fbpx

У Тернополі громадські активісти практикувалися готувати фінансові та програмні звіти

Рубрика Новини

17 листопада 2023 року у місті Тернополі відбувся тренінг «Фінансова та програмна звітність громадських організацій», на якому побували громадські активісти та активістки з Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. Подію організувала команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».

За словами керівника організації Максима Черкашина, звітність важливий напрямок в роботі кожної громадської організації, особливо, коли це стосується фінансової чи програмної складової.

«Сьогоднішній захід покликаний допомогти активістам полегшити роботу над звітами. З ними працюють досвідчені тренери-практики, які в своїй щоденній роботі часто зустрічаються із звітування та знають цей процес із середини. Окремо хочеться відзначити готовність представників Головного управління ДПС у Тернопільській області поділитися ключовими вимогами до фінансових звітів, враховуючи всі зміни в законодавстві та діючі норми. Сподіваємося, що такий досвід буде корисним для учасників нашого заходу», – підкреслив Максим Черкашин.

Перша частина заходу була присвячена саме поданню звітів для Державної податкової інспекції. Галина Теличин, головний державний інспектор відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Тернопільській області, розповіла учасникам тренінгу про деталі та терміни подання звітів. Наголошувалося на важливості дотримання термінів та вимог до такого звітування, чому приділяється особлива увага при перевірці документів.

Менеджерка проєктів  ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Леся Голояд працювала з активістами в рамках теоретичного блоку «Фінансова звітність у проектах». Учасники отримали детальну  інформацію, як готувати звіти та комунікувати фінансову інформацію перед донорами. Леся Голояд наголосила, що громадським організаціями, які виграли грант на реалізацію свого проєкту, слід заздалегідь подбати про підготовку звітних документів. За її словами, ще до початку реалізації проєкту потрібно ознайомитися з вимогами до складання звітів – фінансового та описового.

«Такий підхід  дасть можливість попередити небажані витрати, відразу формувати весь необхідний пакет документів, допоможе краще зрозуміти вимоги щодо звітів та додасть вам впевненості та легкості в роботі», – додала тренерка.

Поділилася експертка й досвідом щодо налагодження комунікації з представниками донорських організацій та розповіла про інструменти контролю, планування та обліку всіх витрат, на основі чого готуються звіти.

Обговорювалися питання ведення бухгалтерського обліку в громадській організації та доцільності запровадження посади бухгалтера.

«Мати фінансовий відділ у громадській організації не обов’язково, але дуже бажано. Річ у тім, що ГО має вести бухгалтерський та управлінський обліки, звітувати у податкову та грантодавцям тощо. Також фінансовий відділ відповідає за успішне розв’язання всіх фінансових питань, пов’язаних із втіленням проєктів організації. Тому окрема команда фінансових експертів буде дуже доречною. Це дозволить вам мати якісніший фінансовий менеджмент проєктів та організації в цілому», – переконана Леся Голояд.

Не оминули увагою на заході питання щодо можливостей отримання громадською організацією фінансових ресурсів від державних та донорських організацій, включаючи розгляд вимог до звітування та отримання таких коштів.

Заступниця керівника  ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Ірина Масло працювала з присутніми на тренінгу над практичною частиною. Зокрема учасники робили аналіз реальних кейсів підготовки звітів та презентували напрацювання. Окремо Ірина Масло презентувала активістам блок «Як зробити звіт публічним? Рекомендована структура річного звіту організації».

«Публічне фінансове звітування – це процес представлення інформації про фінансовий стан та діяльність громадської організації для загального огляду та перевірки. Це інструмент прозорості, що сприяє взаємодії з донорами, партнерами та іншими зацікавленими сторонами», – розповіла Ірина Масло.

Також у межах заходу заступник керівника ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Сергій Волохатий обговорив з учасниками заходу публічне звітування у медіа та соціальних мережах, проаналізував його основні складові, наводячи практичні кейси.

Фахівець зазначив, що такий формат звітування являється додатковою можливістю для максимального поширення інформації про себе та звіт.

«Звітування у соціальних мережах та медіа розширює коло людей, які дізнаються про вашу діяльність, що сприяє формуванню та підвищенню позитивного іміджу громадської організації серед партнерів, колег чи донорів. Ба більше, підготувати звіт замало, необхідно подбати про його інформаційну кампанію, про правильні комунікаційні продукти, які дозволять ознайомитися з ним якомога більшій кількості людей», – резюмував експерт.

Захід проводився в рамках проєкту «NGO relocation», який реалізовує ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки National Endowment for Democracy.

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль