fbpx

Управління земельними ресурсам: які зміни чекають на громади ?

Рубрика Новини
МістоЛьвів

Питання управління земельними ресурсами актуальне та цікаве чи не для кожної громади Львівщини. За останні декілька місяців внесено зміни до 34 Законів України, які стосувалися управління земельними ресурсами, що мало свій вплив на територіальні громади.

Саме це стало основною темою для розгляду та обговорень під час онлайн-семінару для громад Львівщини, який організувала команда Львівського регіонального офісу U-LEAD. З фахівцями громад Львівської області працювали зовнішні експерти Програми «U-LEAD з Європою» Тетяна Данилів та Катерина Степчук. Модератором заходу виступив Андрій Гнида, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування.

На початку заходу Галина Хрущак, керівниця регіонального офісу, привітала громади-переможці, які за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» удосконалюватимуть систему просторового планування. Нагадаємо, що це Самбірська, Добротвірська та Лопатинська територіальні громади.

 «Громади Львівщини й надалі отримуватимуть експертну підтримку та іншу необхідну допомогу щодо управління земельними ресурсами, оскільки це один із ключових напрямів стратегічного розвитку територій», – підкреслила Галина Хрущак.

Згідно останніх нововведень землі та земельні ділянки за межами населених пунктів були передані або перейшли у комунальну власність громад із земель державної власності. Землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межаминаселених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель державної або приватної власності.

Експерти наголосили на змінах щодо проведення земельних аукціонів. Продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюється у формі електронного аукціону. Аукціони проходитимуть в режимі реального часу в мережі Інтернет. Сама ж система перебуватиме у формі державної власності.

 «Ми ознайомилися не тільки з основними нововведеннями у чинному законодавстві щодо управління земельними ресурсами, але детально презентували практичні моменти їх застосування у діяльності територіальних громад», – підкреслила Катерина Степчук, експертка з просторового планування та управління природними ресурсами Програми.

Фахівці розповідали про переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Згідно законодавства до першої черги належить особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення. До другої черги належить орендар земельної ділянки. Дане право не діятиме для земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності особи, яка використовує земельну ділянку на праві власності, оренди, емфітевзису, суперфіцію. Також це стосуватиметься земельних ділянок для садівництва

Значно й посилюватиметься державний контроль за використанням та охороною земель. З 29 червня по 2 липня 2021 року в Україні було здійснено 424 заходи, завдяки чому виявлено 474 порушень земельного законодавства. У загальному заподіяно шкоди на 3 366 979 гривень. З 26 травня 2022 року почнуть діяти державні інспектори в громадах, які здійснюватимуть контроль за використанням та охороною земель. Відповідні посади фахівців самостійно запроваджуватимуть в органах місцевого самоврядування.

 «Дуже багато змінилося в законодавстві. Спеціалісти з громад самостійно охопити всі зміни не можуть. Відповідно, навчання та групування змін за темами дозволило працівниками краще вивчити нововведення та оперативно на них реагувати у своїй роботі в галуз регулювання земельних відносин. Такі навчання потрібні, оскільки дозволяють всю картину побачити цілісною», – ділиться Олег Квасніцький, представник Кам’янка-Бузької територіальної громади.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль