fbpx

У Тернополі обговорили роль територіальних громад у процесах євроінтеграції

Рубрика Новини

У регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області організували діалоговий захід «Євроінтеграція: регіональний вимір та роль громад». Учасниками події стали представники Кабінету міністрів України, міжнародних програм технічної підтримки, посадовці Тернопільської ОВА та керівництво територіальних громад Тернопільщини. Партнером заходу виступило Тернопільське регіональне відділення Всеукраїнської Асоціації ОТГ.

Радниця Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Вікторія Лобунь наголосила на необхідності налагодження співпраці та діалогу з територіальними громадами на регіональному рівні. За її словами, важливо, щоб органи місцевого самоврядування розуміли суть дорожньої карти переговорного процесу євроінтеграції України, його ключові пріоритети та свою роль в цьому діалозі.

Вікторія Лобунь розповіла про план заходів виконання рекомендації Європейської комісії, які були представлені в Звіті про прогрес України в рамках пакету розширення Європейського Союзу 2023 року.

Керівниця регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області Наталія Онищук підкреслила, що територіальні громади ключові гравці в формуванні регіональної політики та місцевого розвитку.

«Ми розуміємо, що успіх реформи децентралізації – це запорука ефективної злагодженої роботи органів державної влади та місцевого самоврядування. Крок за кроком втілювалися точкові реформи, які сприяли зміцненню територіальних громад задля розвитку регіонів. Нині, не зважаючи на всі виклики, громади продовжують розвиватися, а їхні керівники можуть включатися в низку переговорних процесів та допомагати нашій країні на шляху євроінтеграції», – додала Наталія Онищук.

Голови та заступники територіальних громад Тернопільщини активно включалися в обговорення питань євроінтеграції, розвитку міжмуніципального партнерства між українськими та європейськими муніципалітетів, ділилися своїм досвідом та здобутками.

Начальниця управління міжнародного економічного співробітництва та інвестиційних проєктів  Тернопільської обласної державної адміністрації Наталія Зарицька поділилася інформацією про діючі грантові можливості та діяльність програм технічної підтримки, в яких можуть брати участь територіальні громади Тернопільщини. Вона наголосила, що представники громад можуть розраховувати на підтримку та співпрацю з фахівцями управління у підготовці проєктів місцевого розвитку.

Керівник Тернопільського регіонального відділення Асоціації ОТГ, голова Копичинецької громади Богдан Келічавий відзначив, що подібні діалогові зустрічі покращують взаємодію органів місцевого самоврядування з державними органами влади, профільними міністерствами та представниками проєктів міжнародної технічної допомоги. Він переконаний, що місцеве самоврядування повинно налагоджувати горизонтальні зв’язки та брати участь в євроінтеграційних процесах, що дозволить налагодити нові партнерства та реалізовувати спільні проєкти.

«Територіальні громади не завжди можуть самостійно забезпечувати усі свої потреби. Відтак, для нас є важливою співпраця з міжнародними муніципалітетами, що активно й розвиває наша Кременецька громада. Євроінтеграція дозволить нам усім ширше розвивати цю співпрацю та збільшить можливості для спільного розвитку. Такі заходи надзвичайно потрібні, оскільки дозволять отримувати якісну інформацію, яка є корисною для громад у повсякденній роботі», – резюмував Кременецький міський голова Андрій Смаглюк.

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль