fbpx

У Тернополі відкрили імерсивний мультифункціональний хаб

Рубрика Новини

У Тернополі запрацював імерсивний мультифункціональний хаб, який діє на базі Західноукраїнського національного університету.

Відкриття простору стало можливим завдяки співпраці між органами державної влади, організаціями громадянського суспільства, за підтримки бізнесу та міжнародних партнерів для забезпечення стійкості України та  доступності громадських послуг.

Основна мета хабу – сприяти розвитку інклюзії та цифрової освіти серед різних категорій жителів краю. 

«Цифрова безбар’єрність — одна з пріоритетних цілей Мінцифри. Наша мета полягає не тільки в розвитку онлайн-сервісів, а й у забезпеченні рівного доступу до технологій. Щоб сприяти інклюзії та соціалізації різних верств населення, ми ініціювали відкриття першого в країні імерсивного мультифункціонального хабу. Тут проводитимуть навчальні уроки у віртуальних класах, наукові експерименти, освітньо-наукові заходи з використанням інноваційних та технологічних методів»,підкреслила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції.

За час війни в Україні зросла частка соціально вразливих груп (люди з інвалідністю, ветерани, ВПО та інші). Збільшились проблеми у комунікації, соціалізації та взаємодії серед дітей та окремих верств дорослого населення.

Заступник Постійного представника ПРООН в Україні Христофор Політіс сказав, що Програма розвитку ООН активно співпрацює з урядом України та громадянським суспільством задля сприяння інклюзивному процесу відновлення та, зрештою, створення інклюзивного суспільства: «Наша мета – зробити соціальні об’єкти та послуги загальнодоступними, інтегруючи принципи безбар’єрності та досягнення цифрового навчання. Ми віримо в силу поєднання зусиль органів державної влади, місцевого самоврядування, бізнесу, громадянського суспільства та міжнародних партнерів для просування бачення України без бар’єрів, де інноваційні освітні технології є доступними для всіх. Створення високотехнологічного хабу в Тернополі демонструє успіх таких спільних зусиль».

За даними Міністерства у справах ветеранів в Україні проживає 851, 1 тисяча ветеранів війни з яких  68,3 мають  інвалідність першої та другої групи. Статистика Міністерства соціальної політики демонструє, що в Україні є 5,1 мільйон внутрішньо переміщених осіб і 1476 дітей постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії.  

“На Тернопільщині найбільша кількість Дія.Центрів, якими зараз активно користуються жителі області різних верств населення. Відкриття імерсивного мультифункціонального хабу покращить рівень цифрової освіти в нашому регіоні, пришвидшить розвиток сфери технологій та збільшить комунікацію між населенням. Це є вкрай важливим для нас, адже сучасні технології змінюють навколишній світ і цифрова освіта допомагає адаптуватися до цих змін. Тому доступ до нових знань має бути у кожного”,- повідомив начальник Тернопільської обласної військової адміністраціїї Володимир Труш.

Хаб орієнтований саме на те, щоб підвищити розвиток  цифрової освіти та  рівень комунікації і соціалізації різних верств населення, зокрема і вразливих груп.

Імерсивний мультифункціональний простір оснащений сучасним обладнанням – планшетами, AR-гарнітурами, інструментом для виготовлення голограм та цифровою дошкою. Це дасть можливість реалізувати нові проєкти у різних галузях (медицина, наука, іт-сфера тощо), опанувати нові професії, а також збільшить відсоток комунікативності в громаді серед різних верств населення.

“Компанія Cisco, як технологічний партнер, надає сучасні інструменти для цифрового навчання та медико-психологічної реабілітації. Україна – одна з перших країн в світі, де буде тестуватися технологія Webex Hologram для реабілітації з допомогою голографічних зображень віртуальної реальності. Наша команда готова інвестувати свій час та ресурс для допомоги у створенні ефективного реабілітаційного мультифункціональоного хабу”, – повідомив  голова Представництва Cisco в Україні Сергій Мартинчук.

Імерсивний мультифункціональний хаб доступний для всіх бажаючих та одночасно зможе вмістити до 10-ти відвідувачів. Також в його рамках створено 5 робочих місць та закладено умови для розвитку навичок у сфері цифрової освіти з допомогою платформи Дія.Освіта серед громадськості. 

“Відкриття в Західноукраїнському національному університеті імерсивного мультифункціонального хабу – це створення інноваційного середовища для втілення креативних ідей, реалізації цифрових ініціатив, упровадження передових технологій в науковий та освітній простори й можливість працювати з ними в практичній площині”, – ректор ЗУНУ, доктор економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України Оксана Десятнюк.

Згідно концепції проєкту, хаб стане місцем для проведення навчань у сфері інновацій, що сприятиме появі нових сучасних проектів в області. Матиме хаб позитивний вплив й на наукову діяльність, яка розвиватиметься з врахуванням інклюзивних потреб. 

«Простір, який ми сьогодні відкриваємо, є прикладом  реалізації актуальної для суспільства ініціативи зі створення дружнього середовища для всіх категорій населення та просування інклюзивних практик. Нам вдалося створити мультифункціональний  хаб, в якому можна навчатися, проводити зустрічі, покращувати свої цифрові навики та освоювати сучасні технології. Окремо хочеться відзначити, що це місце сприятиме соціальній інклюзії та поширенню культури безбар’єрності. Надзвичайно приємно, що наша організація разом з партнерами змогла долучитися до такого проєкту»,наголосила заступниця керівника ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Ірина Масло.

Відкриття хабу є частиною Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору до 2030 року, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Стратегія спрямована на формування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності для всіх груп населення. 

Імерсивний мультифункціональний хаб створено з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України, у співпраці із Тернопільською обласною військовою адміністрацією та Західноукраїнським національним університетом, за підтримки ПРООН в Україні та фінансування Уряду Японії, з координацією ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за сприяння технічного партнера простору компанії Cisco Systems. 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль