fbpx

У Тернополі навчалися проєктні менеджери з усього заходу України

30-31 серпня у місті Тернополі проходив тренінг «Проєктний менеджмент: рівень PRO», який об’єднав проєктних менеджерів з шести областей заходу України. Два дні громадські активісти та працівники органів місцевого самоврядування покращували свої навики з проєктного менеджменту. З учасниками заходу працювали досвідченні тренери-практики – Оксана Качурівська та Андрій Захарко.

«Проєктний менеджмент – це не тільки заповнення заявок, але й комунікація та обмін досвідом. Сподіваємося, що та платформа, яку вдалося створити на заході, буде й надалі розвиватися, а учасники тренінгу підкорять рівень «PRO» у проєктному менеджменті», – зазначив Максим Черкашин, керівник громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».

Активісти ознайомилися з основними елементами проєктного циклу, який включає визначення проблеми, зацікавлених сторін, напрацювання дерева цілей та логіко-структурної матриці, опис активностей та складання бюджету. Цей блок питань Оксана Качурівська, експертка із залучення ресурсів для розвитку громад, співпраці з міжнародними партнерами та донорськими організаціями проєкту Центр розвитку громадської активності, презентувала у перший день тренінгу.

За словами експертки, нині в рамках державної політики дуже актуальний проєктний менеджмент, а у всіх органах самоврядування  мають бути проєктні менеджери без яких неможливо уявити сталий розвиток територіальних громад, включаючи залучення додаткових коштів та ресурсів.

«Великоберезовицька громада є новоствореною, але у ній вже реалізовуються проєкти, на які ми залучили грантові кошти. Ще багато ідей та проєктів ми плануємо реалізувати. Саме тому тема проєктного менеджменту є дуже актуальною для мене. Знання, отримані сьогодні на тренінгу від експерки Оксани Качурівської, досвід колег із різних куточків України – все обов’язково використовуватиму у своїй роботі», – ділиться враження Оксана Зазуляк, представниця Великоберезовицької громади.

Андрій Захарко, куратор мистецьких проєктів, засновник фестивалю «Республіка», детально обговорив з учасниками тренінгу написання проєктів з креативних індустрій, зокрема, аналізувалися конкурси від Українського культурного фонду та Програми «House of Europe».

«При написанні проєктів міркуйте про кроссекторальність та залучення різних галузей. Завжди слід шукати інноваційність та унікальність вашої ідеї чи проєкту. Щодо партнерів, то залучайте їх не лише за принципом кількості, а шукайте “Лідерів думок” та чітко формуйте їх роль в розвитку проєкту», – зазначив Андрій Захарко.

Також учасникам були представленні кращі кейси проєктів-переможців та проаналізовано основні їхні «родзинки».

«Ми на тренінгу навчилися багатьом практичним моментам у написанні проєктних заявок. У перший день навчання це більше стосувалося великих грантів. Пропрацювали низку грантових програм, специфіку та нюанси заповнення аплікаційних заявок фондів, які націлені на розбудову територіальних громад. Для нас та нашої діяльності це дуже важливо», – зазначає Алла Соколоська, учасниця тренінгу з Бережанської громади.

Активісти та працівники органів місцевого самоврядування багато працювали в групах та виконували практичні завдання. Кожен з них поїхав додому з новими ідеями та «скелетами» потенційних проєктів.

«Проєктний менеджмент – важлива складова в діяльності громадських активістів чи працівників органів місцевого самоврядування, завдяки якому можна отримувати додаткові ресурси та фінансування. В ході тренінгу вдалося глибше поглянути на прєектний цикл та дізнатися, як відбувається процес написання проєктів та їх реалізація», – коментує Юрій Устимчук, учасник тренінгу з Рівненщини.

У кінцівці тренінгу всі учасники отримали сертифікати про участь в заході. У подальшому активісти та представники органів місцевого самоврядування матимуть можливість отримати консультації щодо проєктного менеджменту від експертів проєкту «Центр розвитку громадської активності».

Захід організовувала команда ГО «Освітьо-аналітичний центр розвитку громад» в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль