fbpx

U-LEAD допомагає громадам розвивати велоінфраструктуру для ВПО

Для фахівців територіальних громад з Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Волинської, Рівненської та Закарпатської областей організували інформаційну сесію на тему «Забезпечення потреб ВПО у мобільності».

Захід проходив на базі регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Івано-Франківській області, в якому взяли  участь команди з кожної громади-учасниці ініціативи «U-LEAD з Європою» з розвитку веломережі.

«12 територіальних громад продовжують брати участь в цікавій ініціативі від U-LEAD з розвитку велоінфраструктури. Наша ініціатива, як і все в Україні, трансформувалася. Необхідно обговорювати тему забезпечення потреб ВПО, які стосуються їхньої мобільності. Тематика надзвичайно актуальна, адже все більше людей переходить на велотранспорт», – зазначив Максим Чопей, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD в Івано-Франківській області.

Учасники інформаційної сесії дізналися про сучасні практики забезпечення потреб ВПО у мобільності та обговорили напрямки проєктів поліпшення мобільності, які згодом розроблятимуть члени мережі.

«У громадах велика кількість внутрішньо переміщених осіб. Велосипедний транспорт дає для них чимало можливостей, який потрібно використовувати на максимум. Ми з громадами перебувається на фінальній стадії розробки концепції розвитку веломережі. Нам слід лише адаптувати її до теперішніх умов», – розповів Вадим Денисенко, експерт з розвитку сталої мобільності «U-LEAD з Європою».

За словами експерта, для багатьох українських міст та сіл в умовах війни велосипед став чи не основним видом транспорту, яким їм максимально зручно та оперативно пересуватися. Ситуація з транспортом ще більше ускладнилася в областях заходу України, коли в громадах збільшилася кількість жителів, оскільки туди почали масово їхати люди з регіонів, де ведуться активні бойові дії. Експерт наголосив на важливості розробки громадами програм підтримки розвитку веломережі та сталої мобільності, особливо в період воєнного стану.

Вадим Денисенко презентував найбільш успішні практики щодо розвитку мобільності, які вже діють в Україні та закордоном.

«У Львові започаткували благодійний велопрокат «Ровер.рент». У місті діє 18 точок прокату. Усі бажаючі мають можливість скористатися велосипедом, а для ВПО така послуга безкоштовна. Основна умова – велосипед слід повернути на точку прокату до комендантської години. У місті організовуються спеціальні навчання їзди на велосипедах для початківців. Місто Львів і «Ровер.рент» домовилися про отримання велосипедів в Данії. Міський планувальник Мікаель Колвілл-Андерсен запустив кампанію Bikes4Ukraine. Організатори акції планують отримати  2 000 велосипедів для ВПО та кошти на облаштування 20 км тактичних вело смуг», – поділився експерт.

В Україні також активно розвивається кампанія #BikesForUkraine, яка спрямована на деокуповані та прифронтові території, де знищено громадський транспорт та проблеми з паливом. Кампанія охоплює Харків, Суми, Чернігів, Тростянець та Київську агломерацію. Велосипеди збираються для гуманітарних штабів, які розвозять допомогу, співробітників критичної інфраструктури та військових.

Експерт розповів про проєкти для переселенців, які діють у Великобританії. Зокрема, обговорювався проєкт The Bike Project, в рамках якого збираються вживані велосипеди, після чого їх ремонтують та передають біженцям та безпритульним у Лондоні та Бірмінгемі.

Також Вадим Денисенко презентував представникам громад основні конкурси та гранти, на які можна податися та отримати фінансування для проєктів із розвитку сталої мобільності.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль