fbpx

У Тернополі відбувся форум «Громади: активісти ДЕ?»

Рубрика Новини

23 та 24 липня у місті Тернопіль проходив форум «Громади: активісти ДЕ», який організовувала громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності».

У заході взяли участь 30 громадських активістів з Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Хмельницької та Чернівецької областей,  а 50 учасників працювали в онлайн- режимі. Модераторами заходу виступили голова ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин та його заступник Рустам Ергешов.

«Сьогоднішній форум – це стартовий майданчик для зародження якісного та системного діалогу між громадськими активістами із заходу України. Для нас важливо, щоб в громадах розвивалася громадська активність, появлялися люди, які об’єднавши зусилля зможуть творити конструктивні зміни на місцях. У рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності» учасники мають можливість отримати комплексну експерту допомогу від нас для розвитку громадського руху на місцях, починаючи від створення громадської та закінчуючи написанням проектних заявок» – розповідає керівник проєкту Максим Черкашин.

Мета заходу –  активізувати громадських активістів у громадах, мотивувати їх розвиватись самим і розвивати власні громади. Перед учасниками форуму виступали представники виконавчої влади, народні депутати, відомі спортсмени, волонтери та експерти з розвитку громадянського суспільства.

«В Україні кожного року збільшується кількість громадських активістів. Наше громадянське суспільство дорослішає та еволюціонує, відбувається деформація думок. Але часто громадським активістам не вистачає знань у сфері, в якій вони задіяні, що породжує низку стереотипів. Їм необхідно розвиватися та краще вивчати напрямок у якому вони працюють, – зазначив Олексій Гончарук, Прем’єр-міністр України (2019-2020).

За словами Дмитра Підручного,  першого в історії України чемпіона світу з біатлону серед чоловіків, у світі, зазвичай, спорт фінансується частково державою, спонсорами та учасниками спортивних клубів, які роблять спеціальні кампанії. «На Заході практикується створення спортивних клубів, члени яких обирають керівництво та розподіляють між собою обов’язки. Представники клубів займаються спортом та дбають про свою організацію, залучаючи для її розвитку додаткові кошти. Це дозволяє їм розвивати свою спортивну базу для тренувань та покращувати результати на змаганнях», – додав спікер.

Як розповіла учасниками форуму Вікторія Васильчук, начальниця Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, протягом 2020 року зареєстровано 150 громадських організації, у 2019 році – 391. Спікерка наголосила на важливості юридичного оформлення діяльності   громадської організації, що дає їй статус та низку інших переваг, якими зможуть скористатися її члени.

Також, із учасниками форуму працював Іван Омелян, експерт з інституційного розвитку організацій та коаліцій, ментор з розвитку громадських організацій на локальному рівні. Разом з присутніми він моделював поведінку та можливі варіанти розвитку громадської активності, в залежності від використання різних стратегій поведінки. «Громадська пасивність – це нормально. Всі ми різні, але потрібно шукати мотиваційні чинники. Необхідно знайти людей і дати їм те, чого вони хочуть. Зробити їх зацікавленими та запропонувати оптимальний варіант співпраці», – підкреслив експерт.

«Громадський активізм це не супротив діючій системі, а бажання людей змінити щось в самому середовищі, але при цьому він засновується на засадах законності, гласності та підпорядкованості. Це допомога системі змінитися», – зазначив у своєму виступі Олександр Шламп, почесний Консул Федеративної Республіки Німеччини у Чернівцях.

На завершення першого дня форуму громадські активісти поспілкувалися з Юлією Валах, шеф-редакторкою відділу «Newsroom» каналу Тернопіль 1. Виступ спікери стосувався важливої частини роботи громадського сектору – комунікації зі ЗМІ та висвітлення їхньої діяльності. Експертка наголосила на важливості такої діяльності та розповіла учасниками про ключові складові висвітлення події – «фішку», особистості, унікальність та багатосторонність тем.

Другого дня форуму перед громадськими активістами виступали спікери, які представляють різні галузі, що дозволило побачити усю багатогранність громадської діяльності.

 «З бізнесу в політику добре переносити системність дій. Важливим є вміння домовлятися та фіксувати такі домовленість, що є притаманним для бізнесового підходу в політиці. Необхідно дослухатися до міжнародного досвіду, у світі вже давно все придумане» – наголосила Кіра Рудик, Народна депутатка України, голова партії “ГОЛОС”.

Єлизавета Ясько, Народна депутатка України від партії «Слуга  народу», голова української делегації в ПАРЄ, розповіла учасниками форуму лідерство в части кризи, важливу тему для громадських активістів. «Все залежить від нас, а не від держави, яка має нам щось дати. Ми повинні бути собою, і нам не має бути все одно на наше оточення. Тому, лідерство під час кризи – це про наші сили, про наше щастя. Держава, де не може справлятися, повинні виходити ми та справлятися самостійно» – зазначила депутатка.

Керівниця прес-служби Тернопільської міської ради, Мар’яна Зварич, спілкувалася з громадськими активістами про інструменти комунікації влади та громадськості. «Часто виникає дилема, що влада не чує громадськості, а громадськість влади – це руйнує та унеможливлює ефективну комунікацію між ними. Необхідно, щоб діяли різні канали для спілкування, щоб воно було безперешкодним. Важливо використовувати  інструменти онлайн-комунікації – електронні петиції, звернення, чат боти. Чим більше таких речей буде створено, тим краще. У такий спосіб люди менше будуть стикатися з бюрократією»

Про розвиток та еволюцію поняття громадської діяльності говорив Іван Лукеря – радник Міністра розвитку громад і територій. «У 2000 рр.  громадська діяльність зводилася до протестів та супротиву системі. У такий спосіб розвивалося громадянське суспільство, а активісти навчалися. Нині можна говорити про кілька типів громадських активістів – «поза владою», «над владою», «біля влади» та «у владі». Головне, щоб всі розуміли, що громадською діяльністю потрібно займатися системно і доводити кожну справу до кінця» – підкреслив він.

Сергій Притула – телеведучий, волонтер, ділився своїм досвідом та думками щодо розвитку волонтерства в Україні. «Військове волонтерство шість років тому було масовим, спонтанним та всеохоплюючим. Зараз вже викристалізувалися потужні волонтерські осередки. Поява цього руху призвела до створення ще одного пласту активного громадянського суспільства. Ми бачили як воно зароджувалося в 90 рр., під час Помаранчевої революції. Все це дало паростки та спричинило активізацію людей з різних галузей»

«Я приїхав на форум, щоб дізнатися як розвивати громадськість у своїй громаді. Хочу почути про нові можливості для залучення коштів для громадської організації. Також необхідні знання для реалізації нових проєктів та збільшення активного громадського середовища, що дозволить розвивати нашу громаду», – ділиться думками Сергій Орос, громадський активіст з Глибоцької ОТГ Чернівецької області.

Захід проходив за підтримки Європейського фонду за демократію (EED) у рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності».

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль