fbpx

«Важливо, щоб був суспільний запит на системне вирішення проблем, не популізм»: як вам такі думки від активної молоді Чернівців?

Рубрика Новини

Активна молодь у будь-якій громаді – це хороший ресурс. Вона пропонує рішення проблем, а інколи й самостійно їх долає; бажає бути включеною у процеси життєдіяльності своєї громади. Такі сміливці, що вірять в сталий розвиток та системні рішення, а не бездумне «кидання на амбразуру», утворили громадську організацію «Центр молоді Чернівців». Про місію та активності цієї організації ми поспілкувалися з її головою – Олександром Гуляєвим.

Яка місія діяльності вашої громадської організації? Для чого ви створились й дієте? Наскільки легким був процес формування організації? Скільки часу минуло від виникнення ідеї, єднання однодумців й початку активної діяльності?

Усе почалося у 2018 році, коли у службовців відділу сім’ї та молоді Чернівецької міської ради виникла ідея створити молодіжний центр як комунальну установу. Знайшли приміщення, подали в раду положення, яке ухвалили. А що далі робити – ніхто так і не знав. Потрібно було приміщення розвивати, набирати персонал, розвивати молодіжний центр. На цьому етапі я дізнався про цю ідею муніципалітету, познайомився з відповідальними за реалізацію ідеї людьми, побачив, що їм потрібна допомога. На той час я був студентом, не знав де себе реалізувати і зрозумів, що це можливість для мене щось створити нове, допомогти комусь, зробити для міста корисну справу. Це була перша ціль – зробити щось для розвитку молодіжного центру. Але робити одному було складно. Тому я об’єднав навколо цієї ідеї друзів, тим паче це всім здалося перспективним і цікавим. Таким чином, ми вирішили допомогти міській раді з розвитком молодіжного центру. Так, ми долучилися до організації волонтерського табору для первинного ремонту приміщення, допомогли з самим ремонтом: шукали дизайнерів, самі формували айдентику, філософію центру. Так діяла наша громадська ініціатива.

Та на певному етапі ми вирішили розширити спектр власних завдань і сформувати нашу місію: підвищення рівня залучення молоді у процеси прийняття суспільно-політичних рішень на місцевому рівні. Цю місію ми почали реалізовувати уже як громадська організація. Ми вирішили допомогти молоді бути активними учасниками життєдіяльності міста, долучатися до його управління, до впливу на ухвалення рішень.

Офіційно нас – дванадцять. Починали ми як три людини.  Я, Анастасія Головченко та Богдан Станко. Коли ми розвивали тему з молодіжним центром, до нас приєдналися ще п’ять-шість людей. Але на певних етапах, коли ми ускладнили мету нашої діяльності, розширили цілі та завдання, від нас від’єдналася частина, що є природнім, натомість доєдналися інші. Наразі нас так само дванадцять. Тепер ми зростаємо не як колектив старих друзів, а як громадська організація, за якою слідкують і до досягнення місії якої хочуть долучитися.  Так, нас дванадцять людей, але тих, які слідкують за нами, долучаються до наших активностей – їх набагато більше.

До речі, інституційна підтримка нашої організації йде від Європейського фонду демократії (The European Endowment for Democracy).

Якою реалізованою ідеєю чи ініціативою пишаєтесь?

Я хочу сподіватися, що у майбутньому я буду пишатися ще більше нашими проєктами, бо заплановано багато роботи. Але з наявних мені подобаються три кейси.

Перший – це молодіжний центр, який ми робимо, навколо якого збираємо людей. Це те, що має форму, куди можна зайти, на що можна подивитися і дати оцінку. Це є простір, в який можна приходити, відпочивати, займатися певними справами, навчатися, це є спілка людей, які його будують, працюють над ним.

Другий – це більш лайтовий наш проєкт «Великі історії маленького міста». Ми уже хочемо зайти на ментальну мапу Чернівців, щоб люди знали, що на такий крутий проєкт потрібно піти сьогодні ввечері, бо там будуть круті спікери, там можна посидіти з друзями, поспілкуватися з діячами, про яких лишень чули або бачили на екранах чи в мережах.

Третій – це проєкт ReАкція. Це фотовиставка, яка задумувалась разом зі створенням онлайн посібника з дієвих громадських ініціатив в сфері інфраструктури, архітектури та санітарного стану міста. Якщо коротко про що він, то це розповідь про досвід успішних ініціатив, організацій та формацій, завдяки активній позиції яких змінюються громади. Він про реальні дієві кейси у побутових викликах, з якими найчастіше зіштовхуються звичайні жителі громад. Ми розробили інтерактивний посібник, який можна скачати по QR-коду. Фотовиставка розміщена у Молодіжному центрі. Вона про те, як ми бачили проблематику цього посібника з точки зору культурного виміру. Ми також розробили крутий стікерпак, який  роздаємо відвідувачам фотовиставки або за репости в соцмережах. Цим проєктом наша організація показала, що можна не просто бідкатись і розводити руками, а справді використовувати наявні інструменти та можливості. Важливо, щоб був суспільний запит на системне вирішення проблем, не популізм.

Ще одна річ, незавершена, але ми нею пишаємось – це адвокаційна кампанія з внесення змін в Програму молодіжної політики 2021-2025 років. Зараз ми продовжуємо доводити важливість правок про розбудову молодіжної інфраструктури у вигляді регіонального молодіжного центру та допомоги в створенні молцентрів в громадах області.

Отже, у Чернівцях є молодіжний центр як комунальна установа і є ваша громадська організація. Це одне й те ж?

Це круте питання. І ми хочемо вирішити це остаточно. Молодіжний центр «Резиденція молоді» у Чернівцях – це комунальна установа, відтак за формування штату, бюджету відповідальність несе міська рада. Поки центр діє у вигляді приміщення, адміністрація несформована, бюджету теж поки що немає. У свій час ремонт відбувався за рахунок наших особистих вливань та праці волонтерів. Цього року також міською радою були виділені кошти на ремонт, зроблено колосальну роботу, але це досі приміщення без розвинутої ресурсної бази. Ми спільно зі студентами УАЛу (Українська академія лідерства) вигравали проєкт з облаштування молодіжного центру від благодійного фонду «Кращим бути». Щодо нашої ролі як громадської організації, ми там є квазіадміністрацією, координаторами, ми співпрацюємо з відділом у справах сім’ї та молоді, очікуємо, що рада наступного року ухвалить потрібні рішення, щоб центр повноцінно запрацював.

Ми як громадська організація – це окрема історія. Юридично ми співпрацюємо з Молодіжним центром на основі меморандуму між відділом у справах сім’ї та молоді та ГО «Центр молоді Чернівців». Але багато хто Резиденцію молоді (комунальну установу) ототожнює з нами. З одного боку, це круто, адже люди розуміють, хто працював над створенням центру, але з іншого боку, мені прикро, що ті інституції, в які я вірю, поки що не працюють. Я хочу щоб вони запрацювали, щоб запрацював Молодіжний центр «Резиденція молоді».

Як одним речення можеш описати вашу громадську організацію?

Сміливі люди, що вірять в системні зміни. Бо кидатися на амбразуру, штурмуючи міську раду – це не є реальним виходом, потрібно мати пропозицію щодо якихось дій чи бездіяльності, мати альтернативну думку, правильно конкурувати з іншими думками. Ми молоді, але ми щодня здобуваємо досвід. Середній вік в нашій організації – двадцять років. Хто б знав, що ми будемо таким займатися. Такі ось сміливці, що вірять в сталий розвиток та системні рішення.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль