fbpx

«Центр Рівних Можливостей»: нові знання і компетенції задля зростання громадської активності

Рубрика Новини

Громадську організацію «Центр Рівних Можливостей», яка сьогодні займає помітну нішу на Прикарпатті, утворено 20 червня 2018 року у Старобогородчанській ТГ. У своєму складі вона об’єднала молодих активісток з громад Прикарпаття, які прагнули змін. За словами голови «Центру Рівних Можливостей» Лесі Клим’юк, членкині організації вже мали досвід громадської діяльності в складі молодіжних рад, які було створено в рамках співпраці з програмою «Децентралізація приносить кращі успіхи та ефективність (ДОБРЕ)», тому чітко бачили та розуміли проблеми, які прагнуть вирішувати. Своєю метою визначили: поширення демократичних цінностей, гендерної рівності та підвищення громадської активності молоді в усіх сферах життєдіяльності суспільства.

Від початку створення організації її членкині приділяли велику увагу здобуттю нових знань та компетенцій, відвідували різноманітні тренінги, навчання. Щоб досягти поставленої мети вирішили брати участь у конкурсах та вигравати гранти.

Голова громадської організації «Центр Рівних Можливостей» Леся Клим’юк розповіла: «Робота з молоддю стала відправною точкою для організації в плані активізації населення. Саме разом з молоддю та навіть у молоді вчилися ідейності і наполегливості долати труднощі. Разом нам вдалося реалізувати проєкти зі створення двох публічних просторів – молодіжного простору та антикафе, в ході втілення яких було проведено понад 300 заходів та залучено більше 2000 населення. Ці  проєкти отримали високе визнання не тільки на рівні громади чи регіону, а й держави та серед інших організацій громадянського суспільства, про що свідчать високі відзнаки. З метою обміну досвідом простори відвідали делегації із 5 західних областей, а також Луганщини і Донеччини. В свою чергу, молодь, з якою ми працювали, також побувала у різних містах України та навіть у місті Люблін (Польща). Разом із молоддю практикували такі механізми громадської участі як «бюджет участі», «е-петиція», «консультативно-дорадчий орган», проводили аналіз діяльності депутатів та аналіз послуг у Старобогородчанській громаді із наданням відповідних рекомендацій. Реформа децентралізації іде впевненими кроками, і ми бачимо значний потенціал молоді як рушія розвитку громад. Адже ініціативна молодь може бути суттєвою підмогою для органів місцевого самоврядування у впровадженні механізмів участі та посиленні демократичних процесів».

Переможці конкурсу “Кращі практики молодіжної роботи в Україні Міністерства молоді і спорту”.

Проте, працюючи в напрямку активізації населення, цільовою аудиторією організації є не тільки молодь, але й доросле населення, зокрема жінки. Членкині організації брали участь в «Академії жіночого лідерства», яка проводилась «Українським жіночим фондом» та «Національним демократичним інститутом». Випускниці академії отримали можливість взяти участь у конкурсі проєктів. ГО «Центр Рівних Можливостей» подала свою ідею та отримала підтримку донорів. Так було реалізовано перший проєкт організації із підтримки жінок. Проект «Вільна мама» мав за мету збільшення участі молодих жінок у соціокультурних та освітніх заходах, поглиблення співпраці місцевої влади із громадськими активістками. Також було створено сприятливі умови для проведення тренінгів для жінок з дітьми, зокрема створено ігровий куточок для дітей.

Тренінг для жінок в рамках проєкту “Вільна мама”.

«Своїми проєктами та акціями ми сприяємо посиленню жіночого лідерства у громадах Прикарпаття. – наголосила Леся Клим’юк, – Ми також сприяємо підвищенню рівня самооцінки жінок, що перебувають в декреті або зробили перерву у трудовій діяльності. Підвищувати економічну спроможність жінок є в пріоритеті для нас, особливо в умовах пандемії, тому нещодавно ми реалізували проєкт «Жіноче підприємництво з солодким присмаком». Проєкт, спрямований на стимулювання економічної активності жінок, які в умовах карантину втратили роботу, та жінок-підприємниць, у яких ускладнилось ведення бізнесу у зв’язку з пандемією, отримав популярність і за межами громади, на яку був націлений, тому маємо в планах реалізувати схожі проєкти в майбутньому та розширити географію своєї діяльності. Для посилення спроможності нашої організації беремо участь у трирічному проєкті «Суперсила для жіночих правозахисних організацій». Особливу увагу ми приділяємо молодіжному жіночому руху, тому підтримуємо активності молодих дівчат із громад. Так, за нашої підтримки дівчата із Старобогородчанської громади були відібрані до участі в освітньому кемпі програми уповноваження жінок у футболі, що проходитиме наприкінці квітня за підтримки «Ліги Толерантності» та Фундації ФІФА. Також молоді актвісти громади матимуть змогу взяти участь у ще одному польсько-українському проєкті із налагодження діалогу між поколіннями. Особливою гордістю для нас стала можливість виступити у ролі менторок для ініціативної групи молодих дівчат із Києва в рамках одного із проєктів, що був підтриманий «Українським Жіночим Фондом».

Вручення сертифікатів випускницям проєкту “Жіноче підприємництво з солодким присмаком”.

Оскільки основна діяльність організації зосереджена на території Старобогородчанської ТГ, тут в процесі реалізації і кілька інфраструктурних проєктів, таких як «Розвиток туристичної інфраструктури на території Старобогородчанської ТГ» за підтримки Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» та проєкту зі створення Центру підтримки бізнесу та розвитку підприємництва (Коворкінг простір в с. Старі Богородчани).

Налагодження співпраці (обмін досвідом) із польськими колежанками у м.Люблін.

На перспективу у «Центру Рівних Можливостей» чимало планів, які, схоже, з огляду на такий насичений, креативний, успішний майже  трирічний період діяльності організації, неодмінно буде втілено в життя.

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Івано-Франківській області Оксана Процюк. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль