fbpx

У Тернополі стратував форум місцевого самоврядування та громадського сектору

Рубрика Новини

30 травня у місті Тернополі розпочав роботу форум “Місцеве самоврядування та громадський сектор: розвиток через співпрацю”. Представники громадського сектору та органів місцевого самоврядування з восьми областей заходу України два дні вивчатимуть форми взаємної співпраці, ділитимуться досвідом реалізації спільних проєктів та аналізуватимуть можливості для налагодження нових партнерств.

Спікери форуму – представники експертного середовища, міжнародних програм, громадського сектору та органів місцевого самоврядування.

Форум стартував з важливого блоку питань – цифрової трансформації громад та інструментів електронної демократії. Практичними кейсами та досвідом впровадження електронного врядування ділилися експертки Програма EGAP Інна Скляр та Софія Сакалош. Наголошувалося, що електронні інструменти участі громадськості є ключовим механізмом у налагодженні взаємодії між владою та громадським сектором і допомагають налагодити ефективний «діалог» всередині громад. Окремо були презентовані можливості платформи Edem. Модераторка платформи Ірина Стасюк провела аналіз «свіжих» кейсів електронної демократії на місцевому рівні.

Центральним блоком першого дня форуму стало обговорення міжмуніципальних партнерств та міжнародної співпраці для розвитку громад у контексті залучення до цього процесу представників громадського сектору. Учасники заходу мали можливість ознайомитися з досвідом налагодження міжнародної співпраці та реалізації проєктів громадами Закарпаття. Перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета підкреслив, що територіальні громади повинні співпрацювати з громадським сектором, оскільки цей формат є дуже важливим, якщо говорити за залучення міжнародних коштів. Були й презентовані та обговорені програми транскордонної співпраці, в яких можуть брати участь громади заходу України.

Керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області Наталія Онищук зазначила, що останнім часом все більше можна побачити успішних практик реалізації спільних проєктів між ОМС та НГО. За її словами, у U-LEAD приділяють чимало уваги розвитку такого формату взаємодії  та вже реалізували низку проєктів в Україні. Експертка презентувала кілька кейсів, які стосувалися Тернопільщини. Говорили й про міжнародні консорціуми та співпрацю з донорами. Досвідом ділився колега з Польщі  Станіслав Альвашек, ключовий експерт проєкту DISCO. Модерував панельну дискусію начальник відділу міжнародного співробітництва та промоції області Тернопільської обласної ради Руслан Кулик.

Учасники форуму мали унікальну можливість дізнатися про ключові європейські події у 2024-2025 рр., які можуть допомогти місцевому самоврядуванню та громадському секторі знайти нових партнерів для реалізації проєктів. Інсайдами поділився перший заступник голови Всеукраїнської асоціації громад Сергій Замідра.

Фінальний блок стосувався гендерної складової в розвитку місцевого самоврядування і громадського сектору. Спікери панельної дискусії обговорили сучасні виклики та відзначили значний розвиток гендерної політики в України, підкріплюючи свої тези конкретними прикладами та історіями успіху. Віцепрезидент Асоціації польсько-українського поєднання Анна Стожко презентувала досвід Польщі в гендерній політиці щодо жінок, акцентуючи увагу на кейсах, які можуть бути корисними для України в стані війни.

Директор Тернопільського обласного центру зайнятості Микола Городецький розповів про тенденції на ринку праці, зазначаючи, що нині більшість працевлаштованих саме жінки. Також були наведені інші цифри, які демонструють гендерний підхід при формуванні ринку праці.  За словами юристки Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад Катерини Шалупні, гендерна політика має бути відображена в нормативно правових документах, що дозволить цей підхід запроваджувати комплексно.

Віцепрезидент Асоціації польсько-українського поєднання Анна Стожко презентувала досвід Польщі в гендерній політиці щодо жінок, акцентуючи увагу на кейсах, які можуть бути корисними для України в стані війни.

Розглянули учасники заходу приклади жіночих стартапів, якими поділилася професорка кафедри міжнародних економічних відносин Сумського державного університету Галинська Юлія.

Другий день форуму стосуватиметься практичних аспектів співпраці громадського сектору та органів місцевого самоврядування, ролі в цих процесах молоді та донорських організацій.

Захід відбувається в рамках проєкту «Зміцнення спроможності ОГС у західних областях України», який реалізовує ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства».

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль