fbpx

У Тернополі відбувся тренінг «Проєктний менеджмент з нуля»

Рубрика Новини

20-21 серпня у місті Тернопіль проходив тренінг «Проєктний менеджмент з нуля». Учасниками заходу стали 30 громадських активістів із заходу України, які представляли Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку, Львівську, Івано-Франківську та Чернівецьку області.

Тренерами заходу були Максим Черкашин, керівник ГО «Освітьно-аналітичний центр розвитку громад», Оксана Качурівська, начальниця управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу Тернопільської обласної державної адміністрації та Рустам Ергешов, заступник керівника ГО «Освітьно-аналітичний центр розвитку громад».

«Наш проєкт «Центр розвитку громадської активності» покликаний комплексно займатися розвитком громадянського суспільства та працювати над активізацією діяльності громадського сектору в громадах. Проєктний менеджмент це додатковий механізм для змін, який можуть використовувати громадські активісти. Саме тому, ми обрали цю тему для першого тренінгу, багатьом активістам не вистачає навиків та знань з цього напрямку», – зазначив Максим Черкашин.

У перший день учасники тренінгу розглянули основні етапи проєктного циклу та ознайомилися з їхніми особливостями. Робота розпочалося з самого простого, але дуже важливого елементу проектного менеджменту, – пошуку грантових можливостей та донорів.

Учасники, після розгляду теоретичної частини теми, працювали в групах над проектними заявками. Їхнє завдання полягало в написанні заявки, яка мала б включати назву, мету, завдання, результат та інші блоки. Громадські активісти змогли опрацювати п’ять ідей різного спрямування, які невдовзі можуть перетворитися на конкретні проектні заявки та бути подані на конкурси.

«У проєктному менеджменті є багато технічних моментів на які потрібно звернути увагу, до прикладу, яка має бути тема листа для надісланої заявки, адже ви можете не пройти просто через це. Тренінг на тему «Проєкний менеджмент з нуля» – це дуже хороша можливість навчитися азів написання  та алгоритму реалізації проєкту», – ділиться враженнями Уляна Коцаба, активістка з Коршівської ОТГ Івано-Франківської області.

Другий день тренінгу розпочався з вивчення фінансових аспектів проєктного менеджменту. З громадським активістами працював Рустам Ергешов, який має значний досвід у даному напрямку.

Учасники вчилися правильно складати бюджет проєкту, щоб враховувати всі витрати та не забути про ризики. Свої навики вони відточували в ході практичної вправи, суть якої полягала саме в заповненні фінансової частини проєктної заявки.

За словами Рустама Ергешова, бюджет проєкту слід складати максимально уважно та детально, щоб все врахувати, оскільки донори звертають на це увагу чи не в першу чергу. Правильно складений бюджет дозволить реалізувати проєкт у повному обсязі та не викличе проблем при звітуванні.

«Дуже класний та актуальний тренінг, в ході якого громадські активісти отримали знання не тільки по проєктному менеджменту, але і мали можливість завести нові знайомства зі своїми колегами з сусідніх областей. Активісти у неформальній обстановці поділились власним досвідом громадської роботи у своїх регіонах, що в подальшому дозволить розвивати партнерські відносини», – коментує Валерій Рамський, заступник керівника ГО «ЦВІТ», яка діє у Вишнівецькій ОТГ Тернопільської області.

Згодом громадські активісти разом з Оксаною Качурівською обговорювали аплікаційні заявки, які стали переможцями, і ті, які не пройшли конкурсний відбір. 

«Ми проаналізували чотири аплікаційних форми, дві з яких отримали фінансування. Проходили кожен елемент заявки та розбирали його значення і важливість у проєктній заявці. У такий спосіб нам вдалося вирізнити критерії успішності аплікаційної заявки та концептуальної ноти», – підкреслила Оксана Качурівська, начальниця управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу Тернопільської ОДА.

У кінцівці заходу учасники тренінгу «Проєктний менеджмент з нуля» отримали сертифікати про успішне його проходження. Крім цього, командою «Центр розвитку громадської активності» були зібрані анкети, в яких громадські активісти відзначали якість проведення тренінгу та пропонували теми для майбутніх заходів.

Захід організовувала ГО «Освітьо-аналітичний центр розвитку громад» в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль