fbpx

У Чернівцях презентували дослідження молоді міста та надали рекомендації розвитку молодіжної політики для міської ради та ОДА

Рубрика Новини

Громадська організація «Центр молоді Чернівців» спільно з аналітичним центром «АDASTRA» наприкінці 2020 року провели дослідження, результати якого презентували в Чернівецькій міській раді 12 лютого 2021 р.

Дослідники закцентували свою увагу на таких аспектах молодіжної сфери міста:

  • залучення молоді до громадського і політичного життя Чернівців;
  • участь молоді в громадських організаціях міста;
  • фінансування молодіжної політики в Чернівецькій області.

На основі отриманих даних, ГО «Центр молоді Чернівців» надала рекомендації Чернівецькій міській раді та Чернівецькій облдержадміністрації як можна покращити молодіжну політику, а основні моменти були обговорені й під час зустрічі.

Так, Анастасія Головченко, проєктна менеджерка громадської організації, звернула увагу на такі ключові моменти:

«Основний програмний документ з питань молоді в області – “Комплексна програма з молодіжної політики”, яка формується кожні п’ять років і наповнюється як з обласного, так і з місцевого бюджету.

Під час цього дослідження ми аналізували також фінансування молодіжної політики і виявили цікавий, проте дуже сумний факт. Аналізуючи програму 2016-2020 рр., ми підрахували співвідношення видатків плану діяльності і зрозуміли, що 41% бюджету було заплановано виділити на іменні премії та пільгові кредити від департаменту освіти та науки Чернівецької облдержадміністрації, а 25% програмного бюджету планували виділити на підвищення рівня фізичної культури та 6% на національно-патріотичне виховання (хоча область має Комплексну програму підвищення якості національно-патріотичного виховання дітей та молоді, а також Комплексну програму розвитку фізичної культури і спорту).

Як бачите, диверсифікація видатків на молодіжну політику бажає бути кращою. Саме тому нами було сформовано ряд рекомендацій про це і не тільки для ЧМР та ЧОДА».

Серед рекомендацій Чернівецькій облдержадміністрації, які надали громадські активісти, є зокрема такі:

  • переглянути зміст «Комплексної програми з молодіжної політики» та мінімізувати обсяг закладених для інших департаментів коштів;
  • підвищити рівень комунікації з молоддю та розуміння потреб людей віком від 18-35 років;
  • збільшити рівень взаємодії Чернівецької ОДА з територіальними громадами області з питань молодіжної політики тощо.

За словами голови ГО «Центр молоді Чернівців» Олександра Гуляєва, місцевій молоді вкрай необхідна відповідна інфраструктура:

«Подібних закладів, як молодіжний центр, по всьому місту (і в області зокрема) – лише одна установа комунального типу – Молодіжний центр “Резиденція молоді”. Наразі відбувається наповнення приміщення центру, підключення його до електромережі, опалення та системи зв’язку, формування штатних одиниць та бюджету установи.

Робота над запуском установи йде вже третій рік. Але зараз процес набув нового оберту, адже в межах міської програми “Молодь Чернівців 2021-2023” на розвиток молодіжної інфраструктури виділено 1 млн 300 тис. грн. А це означає, що скоро відбудуться кадрові призначення та відкриття комунальної установи».

Серед рекомендацій Чернівецькій міській раді були, зокрема, такі:

  • забезпечити устаткування, відкриття та функціонування МКУ Молодіжний центр «Резиденція молоді»;
  • створити комісію чи інший орган допоміжного характеру з питань молоді;
  • створити та забезпечити функціонування консультативно-дорадчого органу Молодіжна рада при Чернівецькій міськраді тощо.

Натомість, за словами депутата Чернівецької міської ради Тараса Прокопа, який брав участь в обговоренні рекомендацій, міськрада готова до співпраці з молоддю:

“Чернівецька міська рада зацікавлена сприяти розвитку молоді й нас дуже тішить, що незважаючи на те, що деякі роботи ще незавершені, молодіжний центр функціонує. Дуже важливо, що він вже почав наповнюватись змістом. Це показує, що молодіжний центр справді потрібен. Депутатський корпус фактично підтримав дофінансування його ремонту, не знаємо поки що, чи в достатньому обсязі, тому що ми бачили, які там є проблеми».

Також важливим елементом дослідження було виведення на основі отриманих даних Індексу залученості молоді до громадсько-політичного життя м. Чернівці (0.43) та Коефіцієнту фінансового забезпечення молодіжної політики (14.9). ГО «Центр молоді Чернівців» планує проводити таке дослідження щороку і відстежувати ці показники, аби бачити тенденції та зміни в молодіжній політиці. Про дослідження ми вже писали раніше тут, а ознайомитись з його результатами можна за посиланням: http://ngo-youthcentrecv.org/research 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль