fbpx

У Тернополі військові вчили, як зібрати наплічник для евакуації

Рубрика Новини

У Тернополі відбувся тренінг для цивільних. Інспектори роти поліції “Тернопіль”, які брали участь у бойових діях, розповіли з власного досвіду, як зібрати наплічник для евакуації.

Старший інспектор тактико-спеціальної підготовки Віталій Луцишин розповів Суспільному, що для дорослої людини підійде наплічник ємністю від 30 до 45 літрів.

“Я би рекомендував цивільним використовувати рюкзак, де є окремі кишеньки, де можна спакувати речі, які мають бути під рукаю, а саме: зарядний пристрій, додаткові елементи живлення, невеликі харчі. І де є загальне відділення, де вже спаковуються інші речі”.

Із власного досвіду: в Тернополі військові вчили, як зібрати наплічник для евакуації
Тернополян вчили, як зібрати наплічник для евакуації. Суспільне Тернопіль

Інспектор тактико-спеціальної підготовки Антон “Шкіпер” радить мати засоби зв’язку, фм-радіоприймач.

“Здебільшого ми беремо кнопковий телефон, який підтримує радіо, елементи живлення – павербанки. Це дуже важливо, тому що зникає світло”.

Із власного досвіду: в Тернополі військові вчили, як зібрати наплічник для евакуації
Інспектор Антон “Шкіпер” ділився досвідом, як зібрати наплічник для евакуації. Суспільне Тернопіль

За словами військових, обов’язково мати документи та готівку. також поліцейські радять взяти карту місцевості, до якої ви їдете. Під час евакуації цивільним не можна мати зброю, носити тактичний одяг чи взуття. Це одразу привертає увагу, – каже інспектор Антон.

“На карті не варто робити мітки. Це також може здатися підозрілим під час перевірки на блокпості. Треба мати ніж та ліхтарик. Ліпше обирати не великі. Наступний у списку – це 120 літровий сміттєвий пакет. Можливо будуть водні переправи, ви запихаєте речі в кульок, обов’язково має бути міцний скотч, бажано армований сірого кольору. Робите плавучий предмет, який не тоне, і можна переправитися через річку, озеро, ставок. Також можна зробити намет, якщо вас застав дощ у лісі чи полі, щоб не намокнути, розрізаєте як тент, крупите скотчем і хоч якісь умови маєте”.

Із власного досвіду: в Тернополі військові вчили, як зібрати наплічник для евакуації
Віталій Луцишин та Антон “Шкіпер”. Суспільне Тернопіль

Військові на тренінгу радили мати мотузку, сірники, голку з ниткою.

“У цій упаковці термоковдра. У наплічнику мають бути засоби гігієни та змінний одяг. У холодну пору варто взяти термобілизну. Окрім цього, бажано мати високі кросівки або черевики. Якщо йде евакуація, вам може прийдеться йти не лише рівниною або дорогою, а і нерівностями, горами і тому подібне – щоб не скрутити ногу, мусить бути високий, –каже інспектор тактико-спеціальної підготовки Антон “Шкіпер”.

Щодо харчування – треба взяти воду, продукти, які швидко не псуються та металевий посуд.

“Тушонка, паштет, хліб, печиво, кава, чай”.

Військові зазвичай мають сухпайки, каже інструктор. У такому пакеті їжа для однієї людини.

“Дощова вода чи зараз зима – є сніг. Ти собі взяв якусь посудину, натопив того снігу чи зачерпнув з якогось водоймища, дивишся більш-менш ніби нормальне, таблетку туди кинув. Вона зробила свою роботу – принаймні пити можна, – розповів старший інспектор тактико-спеціальної підготовки Віталій Луцишин.

Із власного досвіду: в Тернополі військові вчили, як зібрати наплічник для евакуації
У Тернополі відбувся тренінг для цивільних. Суспільне Тернопіль

До наплічника також кріпиться надувний карімат і спальний мішок. Вага такого наплічника для цивільних може бути 15-20 кілограмів.

“Найголовніше в такий зборах – не панікувати і знати, як це робити”, – каже інструктор Антон.

Із власного досвіду: в Тернополі військові вчили, як зібрати наплічник для евакуації
Наплічник для евакуації. Суспільне Тернопіль

На тренінг прийшла тернполянка Юлія Костюк. Вона вдома має “тривожний наплічник”. Зібрала його, коли почалась повномасштабна війна.

“Я його навіть раз перебирала влітку, перевіряла, чи все гаразд, замінила деякі речі. А сюди я прийшла розширити свої знання. Те, що ми у поспіху збирали в час, коли все почалося, то тепер можна тверезо поглянути на це ще раз, можливо щось переосмислити, додоти речі, про які ми не задумувалися. Тому це було дуже пізнавально”.

Із власного досвіду: в Тернополі військові вчили, як зібрати наплічник для евакуації
тернполянка Юлія Костюк. Суспільне Тернопіль

Тренінг зі збору наплічника для евакуації в Тернополі організував благодійний фонд Сергія Притули.

Джерело – Суспільне.Тернопіль

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль