fbpx

У Тернополі завершився перший день Форуму «Громади: активісти ДЕ?»

Рубрика Новини

23 липня у Тернополі стартував дводенний форум «Громади: активісти ДЕ?», який організовує громадська організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» в рамках проєкту Центр розвитку громадської активності.

На заході зібралися громадські активісти, представники об’єднань, партнерських організацій та ЗМІ з Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Хмельницької та Чернівецької областей

«Сьогоднішній форум – це стартовий майданчик для зародження якісного та системного діалогу між громадськими активістами з усієї західної України. Для нас важливо, щоб в громадах розвивалася громадська активність, появлялися люди, які об’єднавши зусилля зможуть творити конструктивні зміни на місцях. У рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності» учасники мають можливість отримати комплексну експерту допомогу від нас для розвитку громадського руху на місцях, починаючи від створення громадської та закінчуючи написанням проектних заявок» – розповідає керівник проєкту Максим Черкашин.

Мета заходу –  активізувати громадських активістів у громадах, мотивувати їх розвиватись самим і розвивати власні громади.

«В Україні кожного року збільшується кількість громадських активістів. Наше громадянське суспільство дорослішає та еволюціонує, відбувається деформація думок. Але часто громадським активістам не вистачає знань у сфері, в якій вони задіяні, що породжує низку стереотипів. Їм необхідно розвиватися та краще вивчати напрямок у якому вони працюють, – зазначив Олексій Гончарук, Прем’єр-міністр України (2019-2020).

За словами Дмитра Підручного,  першого в історії України чемпіона світу з біатлону серед чоловіків, у світі, зазвичай, спорт фінансується частково державою, спонсорами та учасниками спортивних клубів, які роблять спеціальні кампанії. «На Заході практикується створення спортивних клубів, члени яких обирають керівництво та розподіляють між собою обов’язки. Представники клубів займаються спортом та дбають про свою організацію, залучаючи для її розвитку додаткові кошти. Це дозволяє їм розвивати свою спортивну базу для тренувань та покращувати результати на змаганнях», – додав спікер.

Як розповіла учасниками форуму Вікторія Васильчук, начальниця Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, протягом 2020 року зареєстровано 150 громадських організації, у 2019 році – 391. Спікерка наголосила на важливості юридичного оформлення діяльності   громадської організації, що дає їй статус та низку інших переваг, якими зможуть скористатися її члени.

Також, із учасниками форуму працював Іван Омелян, експерт з інституційного розвитку організацій та коаліцій, ментор з розвитку громадських організацій на локальному рівні. Разом з присутніми він моделював поведінку та можливі варіанти розвитку громадської активності, в залежності від використання різних стратегій поведінки. «Громадська пасивність – це нормально. Всі ми різні, але потрібно шукати мотиваційні чинники. Необхідно знайти людей і дати їм те, чого вони хочуть. Зробити їх зацікавленими та запропонувати оптимальний варіант співпраці», – підкреслив експерт.

«Громадський активізм це не супротив діючій системі, а бажання людей змінити щось в самому середовищі, але при цьому він засновується на засадах законності, гласності та підпорядкованості. Це допомога системі змінитися», – зазначив у своєму виступі Олександр Шламп, почесний Консул Федеративної Республіки Німеччини у Чернівцях.

На завершення форуму громадські активісти поспілкувалися з Юлією Валах, шеф-редакторкою відділу «Newsroom» каналу Тернопіль1. Виступ спікери стосувався важливої частини роботи громадського сектору – комунікації зі ЗМІ та висвітлення їхньої діяльності. Експертка наголосила на важливості такої діяльності та розповіла учасниками про ключові складові висвітлення події – «фішку», особистості, унікальність та багатосторонність тем.

Зазначимо, що форум проходить в режимі офлайн у м. Тернопіль та онлайн на сторінці  «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у соціальній мережі Facebook.

Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль