fbpx

У Луцьку обговорили питання безпеки громадян в умовах війни

Рубрика Новини
МістоЛуцьк

Днями у Луцьку відбувся круглий стіл «Взаємодія державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян», на якому обговорили створення місцевих та добровільних пожежних команд та організацію безпекових просторів у громадах під час воєнного стану. Про це повідомляють у регіональному офісі  U-LEAD у Волинській області.

Подію організували  Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за сприяння «U-LEAD з Європою»

У заході взяли участь голова Волинської обласної ради, народні депутати України, голови громад Волині, представники екстрених служб області та експерти міжнародних програм.

«Дуже важливо, що безпекові питання в полі зору профільного комітету Верховної ради України з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку. Основні акценти круглого столу робилися на створені добровільних пожежних команд у територіальних громадах Волині. Ми є лідерами в Україні за кількістю створених таких команд, але вони потребують ще доукомплектування, над чим всі працюють, у тому числі міжнародні донори та партнери. Представники громад ділилися своїм здобутками, планами та проблемами, які необхідно вирішити, щоб забезпечити високий рівень безпеки жителів в умовах війни», – зазначив керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області Анатолій Пархом’юк.За його словами, у «U-LEAD з Європою» вже давно приділяють багато уваги питанням створення та розвитку добровільних пожежних команд. Для представників громад експерти U-LEAD регулярно проводять навчальні заходи, надають консультації та іншу методичну підтримку.

Відтак, громади Волині брали участь в проєкті «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні», який реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках «U-LEAD з Європою». Зокрема, комплексне навчання пройшли представники добровільних пожежних формувань Велимченської територіальної громади. Також вони в рамках проєкту отримали бойовий одяг, шоломи, взуття, пояси, протигази, пили, пожежне обладнання, спорядження та медичні набори.

«У U-LEAD дбають й про інші компоненти безпеки – продовольчу та енергетичну. Маємо певні напрацювання у цих напрямках, у громадах створюються відповідні умови, щоб долати нові виклики. Для цього вони отримували локальні субсидії, які дозволили їм втілити свої проєкти та ініціативи, покликані підвищити продовольчу чи енергетичну безпеку», – додав експерт.

Під час заходу повідомлялося, що в 43-ох громадах Волині успішно функціонують 106 підрозділів місцевої пожежної охорони. Окрім того, на Волині уже відкрили 36 поліцейських станцій, які працюють у територіальних громадах області.

«Є хороші ініціативи, які впроваджені у нас в області. Проте люди повинні бути впевнені в своїй безпеці вдома, на роботі, на вулиці. Саме тому ми маємо спільно обговорити безпекову ситуацію в області з усіма відповідними службами, законотворцями, громадами, вивчити європейський досвід в цій сфері та почати його впроваджувати. В нас є позитивний досвід створення в лісах безпечних місць відпочинку – «Лісовичків». Це вплинуло на те, що в лісах значно зменшилась кількість лісових пожеж. То ж я впевнений, що нам є чим поділитись і, в той же час, є над чим працювати», – розповів голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Народний депутат України Вячеслав Рубльов зазначив, що Волинь є умовно безпечною областю, оскільки у нас кордон з республікою білорусь.

«Ми ж зараз працюємо над впровадженням в життя європейських принципів забезпечення безпеки громадян. Багато наших громад співпрацюють з європейськими країнами в частині впровадження безпекових принципів, проте ми маємо напрацювати спільну стратегію, аби рухатись в єдиному напрямку», – наголосив Вячеслав Рубльов.

 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль