fbpx

Віталій Безгін: Якісне законодавче регулювання здатне зробити будь-яку громаду успішною і спроможною.

Рубрика Новини

Експерти з різних галузей продовжують надавати свої прогнози щодо розвитку громад України у найближчі десять років. Проєкт «Громади України 2031» покликаний допомогти керівництву муніципалітетів з вже зараз оцінити розвиток власної громади та акцентувати свою увагу на стратегічних питаннях крізь призму можливих сценаріїв, які відзначають експерти. Проєкт започаткувала команда громадської організації «Освітньо-аналіичний центр розвитку громад».

Сьогодні ми публікуємо прогноз від Віталія Безгіна, народного депутата України 9-го скликання, голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою. У матеріалі ви зможете більше дізнатися про роль держави у розвитку територіальних громад, ключові проблеми, які гальмують їхній розвиток та потенційні шляхи подолання можливих негативних трендів.

  • Опишіть оптимістичний сценарій для розвитку громад України протягом 10 років? (за можливості враховуючи законодавчі, економічні, форс-мажорні, міграційні, міжнародні та інші аспекти).

Значна більшість громад покаже свою ефективність і спроможність протягом наступних 10 років. Реформа децентралізації сягне вищої сходинки і громади отримають  «державні» повноваження в управлінні, які будуть спрямовані на відновлення базової соціальної та комунальної інфраструктури в таких пріоритетних сферах діяльності, як енергоефективність, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища та водопостачання, розвиток малого аграрного бізнесу, відновлення житлового сектору, впровадження технологій «розумних міст» для підвищення якості надання адміністративних послуг та створення більш комфортних умов проживання.

Поширюватимуться інноваційні підходи щодо спільного планування та сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні.

  • Який песимістичний сценарій для громад України, який може трапитись протягом 10 років?

Великим ризиком для громад, який може трапитись через 10 років, є те, що переважній більшості нинішніх сільських рад забракує ресурсів для ефективної організації життя у своїх поселеннях — перш за все, кадрових. 

Одними із негативних ризиків може бути створення надто великих громад та передавання їм невластивих функцій.

  • Опишіть середньостатистичну громаду України у 2031-му році (за можливості враховуючи наступні аспекти: кооперація між муніципалітетами, прозорість місцевої влади, активність мешканців, залучення зовнішніх ресурсів, міжнародна співпраця, підтримка і розвиток бізнес-активності, розвиток благодійності, місцеві партії.)

З оптимістичної точки зору, середньостатистична громада України у 2031-му році співпрацюватиме з декількома органами місцевого самоврядування у сфері соціально-економічного розвитку, що вплине на якість послуг.

Значного пріоритету набудуть громадські консультації як інструмент залучення громадян до вирішення найсуттєвіших публічних рішень в громаді, що допоможе посадовцям зрозуміти потреби громадян на мікрорівні.

Буде ефективно діяти портал місцевої статистики, де висвітлюватиметься важлива інформація на сайті, а відтоді громада буде порівнювати себе з іншими громадами в країні.

Громади запозичуватимуть досвід успішних громад шляхом співпраці з зовнішніми партнерами.

  • З якими викликами зіштовхнуться громади протягом цих 10 років. Яка роль Уряду\Верховної ради і міжнародних донорів у їх вирішенні?

Найбільша проблема – це кадрова. Нині дуже мало підготовлених і готових до роботи спеціалістів. Їх треба навчити, а це складний процес, який стримує розвиток громади.

Ще однією проблемою є складнощі з передачею майна, яке є у власності районної ради, але знаходиться на території громади.

Третім викликом є фінансова несамодостатність громад, а це певною мірою залежить виключно від положень Бюджетного і Податкового кодексів. Це означає, що якісне законодавче регулювання здатне зробити будь-яку громаду успішною і спроможною.

  • Які тренди чекають на громади у 2031-му? (свого час такими були ЦНАПи, дитячі і спортивні майданчики, ремонти шкіл).

На громади чекає тренд у сфері «цифровізації», який відкриває унікальні можливості для розвитку економіки.

  • На що варто звернути увагу головам громад вже сьогодні, щоб бути конкурентними в перспективі 10-ти років?

Використання міжнародного досвіду успішних іноземних громад, а також активне залучення до міжнародної співпраці. Варто звернути увагу на молодь, яка забезпечить інновації у місцевому управлінні.

З прогнозами інших експертів можна ознайомитися на сайті та сторінці громадської організації. Усі матеріали увійдуть в електронний збірник, який буде у вільному доступі.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль