fbpx

Василь Шатрук: «Активної молоді досить багато, проте багатьом не вистачає знань, впевненості й підтримки»

Рубрика Новини

Сьогодні хотіли б продовжити знайомство з #ЛідерамиЗмін Львівщини. Нашій з Вами увазі презентуємо пана Василя Шатрука, який є сучасним активним керівником комунальної установи.

Давайте ж знайомитися!

1. Розкажіть про себе, звідки, 3 цікаві факти про вашу організацію

Мене звати Василь Шатрук, я народився в смт Верховина, Івано-Франківської області, навчався в університеті імені Івана Франка на спеціальності англо-український переклад. З 2014 року розпочав діяльність у молодіжній сфері, був спеціалістом відділу молодіжної політики ЛОДА, а з 2018 року  директором Львівського обласного молодіжного центру. У нас є традиція хоча б 1 раз на рік організовувати подорожі до інших країн для набуття досвіду (ми вже побачили Польщу, Німеччину, Чехію, Австрію та Угорщину). Молодіжний Центр – мобільний, адже ми подорожуємо не лише в інші країни, впродовж року відбувається близько 50 виїздів у львівську громаду, у 2021 ми плануємо цю цифру збільшити. – у МЦ є лише 1 людина, до якої звертаються на “Ви” і по-батькові

2. Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Активний і працелюбний, завжди прийде на допомогу, сформував дуже позитивне і добре оточення навколо себе, а ще страшенно любить мандрівки Україною та світом..

3. Як Вам вдається співпрацювати з громадськими активістами в різних громадах? Який найнеочікуваніший проєкт запам’ятався на Львівщині.

В основному наша співпраця полягає у відвідуванні громад та зустрічі з молодіжними ініціативними групами, таким чином краще налагоджується контакт, відбувається тісніша та активніша співпраця між нами та громадами Львівщини. Один з найочікуваніших проєктів – Trips for Action, ми довго працювали над його втіленням та форматом. Проте результати цього проекту – неочікувані для нас самих, адже щоразу ми отримуємо втричі більше заявок на участь, аніж розраховано місць! Крім того, нас дуже тішить, що усі учасники формують спільноти, об’єднуються. Проєкт надихнув багатьох учасників стати волонтером у власній громаді, почати проєкт, податися на міжнародні програми (деякі учасники зараз навчаються в США, Франції та інших країнах Європи).

4. Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Ще в студентські роки. Дуже багато друзів займалися громадською діяльністю. Для мене це було цікаве проведення часу, я брав участь у молодіжних таборах, тренінгах. Оточення стало натхненням і самому взяти участь у такій діяльності.

5. Які виклики були перед вами?

Молодіжному центрі – “Старт до фінішу”, а до цього займався організацією Шкіл лідерства для школярів Львова та околиць міста. Випускники цих шкіл, з якими я досі підтримую зв’язок (зараз їм близько 25 років), зараз сталим першокласними менеджерами, вони досягають високих результатів у роботі!

6. Які виклики стоять зараз? Які ціли ставите на 2021 рік?

Найбільший виклик – це коли почав працювати у Львівському обласному молодіжному центрі, адже потрібно було з 0 створити комфортний для молоді, сучасний майданчик, який би став конкурентоспроможний на карті роботи з молоддю. У нас не було волонтерів, популярності в медіа, добре обладнаного приміщення, тому все починали з чистої сторінки.

7. Виклики на даний момент – динамічність розвитку молодіжного середовища, переформатування діяльності МЦ в умовах пандемії (адаптація) та багатозадачність. Мої цілі на 2021 рік: – допомогти 10 молодіжним просторам інституційно утвердитись та стати комунальними закладами. – організувати візит молоді Львівщини до країн Європи (вперше з початку пандемії) – та й самому кудись вирватись в подорож:)

8 Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Оточення – це відображення нас самих, тому в моєму оточенні дуже багато активних людей! Можливо, більше 30% у відсотковому співвідношенні. За підрахунками 2020 МЦ охопив 1,38% молоді Львівщини. Насправді активної молоді досить багато, проте багатьом не вистачає знань, впевненості й підтримки, тож цей активізм доволі швидко згасає.

9 Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

айбільше пишаюся Active Youth Trips (візити молоді в країни Європи), Форумом можливостей НеФормат, “Молодіжні простори спільними зусиллями”, Форумом перекладачів у Львові. Джерела фінансування: обласний бюджет, гранти та конкурси. Якщо проєкт цікавий та потрібний – можемо закласти й власні кошти (але без надмірного фанатизму:)

10. Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?  

Ми вміємо створювати проекти “під ключ”, допомагаємо волонтерам знайти себе і місце, де їм буде комфортно, цікаво та безпечно. Кожен з нас вкладає час, зусилля та власний досвід у всіх, хто хоче долучитися до спільноти Молодіжного центру. Ми навчимо створювати проекти, писати гранти, подаватися на міжнародні обміни, працювати в команді, розвиватись і врешті знайти себе!

11. Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Тверде переконання, що, об’єднавши зусилля ініціативних людей, можна досягти позитивних змін і покращувати життя держави. А ще натхнення – це бачити результати проектів: формування цінностей, зміну світогляду молоді, відкриття нових можливостей. Хороша мотивація – це коли люди, яких ти колись підтримав у перших кроках на шляху до самореалізації, досягають успіху в різних сферах, коли певні проекти чи МЦ загалом стають поштовхом для досягнення успіху. Тоді розумію, що ми працюємо не даремно.

12. Які основні цілі та плани на майбутнє?

Зараз плани будувати доволі нелегко, адже обставини постійно змінюються (наприклад, через пандемію 2020 року плани довелося змінювати кардинально, тож вдалося досягти не більше третини поставлених цілей). Цілі на майбутнє: – Провести хоча б 2-3 місяці, навчаючись закордоном. – Розвинути власну справу – Побувати в Ісландії

13. Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Швидше помилятися, щоб було більше часу на виправлення помилок:) І включатися якнайшвидше, формувати навколо себе правильне середовище, яке допомагатиме
ставати успішнішими та впевненішими

Матеріал підготував координатор проєкту “Центр розвитку громадської активнсоті” у Львівській області Павло Медина.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль