядування з організацією охорони праці та порядком розслідування нещасних випадків в період воєнного стану.

«Охорона праці – це система заходів та засобів, які спрямовані на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі  трудової діяльності. Війна внесла свої корективи – відтепер безпечних місць для роботи у нас немає. За охорону праці в організаціях та підприємствах пряму відповідальність несуть керівники», – нагадала Наталія Баланюк.

За словами експертки, для налагодження якісної системи охорони праці необхідно розробити чіткі інструкції за рекомендаціями служби охорони праці чи уповноважених працівників. Кожен керівник структурного підрозділу повинен мати комплект інструкцій, які повинні переглядатися кожні 5 років, а якщо це підприємство з підвищеною небезпекою – кожні 3 роки.

Відтак, в таких умовах актуальною являється посада фахівця з охорони праці, якщо на підприємстві чи організації працює більше 20 людей, якщо кількість працівників від 20 до 49, то може бути сумісник, більше 50-ти – служба охорони праці.

Валерій Мікуліч розповів про порядок дій працівників у разі вибуху та руйнування будівель. Експерт підкреслив, що в організаціях рекомендується мати декілька видів аптечок – індивідуальний набір першої допомоги, груповий набір та основний набір першої допомоги на виробництві для надання домедичної допомоги у разі масового ураження.

Також фахівець наголошував на необхідності запровадження якісного протипожежного режиму, з яким повинні бути ознайомленні усі працівники.

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль