fbpx

Віктор Годний: «Світ постійно змінюється, до усіх змін не зможеш бути готовим, але потрібно завжди працювати над готовністю до змін»

Рубрика Новини

Рубрика #ЛідериЗмін поповнилася ще одним інтерв’ю. Цього разу про свій життєвий шалях та громадську діяльність розповідай Віктор Годний, голова громадської організації «Пласт – НСОУ» Хмельницька округа, яка тривалий час дії та розвивається у Хмельницькій області.

  • Розкажіть про себе, свої хобі.

Мене звати Віктор Годний, живу в Кам’янці-Подільському, працюю у сфері неформальної освіти, комерційного туризму та проєктного менеджменту. Серед моїх хобі є подорожі, дизайн, робота з підлітками та молоддю.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Мотиваційний  житель Хмельниччини.

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Починаючи з першого курсу університету спочатку долучався до локальних студентських заходів і подій, а пізніше розширив коло знайомств, долучився до організації «Пласт».

Брав участь у Всеукраїнських заходах і подіях, дитячих пластових таборах. У 2006 році долучився до фестивальної агенції «Ратуша» і долучався до створення великих фестивальних подій в Кам’янці-Подільському. Насправді в мене завжди була потреба до власного розвитку, тому шукав можливості, де  міг бути корисним і відповідно там щось нового навчався для себе.

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Який був першим проєкт, точно не згадаю. Але найбільш вражаючим досвідом була участь у поїздці в місто Кропивницький зі групою студентів та з спільнотою «Чиста Україна» в ролі волонтера агітаційної команди.

  • Які виклики були перед вами?

З викликів, це був брак: ресурсів, знань та  протистояння із владою і чиновниками. А ще емоційне та фізичне виснаження.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Статистики точної не маю, але думаю в Кам’янці-Подільському тут є близько 5-7%. Але є активна молодь, студентство та місцеві мешканці, що внаслідок співпраці досягають бажаних результатів. 

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Більше захоплююсь не проєктами, а людьми які їх втілюють. На першому місці це пластуни з Хмельницької області, бо вони на волонтерських засадах, використовують свої особисті ресурси, часто всупереч умовам і ситуаціям.  Щодо інших команд, то мені пощастило бути в команді «Української Академії Лідерства», команді військово-історичного товариства з Кам’янця-Подільського, команді пластового товариства «Орден Залізної Остроги», команді сімейного фестивалю «Повітряних зміїв» у Кам’янці-Подільському. Ресурси залучали з різних джерел: внески, спонсорська і партнерська підтримка, волонтерська робота.

  • Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

Організація формує міцне громадянське суспільство у своєму місті, де одночасно, на одному рівні пластуни різного віку та матеріальних статків комунікують між собою, творять новий досвід і компетенції громадянина, працюють над розвитком свого оточення через різні заняття, походи, тренінги, вишколи, табори. Ми будемо раді співпраці з різними громадськими організаціями.

  • З якими проблемами доводиться зіштовхуватися місцевим громадським організаціям?

Стереотипність із боку громади й влади, заходи для «галочки», налагодження ефективної  співпраці трикутнику «Громада – Влада – Бізнес» та пошук нових можливостей.

  • Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Мені пощастило, бо маю багато різних мотивацій. Сім’я – це перший мотиватор, хочеться завжди бути в тонусі та дружніх стосунках, тому завжди мушу працювати над собою, а громадська діяльність – це різноманітна нова робота. Друге – це оточення, люди з якими комфортно, безпечно і приємно бути. Третє – це певний соціальний статус.

11.Які основні цілі та плани на майбутнє вашої організації?

Плани в нас далекоглядні, одні з яких:

  1. Збільшити кількість пластунів по області;
  2. Створити свою мережу громадських організацій, для обміну досвіду і співпраці.
  3. Створення власних курсів про створення і розвиток спільнот.
  4. Літом плануємо пластові табори.

12. Громадське життя на Хмельниччині: на скільки воно є активним, на твій погляд?

На мою думку, громадського життя є локальне у кожній громаді, де не завжди може бути оцінене, а ще частіше знецінене. Бракує консолідації діяльності різних громадських організацій, рухів, бракує системи партнерств і спонсорства. Але це можна покращити через  комунікацію та спільні проєкти.

13. Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Голова порада «Вчитися працювати з емоційним інтелектом».

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Хмельницькій області Ольга Мороз. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль