fbpx

У Тернополі провели заняття із цивільної оборони

Рубрика Новини

Представники Центру готовності цивільних у Тернополі провели заняття із цивільної оборони. Військові та волонтери розповіли, яку зброю використовує Росія проти України та як діяти під час авіаційних та артилерійських обстрілів. Про це розповів один з інструкторів – ветеран російсько-української війни та волонтер Олександр Цюпа.

За його словами, щоб відвідати курс, учасники повинні були переказати кошти для військових.

Олександр Цюпа каже, найважливіше, що треба пам’ятати цивільним під час обстрілів – потрібно негайно знайти заглиблення та лягти.

“Ховатися треба якомога глибше і не бігати, не геройствувати, не думати, що ви щось можете змінити, коли йдуть такі плану постріли. Тому що Росія не веде рахунок, люди для них – це “розхідний матеріал”.

Олександр Цюпа
Олександр Цюпа. Суспільне / Діана Качуроська

Якщо цивільний знайде снаряд, його частину, або ж міну – в будь-якому разі не потрібно ці речі піднімати, розповідає Олександр. Міна може спрацювати при піднятті або ж при натисканні на неї.

Одна із відвідувачок заняття – Ольга Караванська. Вона працює завідувачкою клубу села Шляхтинці. Каже, про тренінг дізналась із соцмереж.

“Мені було цікаво, тому що в мене троє дітей і потрібно готуватися до різних моментів. Ми не знаємо, коли і що прийде у голову нашому сусіду, тому я прийшла сюди”.

Ольга Караванська
Ольга Караванська. Суспільне / Діана Качуроська

Юрій Стецюк – адвокат. Каже, також знайшов цей захід у соцмережах і відразу вирішив долучитися.

“Вважаю, що зараз кожен цивільний громадянин України повинен бути готовий до цієї війни. Люди мають бути готові до артилерійських обстрілів, нам треба володіти інформацією”.

Юрій Стецюк
Юрій Стецюк. Суспільне / Діана Качуроська

Попереднє заняття було із домедичної допомоги, розповів представник тернопільського Центру готовності цивільних Олег Луцишин. На наступному занятті навчатимуть користуватися стрілецькою зброєю.

Олег Луцишин
Олег Луцишин. Суспільне / Діана Качуроська

“Напевно, дуже важлива справа – просто поговорити з людьми. Коли вони спілкуються, особливо з військовими, коли вони запитують не тільки по темі. Сьогодні багато було питань життєвих, багато питань було до хлопців, які емоції і які поранення вони відчували на фронті, як вони з тим справляються і як рухаються далі. Тобто, наші тернополяни та переселенці, які зараз живуть у Тернополі, переймаються долею тих бійців, які приходять сюди. І це також є і соціальний проєкт в плані контакту між цивільними і військовими для того, щоб зрозуміти краще один одного”, – каже Олег Луцишин.

Провести цей тренінг допомогли представники благодійного фонду волонтера Сергія Притули.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль