fbpx

У Тернополі запрацює перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб

Рубрика Новини

У Тернополі презентували проєкт «Перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб», який покликаний підвищити інклюзивність громадських просторів та розвивати цифрову освіту серед різних категорій населення. Хаб діятиме на базі Західноукраїнського національного університету.

Проєкт реалізовує ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві з Офісом Президента України, Міністерством цифрової трансформації України, Cisco System, Тернопільською обласною військовою адміністрацією та Західноукраїнським національним університетом за підтримки ПРООН в Україні та фінансування Уряду Японії.

Перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб облаштують в Західноукраїнському національному університеті згідно вимог безбар’єрності. Планується закупити сучасне імерсивне обладнання – планшети, VR-гарнітури, голограми та цифрові дошки. Таке обладнання дозволить гостям хабу отримати доступ до обміну знаннями та матеріалами за сферами інтересів у сучасному форматі. Доступ до хабу матимуть усі бажаючі, а працювати в ньому зможуть одночасно 10 відвідувачів.

 «Перша леді Олена Зеленська ще у 2021 році ініціювала прийняття Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року.  Тернопільська область долучалася до реалізації цього проєкту своїми напрацюваннями, розробками та ідеями. Ми стали однією з пілотних областей, в якій буде створено проєкт із запровадження безбар’єрних  цифрових просторів. Поняття безбар’єрності розглядається як фізична та ментальна доступність кожного громадянина до послуг, які надають органами державної влади, комунальні установи та інші заклади. Створюючи імерсивний хаб, ми хочемо об’єднати всі наші зусилля та напрацювання, систематизувати їх та напрацювати стандарти, в яких має розвиватися цифрова безбар’єрність», зазначив заступник начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Віктор Устенко.

Війна призвела до величезних людських втрат, змусила мільйони людей покинути свої домівки і спричинила навантаження на економіку та соціальну інфраструктуру. Однією з основ відновлення і відбудови України є розвиток соціальної інфраструктури, що посилює відчуття єдності, інклюзивності, визнання та дотримання прав людини. ПРООН підтримує державні органи та органи громадянського суспільства у розвитку безбар’єрних просторів та забезпеченні доступу до соціальних послуг для  вразливих категорій населення.

Створення імерсивного хабу допоможе підвищити рівень інклюзії серед населення, зокрема це стосуватиметься соціально вразливих груп. Серед завдань проєкту –створення робочих місць та розвиток серед громадськості навиків у сфері цифрової освіти. Це буде можливим завдяки функціонуванню хабу, який стане місцем для появи та розвитку  креативних, інноваційних та технологічних ініціатив.

«Створення цього хабу є надзвичайно актуальним та є вимогою сьогодення. Наш університет готовий взяти на себе цю відповідальність і допомогти нашому суспільству відповідати сучасним технологіям. Ми щорічно впроваджуємо нові освітні інноваційні технології в навчальному процесі та наукових дослідженнях. Наша команда викладачів та студентів готова працювати над виконанням поставлених завдань проєкту », – коментує ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк.

В рамках проєкту створять мультифункціональний простір, який дозволить проводити різнопланові заходи – форуми, тренінги, публічні зустрічі чи виставки. Проведення навчань у сфері інновацій пропагуватимуть появу нових ініціатив в області у цьому напрямку, а наукова діяльність розвивається  з врахуванням інклюзивних потреб.

«Перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб» є надзвичайно важливим проєктом для нашої організації і ми раді, що можемо його реалізувати за підтримки партнерів. Цей проєкт став яскравим прикладом об’єднання зусиль та ресурсів громадського сектору, державної та місцевої влади, закладів освіти та міжнародних партнерів задля реалізації актуальної для суспільства ініціативи. Наша мета – створити зручний простір для навчання, який сприятиме соціальній інклюзії та розвитку наукової діяльності з врахуванням інклюзивних потреб, що сприятиме поширенню культури безбар’єрності»,наголосила заступниця керівника ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Ірина Масло.

Зазначимо, що розвиток мережі центрів безбар’єрності сприяє забезпеченню  доступу до інноваційних, цифрових та технологічних надбань у сферах освіти, науки та дозвілля для усього населення України.

Проєкт «Перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб» впроваджується ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки проєкту ПРООН «Сприяння безпеці людини в Україні шляхом реагування на  багатовимірну ризу, спричинену війною»,  який фінансується Урядом Японії.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль