fbpx
IV КОНКУРС АКТИВІСТІВ
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Заявки більше не приймаються
до закінчення прийому заявок

Волинські громади дізналися про управління земельними ресурсами в умовах воєнного стану

Рубрика Новини
МістоЛуцьк

Більше 120-ти представників територіальних громад Волинської, Рівненської та Львівської областей стали учасниками інформаційної сесії щодо управління земельними ресурсами в умовах воєнного стану. Подію організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Волинській області.

«Ми розпочинаємо цикл заходів для громад Волині, які стосуватимуться управління земельних ресурсів під час війни. Експерти U-LEAD підготували детальні роз’яснення щодо низки змін у законодавстві. Все робиться для того, що територіальні громади отримали готовий алгоритм дій в тій чи іншій ситуації», – наголосив Андрій Погорілий, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD у Волинській області.

За словами Андрія Курка, радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» в Київській області, після введення воєнного стану, у нас багато чого змінилося у правовому полі. Під час дії воєнного стану не йдеться про відчуження права власності на земельну ділянку. Тимчасове використання ділянки для воєнних потреб також не зупиняє право власності.

Експерт також проаналізував основні зміни в законодавчі та діючі норми, які регламентуються земельні відносини.

Андрій Погорілий розповів присутнім про спрощену процедуру надання земель сільськогосподарського призначення в користування.

«В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування можуть укладати лише договори оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення комунальної власності. Також в оренду можна давати ділянки колективної власності кооперативів чи сільськогосподарських підприємств, нерозподілені та невитрибувані земельні ділянки чи земельні паї. Надати земельну ділянку з таким цільовим призначенням можна тільки суб’єктам господарювання, які займаються сільгоспвиробництвом», – зазначив експерт.

Органи місцевого самоврядування й надалі можуть проводити інвентаризацію земельних ділянок та виступати замовником такої документації. Важливо, що громади мають подавати електронні договори оренди на реєстрацію в районні військові адміністрації.

Експерт додав, що договори оренди містять в собі жорсткі істотні умови. Наприклад, орендна плата повинна становити не менше 8% від нормативно-грошової оцінки ріллі по області, договір не може бути поновлений та укладений на новий термін, орендар не має права на компенсацію витрат на поліпшення тощо.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль