fbpx

У громадах за підтримки U-LEAD покращується взаємодія з волонтерськими середовищами

Рубрика Новини
МістоРівне

На фінальному заході навчальної програми експерти підбили підсумки, а учасники ініціативи поділилися розвитком волонтерських середовищ у своїх громадах.

У U-LEAD організували фінальний захід навчальної програми «Кроки для спеціалістів. Взаємодія ОМС та волонтерських об’єднань». Програма тривала з 31 травня до 11 липня 2023 року у форматі онлайн-заходів: семінарів, тренінгів, практикумів та інформаційних сесій.

Партнером «U-LEAD з Європою» у її реалізації була ГО «Українська Волонтерська Служба», чиї експертки Анна Бондаренко та Олена Вузька весь час працювали з громадами-учасницями.

«Навчальна програма добігла до свого завершення. Сьогодні ми проводимо фінальну зустріч, на якій учасники ініціативи обмінюються досвідом. Важливо почути їхні рефлексії щодо знань та інструментів, які вони засвоїли та застосували на практиці після навчання. Нам важливо розуміти, як вони оцінюють свою участь в ініціативі та чи знадобилися їм отриманні знання. У кожної громади свій досвід розвитку волонтерських середовищ та співпраці з ними, але ці досвіди однаково важливі», – зазначив радник із питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD Михайло Шелеп.

Експертки ж наголосили на важливості підтримки у громадах волонтерських рухів та розповіли про можливі варіанти такої співпраці. Вони зазначили, що органи місцевого самоврядування мають всі необхідні інструменти та механізми для розвитку волонтерських середовищ, і ними слід користатися.

«Сьогоднішній фінальний захід проходить у форматі діалогу, який покликаний створити якісний комунікаційний майданчик для обміну досвідом. Основне наше завдання полягало у вдосконаленні взаємодії між омс та волонтерськими об’єднаннями. У громадах тут зроблено вже багато, але їхні результати треба обговорити та проаналізувати», – розповіла Олена Вузька.

Важливою частиною заходу стала презентація учасниками ініціативи добрих практик, які їм вдалося напрацювати в себе задля підтримки волонтерського руху.

У Поромівській громаді Волинської області волонтерський рух активно розвивається з початку повномасштабного вторгнення. Про це розповіла учасниця Світлана Василюк:

«Ми зробили базу волонтерів. Така база дає змогу краще розуміти їхні потреби та напрями їхньої роботи: перевезення продукції, забезпечення автомобілями чи генераторами. Цього літа ми провели багато заходів, зокрема, у кожному селі проходили благодійні ярмарки. Наша громада одна з найменших в Україні, але ми змогли зібрати чималу суму на потреби волонтерів. Також разом із волонтерами ми проводили футбольний турнір, благодійні забіги та інші заходи на підтримку воїнів».

За її словами, ця навчальний курс був дуже корисним, завдяки ньому вдалося опанувати ефективні інструменти взаємодії з волонтерами.

Дарія Ратушняк із Приютівської громади поділилася своїми враженнями:

«Завдяки участі в цій програмі ми одержали безцінний досвід. Консультації та дієві поради від експертів допомогли нам організувати ще один волонтерський осередок, де люди збиралися та плели сітки. Поява цього осередку — результат проведеного дослідження, яке нам порадили зробити експерти ініціативи. Ми використали комунікаційні інструменти для просування ініціативи, що дало свій результат: люди об’єдналися та розпочали спільно працювати. У громаді проводили ярмарки, діалогові та інші заходи, що допомогло збирати кошти на підтримку наших захисників. Навчання дало нам розуміння того, які інструменти взаємодії між владою та волонтерами необхідно використовувати для налагодження комунікації та співпраці».

Експертка навчальної програми Анна Бондаренко наголосила, що в громадах-учасницях ініціативи вже помітні позитивні зміни у взаємодії омс та волонтерських рухів:

«Незважаючи на всі виклики, учасники відвідували наші заходи, організовували свої заходи та опановували надані їм інструменти на практиці. Велика подяка їм за те, що вони пробували, експериментували та втілювали свої ідеї. Зміни в громадах є, їх уже можна виміряти та відчути», – резюмувала вона.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль