fbpx

Три закарпатські громади запровадять систему енергетичного менеджменту

Рубрика Новини
МістоУжгород

Енергоефективність та ощадливий підхід до використання енергоресурсів завжди були важливим питанням для українців. В умовах російської агресії питання енергозбереження та енергетичної безпеки вийшло на перший план.

У місті Івано-Франківськ 31 березня відбулася конференція «Впровадження системи енергетичного менеджменту — інструмент енергетичної безпеки громад». Захід присвячений запуску проєкту «Співпраця задля впровадження систем енергетичного менеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей», який реалізує Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття в рамках співпраці між українськими громадами та данським муніципалітетом Гульборгсунн за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Питання енергоефективності та енергетичної безпеки на місцевому рівні надзвичайно важливі у цей складний період для нашої країни та сприяють підвищенню стійкості громад. Європейський Союз разом з іншими міжнародними партнерами уряду України продовжує підкреслювати необхідність забезпечення вирішальної ролі громад у подоланні критичних наслідків російської агресії, а також у відновленні та відбудові України. Упродовж наступних шести місяців 9 громад із трьох областей отримають підтримку в розробці та впровадженні систем енергетичного менеджменту, які дозволять їм ефективно управляти та моніторити споживання енергії. Цей проєкт є частиною двосторонньої співпраці з данським муніципалітетом Гульборгсунн, а також частиною ініціативи U-LEAD із розбудови міжнародних партнерств між громадами України та ЄС «Мости довіри», – зазначила заступниця директора Програми «U-LEAD з Європою» Олена Томнюк.

За її словами, для реалізації цього проєкту необхідне налагодження тісної співпраці та діалогу між місцевим і регіональним рівнями, а також із місцевими асоціаціями та організаціями, адже це важливий компонент процесу підготовки Програм енергетичного менеджменту в цільових громадах.

Задля підвищення енергоефективності, зниження витрат на енергоспоживання в муніципальному секторі та ефективнішого використання альтернативних джерел енергії в Городенківській, Галицькій та Долинській громадах Івано-Франківської області, Глибоцькій, Новоселицькій та Хотинській громадах Чернівецької області, Горінчівській, Свалявській та Ясінянській громадах Закарпатської області запровадять систему енергетичного менеджменту. Вона передбачає належну підготовку муніципальних енергоменеджерів, розробку місцевих програм енергоефективності, інвентаризацію викидів СО2 і розробку заходів щодо їх скорочення та моделювання енергетичних балансів територій, виходячи з нових реалій.

«Завдяки впровадженню системи енергоменеджементу можна досягти більшої ефективності використання енергії та зменшити споживання, що в свою чергу сприятиме зниженню навантаження на бюджет громади. Важливо зазначити, що впровадження такої системи має бути поєднане зі зменшенням споживання та переходом на відновлювальні джерела енергії», – відмічає керівниця проєкту Тетяна Данилів.

Україні вкрай важливо розробити і впровадити нову культуру енергоефективності та економного споживання ресурсів.

«Питання побудови нової моделі, заснованої на децентралізації енергетичного сектору, набуває все більшої актуальності та уваги як для наших громад, так і для закордонних друзів та партнерів Асоціації ОТГ Прикарпаття. Навесні 2022 року ми прекрасно розуміли, що входимо в невизначеність і зима буде тяжкою. Завдяки самоорганізації громади і мешканці психологічно були готові, не допустили паніки та пережили найскладнішу за весь час існування нашої держави зиму. Зима 2022/2023 рр. – не остання, і необхідно вже зараз думати і моделювати майбутнє, враховуючи всі виклики війни, яка триває. Сьогодні понад 30% семирічного бюджету Європейського Союзу спрямовується на політику зеленого курсу (енергетика). На порядку денному для нас сьогодні перемога, відбудова і відновлення, енергетична децентралізація, модернізація інфраструктури громад, виходячи з нових реалій. Енергетичний менеджмент та стимулювання розвитку відновлювальних джерел – це напрямки для громад, для планування та реалізації політик, пов’язаних з управлінням енергією», – підкреслює виконавчий директор МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» Ігор Мельничук.

Нагадаємо, що громадами-учасницями проєкту є Городенківська, Галицька, Долинська, Глибоцька, Новоселицька, Хотинська, Горінчівська, Свалявська та Ясінянська. В рамках воркшопу вони підписали резолюцію про створення мережі енергетично сталих громад.

Проєкт «Співпраця задля впровадження систем енергетичного менеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей» реалізує Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль